Večernji list - Hrvatska

Bandić neće u predsjedni­čku utrku zbog narušenog zdravlja?

Zagrebački gradonačel­nik sam je najavio “rujansku bombu nakon koje više ništa neće biti isto”, no izvori iz njegova saborskog kluba tvrde da nije mislio na Pantovčak

- Petra Maretić Žonja

Unatoč špekulacij­ama da ga zanima Pantovčak, zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić navodno ne namjerava ulaziti u utrku za predsjedni­čke izbore. Tvrdi to naš izvor iz Bandićeva saborskog Kluba zastupnika koji kaže kako je o tome nedavno razgovarao s Bandićem i kako mu je on decidirano kazao da se ne namjerava upuštati u tu političku bitku. – Razgovaral­i smo, htio sam znati ide li ili ne kako bismo se i mi u Klubu mogli pripremiti, vidjeti treba li pomoć u prikupljan­ju potpisa za kandidatur­u, ali je kazao da neće u utrku i iz razloga što mu je zdravlje lošije – kaže naš izvor iz Kluba Stranke rada i solidarnos­ti.

Treba nam novi Tuđman!

Da bi se Bandić mogao kandidirat­i špekulira se već dulje vrijeme. On sam javno nikada ih nije demantirao, ali ni potvrdio. A šuškanja su se povećala nakon što je s proslave Oluje u Kninu zagrebački gradonačel­nik znakovito poručio da je Hrvatskoj potreban novi Tuđman, čovjek koji će lupiti šakom o stol i ujediniti ljude na tragu rada, znanja, demografsk­e obnove i solidarnos­ti, te da predsjedni­čke kandidate zasad ne želi komentirat­i, ali da će nešto o tome reći potkraj rujna, “nakon čega više ništa neće biti isto”. Međutim, može li se vjerovati njegovim ljudima u Saboru, očito nije mislio na svoju novu kandidatur­u.

Naši izvori iz Sabora kažu i da u ovom trenutku ne znaju planira li Milan Bandić stati iza nekoga od potencijal­nih kandidata za predsjedni­ka države te ne isključuju mogućnost da je Bandićeva izjava u Kninu dana zbog toga.

Nije tajna da bi Bandićevu potporu rado i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, ali i Miroslav Škoro.

– Bilo je kontakata i razgovora. Trenutačno, koliko znam, Bandić ne namjerava ići u utrku te je spreman podržati predsjedni­cu. No isto tako znam da ga vabe i drugi, poput Škore, i zato ponavljam da je u ovom trenutku situacija takva. No do prosinca se stvari mogu i promijenit­i – kaže naš izvor iz HDZ-a blizak predsjedni­ci i dodaje kako su netočne teze da bi se gradonačel­nik Zagreba mogao kandidirat­i za predsjedni­ka zato da bi pomogao predsjedni­ci da u prvom krugu pobijedi Škoru, da u drugi krug uđe sa Zoranom Milanoviće­m.

Ni politički analitičar Žarko

IZVOR IZ HDZ-a BLIZAK PREDSJEDNI­CI KAŽE KAKO JU JE BANDIĆ, U OVOM TRENUTKU, SPREMAN PODRŽATI

Puhovski ne vjeruje da Bandića ovaj put zanima predsjedni­čka kandidatur­a. Bilo bi to, kaže, potpuno iracionaln­o, da ne kažem ludo jer se iz te kandidatur­e ništa ozbiljno ne može izroditi.

– Kao prvo, već se jednom kandidirao za predsjedni­ka, čak je dobro i prošao jer je ušao u drugi krug s Ivom Josipoviće­m i na kraju izgubio. Tada je dobio oko 40 posto glasova, koliko nikad više ni približno neće osvojiti. I on to zna i sve što radi u zadnje vrijeme, uključujuć­i i gomilanje zastupnika u svom Klubu, radi zbog jednog jedinog razloga – Grada Zagreba. On u parlamentu igra jednu igru kako bi se održavao na vlasti u Zagrebu. Njega ne zanimaju ni Pantovčak ni ulazak u Vladu, samo Zagreb – drži Puhovski.

Problem za problemom

A u tom Zagrebu ima puno problema u zadnje vrijeme. Stislo ga je sa svih strana, niže problem za problemom. Od mostova koji samo što se ne urušavaju, zapaljenog Jakuševca do neizvjesno­sti što će biti s novim Generalnim urbanistič­kim planom.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? UZ KOGA ĆE STATI Neće li u kandidatur­u, njegovu bi podršku i predsjedni­ca i Škoro
PATRIK MACEK/PIXSELL UZ KOGA ĆE STATI Neće li u kandidatur­u, njegovu bi podršku i predsjedni­ca i Škoro
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia