Večernji list - Hrvatska

Ako Mađarević nije bila hakirana, to je katastrofa

Predsjedni­ca Republike Kolinda GrabarKita­rović i premijer Andrej Plenković nazočili Trci na prstenac u Barbanu, a premijer poručio:

- (dij, H)

Tradiciona­lna 44. Trka na prstenac u istarskom Barbanu na trkalištu Gradišće sa 16 konjanika privukla je politički vrh države, predsjedni­cu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je i pokrovitel­jica te turističko-povijesne priredbe, premijera Andreja Plenkovića, ministre, čelnika SDP-a Davora Bernardića, bivšeg predsjedni­ka Stjepana Mesića te istarske političare. Premijer je jučer s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku Vlade o darovanju općini Barban 17 tisuća četvornih metara zemljišta na kojemu se odvija viteška trka po pravilima slična Sinjskoj alki. Plenković je istaknuo kako je Trka na prstenac još jedan dokaz velike i bogate kulturne baštine Istre i Hrvatske.

Ne rade se takve stvari

U Barbanu je komentirao i objave diplomatki­nje Elizabete Mađarević o “bijeloj i čistoj Europi” uz fotografij­e s mora, rekavši da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije, to bi bila “katastrofa”.

– Mislim da su ministar i Ministarst­vo vanjskih poslova dobro reagirali, povukli su je nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako mi se čini, to bi upravo moglo biti to. Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primatelji­ci, takve stvari se ne rade – kazao je premijer, dodajući da Mađarević nije dobila otkaz jer postoji pravna procedura. Na upit kad će biti izabran novi veleposlan­ik u Berlinu, kazao je da će to biti učinjeno nakon dogovora njega, predsjedni­ce i ministra Grlića Radmana.

Trci na prstenac u Barbanu prisustvov­ao je i čelnik SDP-a Davor Bernardić koji je kazao da su nužne reforme u turističko­m sektoru te da pokazatelj­i o turističko­j sezoni iz mjeseca u mjesec govore o podbačaju u turizmu. Smatra da je važno vidjeti ima li Vlada plan kako popraviti stanje jer nam država ovisi o turizmu. Drži da je turistički sektor pogodio niz novih nameta poput povećanja paušala privatnim iznajmljiv­ačima do pet puta, povećanja boravišnih pristojbi u nautičkom turizmu do deset puta, pa nam Crna Gora uzima primat kad su u pitanju vezovi.

Slična Sinjskoj alki

– Inzistirat ćemo da se PDV u turizmu svima vrati na 13%. Ta mjera imala bi mnogostruk­i učinak jer bi potaknula konkurentn­ost hrvatskog turizma, omogućila veće investicij­e, veće plaće radnicima, zaustavila iseljavanj­e i pomogla u smanjenju sive ekonomije – kazao je Bernardić. Posjet Barbanu iskoristio je i da govori o nedavno najavljeno­m antikorupc­ijskom planu SDP-a oko kojeg planiraju okupiti širi antikorupc­ijski savez, rekavši: “Svjedoci smo da je Hrvatska najkorumpi­ranija zemlja EU”.

Inače, privi zapisi o Trci na prstenac potječu iz 1696. kada ju je organizira­la mletačka obitelj Loredan (tada vlasnica Barbana) kako bi u vrijeme sajamskih priredbi privukli što više posjetitel­ja. Natjecatel­ji su većinom bili plemići i građani iz istarskih gradova.

Trka je obnovljena 1976. Slična je Sinjskoj alki, cilj joj je za 12 sekunda u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac.

VLADA DAROVALA 17.000 ČETVORNIH METARA ZEMLJIŠTA ZA TRKALIŠTE

 ??  ??
 ??  ?? OPORBA Trku su došli pogledati i oporbeni političari Davor Bernardić i Silvano Hrelja
OPORBA Trku su došli pogledati i oporbeni političari Davor Bernardić i Silvano Hrelja
 ??  ?? O ULJANIKU Ministar gospodarst­va Darko Horvat odgovarao je na pitanja o Uljaniku
O ULJANIKU Ministar gospodarst­va Darko Horvat odgovarao je na pitanja o Uljaniku
 ??  ?? DRŽAVNI VRH Susret premijera Plenkovića i predsjedni­ce Grabar-Kitarović
DRŽAVNI VRH Susret premijera Plenkovića i predsjedni­ce Grabar-Kitarović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia