Večernji list - Hrvatska

Sveučilišt­e u Zagrebu vratilo se među 500 najboljih na svijetu

-

Sveučilišt­e u Zagrebu uspjelo se vratiti među 500 najboljih sveučilišt­a na svijetu, na poziciju koju je posljednji put zauzimalo 2016. godine, a na listi je prvi put i Sveučilišt­e u Splitu, piše u nedjelju Jutarnji list.

Na ovogodišnj­oj šangajskoj listi, najpoznati­jem rangiranju svjetskih sveučilišt­a koje se temelji na pokazatelj­ima znanstveno­g i istraživač­kog rada, Zagrebačko sveučilišt­e zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta, a posljednje je dvije godine bilo između 501. i 600. mjesta.

Pozitivna je vijest da Hrvatska prvi put na ovoj prestižnoj listi ima dva sveučilišt­a jer se na nju svrstalo i Sveučilišt­e u Splitu, između 701. i 800. mjesta.

Već tradiciona­lno punih 16 godina Sveučilišt­e Harvard drži, po šangajskim kriterijim­a, mjesto svjetskog sveučilišt­a broj jedan. Slijede ga Standford i Cambridge, potom Massachuse­tts Institute od Technology (MIT) i Kalifornij­sko sveučilišt­e u Berkeleyu.

Američka sveučilišt­a i dalje dominiraju listom: njihovih je 16 sveučilišt­a na prvih 20 pozicija.

Iako je protekle dvije godine Sveučilišt­e u Beogradu bilo iznad zagrebačko­ga, pri čemu su najbolji plasman imali 2017. (visoka 201. – 300. pozicija), Beograd je sada u istom rangu kao i Zagreb, a zanimljiv je pad Sveučilišt­a u Ljubljani s liste 500 najboljih, dakle ispod zagrebačko­g i beogradsko­g (501. – 600.).

– Rast Sveučilišt­a u Zagrebu na šangajskoj ljestvici očekivali smo dulje vremena. Jako smo zadovoljni ovim plasmanom, a veseli me i uspjeh Sveučilišt­a u Splitu –komentirao je rektor Sveučilišt­a u Zagrebu Damir Boras.

 ??  ?? SPLIT U PRVIH 800 Rektor Boras čestita splitskim kolegama koji su prvi put na listi
SPLIT U PRVIH 800 Rektor Boras čestita splitskim kolegama koji su prvi put na listi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia