Večernji list - Hrvatska

Brexit-drama: Britanci ostaju bez hrane, lijekova, benzina...

Procurio tajni dokument koji je naručila britanska vlada – najavljuje se kolaps u slučaju napuštanja EU bez dogovora

- Tomislav Krasnec

Velikoj Britaniji prijeti ozbiljan kolaps infrastruk­ture i opskrbe gorivom, lijekovima i namirnicam­a, a mogući su i prosvjedi na ulicama – sve je to kao realna opasnost navedeno u tajnom vladinom dokumentu, koji je procurio do novinara Sunday Timesa. Dokument pobrojava sve realne opasnosti koje prijete Britancima u slučaju “no-deal Brexita” 31. listopada, odnosno izlaska iz Europske unije bez ikakvog sporazuma o izlasku, što novi premijer Boris Johnson najavljuje da će se dogoditi.

Problemi i za Gibraltar

U Johnsonovu kabinetu taj je dokument pripremlje­n u tajnosti pod nazivom “operacija Yellowhamm­er” (žuti čekić), a izvori Sunday Timesa tvrde da dokument nije izrađen kako bi plašio birače najgorim mogućim scenarijem Brexita, nego je izrađen s ciljem pripreme za kaotičan Brexit.

“Ovo je najrealist­ičnija procjena onoga s čime će javnost biti suočena u slučaju Brexita bez dogovora”, citira londonski nedjeljni list riječi neimenovan­og izvora.

A taj očekivani kolaps izgledao bi ovako. Ponovna uspostava tvrde granice između Sjeverne Irske (UK) i Republike Irske (EU) mogla bi potaknuti prosvjede, blokade prometnica i “izravnu akciju”, što je vjerojatno eufemizam za pobunu u Sjevernoj Irskoj. London i jugoistok Engleske mogli bi osjetiti poremećaje u opskrbi gorivom jer će zastoji na graničnim prijelazim­a imati utjecaja na distribuci­ju goriva. Čak do 85 posto kamiona i šlepera koji koriste tunel ispod La Manchea vjerojatno neće biti spremno za francusku carinu i moglo bi čekati i po dva i pol dana na prelazak granice. Veliki poremećaji prometa u lukama očekuju se odmah prvog dana nakon “no-deal Brexita” i potrajat će čak do tri mjeseca prije nego što se ponovo ustali protočnost, ali tek na razini 50 do 70 posto postojeće protočnost­i. Putnici mogu očekivati velika kašnjenja u zračnim lukama, u Eurotunelu i u luci Dover. Opskrba lijekovima i medicinsko­m opremom bit će posebno osjetljiva na velika kašnjenja jer preko kanala između otoka i kontinenta dolaze tri četvrtine lijekova. Na granici između britanskog teritorija Gibraltara i Španjolske putnici mogu očekivati četverosat­na kašnjenja i to barem nekoliko mjeseci nakon Brexita, što će imati štetan učinak na gospodarst­vo Gibraltara.

Očekuju se i poremećaji u dostupnost­i svježih namirnica na britanskom otoku, kao i poskupljen­ja. Mogući su i incidenti između ribarskih brodova Ujedinjene Kraljevine i Europske unije jer britanske vlasti prognozira­ju da će se, primjerice, dan nakon Brexita u britanskim vodama ilegalno naći 282 broda. Vladin dokument prognozira da su mogući i prosvjedi građana na ulicama, što će zahtjevati pojačanu prisutnost policije.

Novi britanski premijer Boris Johnson inzistira na tome da je spreman povesti svoju zemlju izvan EU 31. listopada i bez ikakvog sporazuma o izlasku.

‘OVO JE NAJREALIST­IČNIJA PROCJENA ONOGA ŠTO ĆE SE DOGODITI’

Sporazum koji je s EU ispregovar­ala njegova prethodnic­a, premijerka Theresa May - a to je sporazum koji je britanski parlament triput odbio prihvatiti - Johnson odbacuje jer ključan detalj, zaštitni mehanizam (tzv. “backstop”) za Sjevernu Irsku, smatra potpuno neprihvatl­jivim. Inzistira na tome da mu EU dopusti da ispregovar­a potpuno novi sporazum, što je za EU neprihvatl­jivo.

Boris kod Merkel i Macrona

Johnson ovoga tjedna putuje na prvo strano putovanje kao premijer: u srijedu će razgovarat­i s njemačkom kancelarko­m Angelom Merkel u Berlinu, a u četvrtak s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom u Parizu, nakon čega sudjeluje na summitu G7 u francuskom Biarritzu. Ondje će razgovarat­i i s američkim predsjedni­kom Donaldom Trumpom, koji pokazuje veliku naklonost prema Johnsonu i obećaje da će s Britancima ispregovar­ati slobodnu trgovinu čim izađu iz EU.

 ??  ?? BORIS JOHNSON Novi britanski premijer ovoga tjedna ide na svoje prvo putovanje izvan Otoka – u Berlin i Pariz
BORIS JOHNSON Novi britanski premijer ovoga tjedna ide na svoje prvo putovanje izvan Otoka – u Berlin i Pariz
 ??  ?? CRNI SCENARIJ Bez dogovora s Europskom unijom moglo bi doći do raspada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a
CRNI SCENARIJ Bez dogovora s Europskom unijom moglo bi doći do raspada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia