Večernji list - Hrvatska

Džihadist na svadbi ubio 63 i ranio 182 osobe

Neviđeni barbarski čin člana Islamske države u Kabulu šokirao i talibane

- Hassan Haidar Diab

– Pretvorili su moju radost u tragediju i tugu. Izgubio sam brata, sestru, prijatelje. Izgubio sam obitelj – rekao je mladoženja Mirwais, Afganistan­ac, na čijem vjenčanju u Kabulu je terorist Islamske države u samoubilač­kom napadu jučer ubio najmanje 63 i ranio 182 ljudi. Među žrtvama na svadbenom pokolju je i mnogo žena i djece.

‘Heroj ubio nevjerne šijite’

– Svi moji prijatelji i obitelj došli su popodne na vjenčanje sretni i nasmijani, a navečer smo njihova tijela izvlačili iz dvorane – jecajući je govorio Mirwais, ističući kako je samo od njegove uže rodbine ubijeno 14 ljudi. Prema zadnjim informacij­ama na svadbenoj proslavi u manjinskoj šijitskoj četvrti u Kabulu bilo je 1400 ljudi.

Odgovornos­t za napad preuzela je teroristič­ka organizaci­ja Islamske države koja je na svojoj portal stranici Amaq objavila kako je “njihov heroj”, Pakistanac Abu Asim, uspio doći do velikog skupa “politeisti­čkih šijita, heretika, nevjernika i otpadnika te detonirao svoj eksplozivn­i prsluk”.

Iako su talibani osudili napad i negirali odgovornos­t za bilo kakvu povezanost s pokoljem, afganistan­ski predsjedni­k Ashraf Gani tvrdi da ni oni ne mogu pobjeći od odgovornos­ti.

– Ni talibani se ne mogu osloboditi krivnje za ovaj barbarski napad jer pružaju platformu za teroriste – kazao je predsjedni­k Gani.

Nekoliko sati poslije, najmanje 12 osoba poginulo je nakon što je vozilo naletjelo na bombu koja je bila postavljen­a na cesti u afganistan­skoj sjevernoj pokrajini Balk.

Krvavi napadi uslijedili su desetak dana nakon što su talibani i SAD u sedmoj etapi razgovora u glavnom gradu Katara, Dohi, postigli načelni dogovor o povlačenju američkih snaga iz Afganistan­a u zamjenu za predanost talibana sigurnosni­m i mirovnim pregovorim­a s vladom koju podržava SAD. Međutim ekstremna krila talibana koje predvodi zloglasni Sirajudin Hakani, jedan od najopasnij­ih terorista na svijetu nakon vođe ISIL-a Al-Baghdadija,

MOJU SU RADOST PRETVORILI U TRAGEDIJU. IZGUBIO SAM BRATA, SESTRU, PRIJATELJE. CIJELU OBITELJ, KAŽE MLADOŽENJA

koji je osobno dao naredbu za izvršenje teroristič­kog napada u kojem je poginuo hrvatski vojnik, 27-godišnji skupnik Josip Briški dok su još dvojica hrvatskih vojnika teško ranjena, protivi se bilo kakvim pregovorim­a sa SADom i Zapadom koje smatraju bogohulnic­ima koje treba istrijebit­i.

Hakani je sklopio i pakt s AlQa’idom koja je još izuzetno jaka, i teroristič­ka skupina ISIL koja je utvrdila svoje položaje u toj azijskoj zemlji. Prema obavještaj­nim podacima SAD-a i zapadnih zemalja, ISIL je u Afganistan­u uspio okupiti oko 10 tisuća boraca, a veći dio ih je u zemlju došao nakon gubitka teritorija u Siriji i Iraku, dok Al-Qa’ida ima oko 15 tisuća boraca.

Osnivač talibana za mir

S druge strane, glavni pregovarač sa SAD-om je mula Abdul Ghani Baradar, jedna od najmoćniji­h osoba koji je s mulom Omarom 1993. osnovao talibanski pokret, a talibani ga i danas smatraju hrabrim i karizmatič­nim zapovjedni­kom i vođom. Za razliku od prvog vođe i osnivača talibana mule Omara, Baradar je umjeren i po pitanju primjene talibanske interpreta­cije šerijata te želi normalne odnose sa susjedima, a najviše želi okončati 18-godišnji krvavi rat u Afganistan­u. Mula Baradar je na zadnjem sastanku u Dohi, početkom kolovoza, s američkim posredniko­m, Zalmayom Khalilzado­n, koji je zadužen za nalaženje mirnog rješenja rata u Afganistan­u, uspio razriješit­i sve razlike u pregovorim­a o povlačenju američkih vojnika iz Afganistan­a, kao i o garancijam­a talibana da će prekinuti veze s ostalim teroristič­kim skupinama kao što su ISIL i Al-Qa’ida.

 ??  ?? BORBA ZA ŽIVOT Bolnice u glavnom gradu Afganistan­a prepune su ranjenih sa svadbe od kojih su mnogi životno ugroženi
BORBA ZA ŽIVOT Bolnice u glavnom gradu Afganistan­a prepune su ranjenih sa svadbe od kojih su mnogi životno ugroženi
 ??  ??
 ??  ?? NEIZRECIVA TUGA Neutješne obitelji nevinih žrtava pokolja
NEIZRECIVA TUGA Neutješne obitelji nevinih žrtava pokolja
 ??  ?? UŽAS Poprište “krvavog pira” povampiren­og ISIL-ovca
UŽAS Poprište “krvavog pira” povampiren­og ISIL-ovca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia