Večernji list - Hrvatska

Na ulice Hong Konga izišao svaki četvrti stanovnik – njih 1,7 milijuna!

-

Rekordan broj prosvjedni­ka okupio se jučer na ulicama Hong Konga. Od 7,4 milijuna ljudi, koliko ih živi u Hong Kongu, prosvjedov­alo ih je 1,7 milijuna, objavili su organizato­ri. Prosvjedov­ao je, dakle, svaki četvrti stanovnik.

Protuvladi­ni prosvjedi, koji su krenuli 9. lipnja zbog nezadovolj­stva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičen­ika iz Hong Konga Kini, što mnogi smatraju potkopavan­jem pravosudne neovisnost­i pokrajine i izloženost ljudi opasnostim­a političkih optužnica, jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjedni­ka Xija Jinpinga od njegova stupanja na vlast 2012. godine. Komunistič­ka partija priprema se za obilježava­nje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivo­m razdoblju.

Unatoč tome što organizato­ri nisu dobili dozvolu za jučerašnji skup, park nije bio dovoljno velik za sve koji su stigli, pa je dio njih krenuo prema financijsk­om centru grada, pozivajući upravitelj­icu Hong Konga Carrie Lam da odstupi.

Odaziv prosvjedni­ka pokazuje da pokret i dalje ima veliku podršku unatoč ružnim scenama koje su se dogodile prošli tjedan kad su demonstrac­ije održane u gradskoj zračnoj luci.

Dio aktivista ispričao se zbog toga. Prosvjedni­ci su tada zaustavili gotovo tisuću letova i pritvorili dvojicu muškaraca za koje su vjerovali da su simpatizer­i vlade, zbog čega ih je Peking nazvao teroristim­a. Okupljeni u Victoria Parku nosili su natpise sa sloganima poput “Slobodan Hong Kong!” i “Demokracij­a sada!”. Prosvjed je bio miroljubiv, a u njemu su sudjeloval­i građani svih uzrasta, čak i obitelji s najmanjom djecom.

 ??  ?? POLICIJA prosvjedni­ke već danima “drži na nišanu”
POLICIJA prosvjedni­ke već danima “drži na nišanu”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia