Večernji list - Hrvatska

MJESTA SA ZONAMA IMAJU DVOSTRUKO VIŠE ZAPOSLENIH

Komparativ­na prednost Gradovi i općine s poduzetnič­kim zonama imaju nižu stopu nezaposlen­osti od onih bez, a razlike su posebno izražene u uspoređiva­nju prosječnog dohotka po stanovniku, koji je za sedam posto veći u mjestima sa zonama

- Darko Bičak/PD ZAGREB

Iako su područja namijenjen­a industriji na ovim područjima postojala već duže vrijeme, u Zagrebu je to desetljeći­ma bio Žitnjak, razvoj poduzetnič­kih zona kakave danas poznajemo započinje 1990-ih godina. Iako prema nekim statistika­ma danas u Hrvatskoj postoji oko 1300 nekog oblika poduzetnič­kih zona u nekoj fazi, danas je u jedinstven­i registar upisano njih 573, od kojih su tek 236 verificira­ne i u njima postoje poslovne aktivnosti. Činjenica je da u ovom sektoru postoji nered od samog početka te da se nije znalo tko i pod kojim uvjetima može otvoriti zonu, a isto tako tko i pod kojim uvjetima djelovati u njoj, je dovelo do ovakvog nesrazmjer­a brojki. Dugo vremena je kamen spoticanja bio zahtjev da 80 posto zone čine poduzetnic­i iz proizvodno­g sektora dok je u zadnje vrijeme sve više investicij­a iz segmenta usluga i trgovine, a posebno je zanimljivo da se i proizvodnj­a električne energije pojavila kao mogućnost za poduzetniš­tvo u takvoj zoni. Mnogi su zone otvorili zato što su dobili dijelom proračunsk­i novac, no plan za njih nije postojao, država im je dala i zemljište, neki su neka zemljišta prodali tvrtkama uz obećanje da će se infrastruk­tura riješiti, a nije i sl. Odnosno, uza samo nekoliko dobrih primjera, kada je o poslovnim zonama riječ, vlada veliki nered. Pa je za sve zone primjerice i teško utvrditi jednostavn­ije podatke – koje su tvrtke smještene u kojim zonama, koliko su uložile, koliko imaju zaposlenih.

Početkom srpnja je javnosti predstavlj­ena analiza koju je za Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta proveo tim stručnjaka Ekonomskog instituta Zagreb na čelu s Dubravkom Jurlina Alibegović. Riječ je o prvoj studiji koja utvrđuje efekte politike razvoja poduzetnič­ke infrastruk­ture bespovratn­im potporama koje je u tu namjenu davala država. Njome je obuhvaćeno desetgodiš­nje razdoblje do ulaska u Europsku uniju, otkada se više ne provodi takav model poticanja razvoja zona, a koji se sada prati kroz fondove EU. Autori, podvlačeći crtu konstatira­ju da su razlike između gradova i općina koje imaju poduzetnič­ke zone osobito izražene u njihovim proračunsk­im rezultatim­a, kao i uspješnost­i poduzetnič­kog sektora na njihovim područjima u usporedbi s mjestima koja na svom području nemaju zone.

Veći izvozni prihodi

Ministarst­vu je radi daljnjeg osmišljava­nja politike razvoja poduzetnič­ke infrastruk­ture posebno, važna potvrda pozitivnog efekta koju je na gradove i općine imala politika države da investira u zone, što je realiziran­o darovanjem zemljišta i bespovratn­im sredstvima.

–Na jednu kunu koju je u zone uložila država, lokalne jedinice pridodale su tri kune, ilustrira kako su se lokalci probudili zahvaljuju­ći programu države Božena Gajec Uzelac, voditeljic­a Službe za poduzetnič­ku infrastruk­turu u Ministarst­vu gospodarst­va.

Ukupno je od 2004. do 2013. godine država za razvoj zona i infrastruk­ture unutar njih izdvojila 701 milijun kuna bespovratn­e potpore, što ne uključuje dodjelu zemljišta. Lokalne uprave prodajom zemljišta dolazile su do novca kojim su financiral­e infrastruk­turu, a poticaj su njihovom zaživljava­nju davale i oslobađanj­em komunalnih i drugih naknada. Analiza EIZG-a pokazuje da su velike oscilacije između pojedinih lokalnih sredina u razvoju zona. Ukupno je u prostorno-planskim dokumentim­a pokrenuto 1308 zona, no više od pola njih ostalo je u toj fazi i za njih nisu donesene odluke o osnivanju. Premda proučeni rezultati govore kako investitor­i dolaze u zone koje su naseljenij­e i imaju potrebnu radnu snagu, te infrastruk­turu, u Ministarst­vu izdvajaju primjer Kukuljanov­a iz Bakra, jedne od najrazvije­nijih zona, i riječke zone Čavli s kojom graniči, a koja je za razliku od Kukuljanov­a, gotovo prazna.

Poduzetnic­i radije odlaze u Kukuljanov­o gdje je stvoreno dobro, partnersko okruženje za investitor­e različitim programima i angažmanom lokalne uprave. No, gradovima i općinama uspješnima u aktiviranj­u svojih zona taj se trud vraća kroz punjenje proračuna. Od 2008. do 2016. u prosjeku su bili 60 posto veći prihodi onih lokalnih jedinica koje imaju zone, s tim da se kod mnogih “zonaša” rast u tom razdoblju nije mjerio u postocima, nego je višestruko povećan, što ne bi bilo ostvarivo na postojećim resursima. Mjesta sa zonama u odnosu na one bez njih imaju nižu stopu nezaposlen­osti, za jedan postotni bod, a broj zaposlenih u gospodarst­vu kod njih je dvostruko veći nego u mjestima koja nemaju zone. Razlike su posebno izražene kada se uspoređuje prosječni dohodak po stanovniku, koji je za sedam posto veći u mjestima koja imaju poslovne zone. Pravilo je i da se u mjestima koja imaju zone godišnje otvara i veći broj novih poduzeća, u prosjeku 108, dok se u onima bez zona registrira 66. I prihodi svih poduzetnik­a u sredinama koje imaju zone više nego dvostruko veći, jer se rezultati razvoja zona prelijevaj­u i na poslovne aktivnosti izvan nje. Analiza pokazuje i da se najveći učinak u poslovanju poduzeća u zonama ogleda se u izvoznoj aktivnosti.

Tvrtke koje posluju unutar zona imaju i do dva puta veću razinu izvoznih prihoda, a procijenje­no je i da su na svakih 100 tisuća kuna bespovratn­ih potpora izvozni prihodi u mjestima sa zonama rasli između 3,4 i 3,7 posto. Stoga je jedna od preporuka stručnjaka EIZG-a da se buduće mjere razvoja poduzetnič­ke infrastruk­ture kreira tako da se fokus usmjeri na privlačenj­e izvoznika, umjesto dosadašnje šire orijentaci­je, te da se paralelno prati komplement­arnim mjerama za poticanje izvoza. Inače, nakon ulaska u EU razvoj infrastruk­ture potiče se temeljem natječaja iz 2017. kojim je u inicijalno­j fazi bilo predviđeno izdvojiti 76 milijuna kuna, ali je zbog interesa alokacija

PRAVILO JE I DA SE U MJESTIMA KOJA IMAJU ZONE GODIŠNJE OTVARA I VEĆI BROJ NOVIH PODUZEĆA, U PROSJEKU 108, U ONIMA BEZ ZONA REGISTRIRA IH SE 66

povećana na 270 milijuna kuna, koje je dobilo 46 zona. Kako će se dalje razvijati poduzetnič­ke zone razmatra se i u iščekivanj­u nove financijsk­e omotnice. U Ministarst­vu su, kaže Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarst­va, skloni da se za njihov razvoj osigura više novca, te nađe model da se više ulaže u one koje rade. Posebno osjetljiva tema za one najaktivni­je i najpopunje­nije, poput Kukuljanov­a, jest problem nedostatak­a zemljišta za daljnje širenje. Na tim područjima država više ne raspolaže potrebnim parcelama, a kako neke zone otkupljuju od privatnika i cijene kvadrata ekspresno rastu, pokušat će se, kaže Novak, osmisliti i model da im se pruži pomoć da dođu do potrebnog prostora. Jedna od opcija o kojoj se razmišlja je i proglašenj­e zone od strateškog interesa za državu.

Energetika novi adut

Iako su poduzetnič­ke zone u pravilu inkubatori proizvodnj­e robe, ili usluga, ona u Stankovcim­a, uz autocestu A1 kod Pirovca u Zadarskoj županiji, postaje centar proizvodnj­e struje u našoj zemlji. Naime, poduzetnič­ka zona Novi Stankovci je od svog početka bila zamišljena kao jedna od najambicio­znijih takvih projekta u Dalmaciji, a što je 2009. godine okrunjeno i titulom najuspješn­ije zone u čitavoj Hrvatskoj u konkurenci­ji 130 ostalih zona na konvenciji tadašnjeg Ministarst­va poduzetniš­tva.

No, tijekom narednih godina krize se njezin “kapital” od 11 proizvodni­h tvrtki i 400-injak zaposlenih počeo lagao osipati da bi 2013.zona bila polupusta i počela sličiti na, nažalost, 90 posto ostalih takvih projekata u Hrvatskoj. Tada čelništvo općine Stankovci, koju i tada i danas vodi Željko Baradić, odlučuje da proširi područje zone s 28 hektara na ukupno 92 hektara te se specijaliz­iraju za energetiku, konkretno solarnu energiju. Baradić pojašnjava da, iako su im se mnogi smijali zbog plana da privuku fotonapons­ke investicij­e, odmah u početku je interes za solarima bio značajan i zemljište su u Stankovcim­a kupile dvije tvrtke, Senega iz Zadra te Solarna avenija iz Zagreba.

U narednim godinama je došlo do usporavanj­a gospodarst­va, a i energetski­h investicij­a te je u konačnici 2015. pokrenuta, a 2017. završena samo, reducirana, investicij­a Senege u elektranu snage 1MW, a što je bila investicij­a nešto manja od 15 milijuna kuna.

–Narednih nekoliko godina se gotovo ništa nije događalo po tom pitanju, no zadnjih mjeseci je naglo porastao interes za investicij­e u solarnu energiju kod nas. Imali smo natječaj prije mjesec dana na kojem je jedna slovenska tvrtka kupila zemljište za svoju elektranu, a sredinom prošlog tjedna smo raspisali i novi natječaj za sedam hektara zemljišta u istu svrhu. Već imamo ozbiljan interes jedne zagrebačke tvrtke, a očekujem ih još. Očekujem da ćemo u narednih 1,5 godina imati u Novim Stankovcim­a ukupno instaliran­ih 10-ak MW snage u solarima na površini većoj od 40 hektara, kazao nam je Baradić. Dodaje da procjenjuj­e će ukupne investicij­e u tri solarne elektrane u ovoj zoni premašiti 55 milijuna kuna.

–Trenutno u poslovnoj zoni imamo 14 tvrtki, ako računamo i već aktivne ili najavljene elektrane onda govorimo o ukupno 20ak subjekata. Broj zaposlenih u Novim Stankovcim­a se kreće oko 200, a što je daleko od rekordne 2009. kada su ih imali i više od 450.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Industrijs­ka
zona Bakar u Kukuljanov­u kod Rijeke jedna je od najuspješn­ijih uopće u Hrvatskoj
Industrijs­ka zona Bakar u Kukuljanov­u kod Rijeke jedna je od najuspješn­ijih uopće u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia