Večernji list - Hrvatska

Njemačka treba stručnjake, ali brani i svoj mirovinski sustav

- Iz stranog tiska

Njemačka treba stranu radnu snagu. Stephan Mayer, državni tajnik njemačkog Ministarst­va unutarnjih poslova, za Deutsche Welle pojasnio je detalje novog zakona o useljavanj­u stranih radnika. Kaže da su u središtu zakona o useljavanj­u stručne radne snage stručnjaci iz zemalja koje nisu članice Europske unije. – Ovim zakonom se po prvi put uvodi jedan jedinstven­i pojam stručnjaka. Ubuduće se više neće primjenjiv­ati pravilo po kojem prednost pri zapošljava­nju ima državljani­n Njemačke ili neke druge zemlje Europske unije. Također se ukida i lista tzv. deficitarn­ih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način – navodi Stephan Mayer. Tko je u svojoj domovini stekao kvalifikac­iju koja je ravnopravn­a standardim­a koji

vrijede u Njemačkoj za tu vrstu kvalifikac­ije, može se prema novom zakonu pod olakšanim okolnostim­a useliti u Njemačku sa svrhom zaposlenja ili kako bi tražio prikladan posao. Važno je dobro poznavanje njemačkog jezika, u nekim područjima dovoljno je temeljno poznavanje jezika.

Za zapošljava­nje je dovoljna razina njemačkog B1, za mjesto u izobrazbi B2, pojašnjava Mayer. Naveo je i da postojeće pravilo o zapošljava­nju građana zapadnog Balkana nema veze s novim zakonom o useljavanj­u stručne radne snage. Pravilo o zapošljava­nju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljava­nja i polukvalif­iciranih i nekvalific­iranih radnika. Ova mjera ističe krajem sljedeće godine a, kako kaže Mayer, još nije odlučeno hoće li biti produljena. Znači najmanje godinu dana novi će zakon i ovo pravilo postojati paralelno.

– Onaj tko ispunjava uvjete za useljavanj­e po oba pravila može praktički izabrati za njega povoljnije pravilo po kojem će se useljavati. Međutim, kroz mjeru o zapošljava­nju građana zapadnog Balkana u Njemačku je došao velik broj polukvalif­iciranih i nekvalific­iranih i najvećim dijelom i starijih radnika. To budi bojazni da bi za Njemačku mogla doći dodatna socijalna opterećenj­a povezana s mirovinom – pojašnjava. Po novom zakonu, stariji od 45 godina će još u svojoj domovini morati dokazati da su dovoljno uplaćivali u mirovinsko osiguranje. Druga je mogućnost da na novom radnom mjestu u Njemačkoj zarađuju najmanje 3600 eura bruto. Pozadine ove mjere je da se kroz novi zakon o useljavanj­u stručnjaka ne bi dogodilo da stariji od 45 godina dolaze u Njemačku i već nakon nekoliko godina padnu na teret njemačkog socijalnog sustava. – Mislim da je ovo pravilo pravedno i opravdano. Od njega postoje izuzeci, ako postoje posebni lokalni ili gospodarsk­i razlozi – objasnio je S. Mayer.

Dodatno je iz ministarst­va unutarnjih poslova na upit DW-a objašnjeno kako će za vrijeme preklapanj­a dva pravila za stručnjake biti bolje svoj proces useljavanj­a obaviti kroz novi zakon o useljavanj­u stručnjaka, a ne kroz pravilo o zapadnom Balkanu, jer novim zakonom postoji veća pravna sigurnost. Prednost pravila o zapadnom Balkanu je s druge strane ta da nije potrebno priznanje diploma, nego je za useljavanj­e dovoljan radni ugovor poslodavca u Njemačkoj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia