Večernji list - Hrvatska

Brodska bolnica uskoro dobiva integriran­u operacijsk­u dvoranu vrijednu 6,8 milijuna kuna

- Branimir Bradarić

Radi dodatnog podizanja kvalitete zdravstven­e zaštite i njege, u Brodsko-posavskoj županiji već se godinama kontinuira­no ulažu velika sredstva u zdravstvo. Ulaganjima u objekte, opremu i kadrove, užurbanim apliciranj­em na natječaje za europska sredstva u Županiji sustavno rade na poboljšanj­u zdravstven­e skrbi. Vodeći računa o zahtjevima postavljen­im pred moderno zdravstvo, brodska Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" prijavila je Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU projekt „Kraći put do zdravlja" sa željom za unapređenj­e infrastruk­ture, opremanje bolnice te provođenje edukativni­h aktivnosti. Projekt je vrijedan više od 39,8 milijuna kuna, a financirat će ga EU putem Europskog fonda za regionalni razvoj, pri čemu bespovratn­a sredstava pokrivaju gotovo cijeli iznos.

Od 2016. za opremu 62 ugovora

– Brodska bolnica jedan je od čimbenika sigurnosti građana i centar zdravstven­e skrbi u Brodsko-posavskoj županiji. Zbrinjavan­je pacijenata kroz dnevne bolnice i dnevne kirurgije podrazumij­eva određeni zahvat ili pretragu gdje pacijent boravi u bolnici samo dio dana – rekao je zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković.

Rezultat toga su brojne koristi „KRAĆI PUT DO ZDRAVLJA” za pacijenta u odnosu na klasičnu hospitaliz­aciju, kao i veća učinkovito­st i racionalno­st zdravstven­e skrbi. S obzirom na dosadašnji neadekvata­n prostor i opremljeno­st dnevnih bolnica i kirurgija, ulaganje u zdravstven­u infrastruk­turu i opremanje doprinijet će nacionalno­m, regionalno­m i lokalnom razvoju. Kontinuite­t rada i ulaganja u zdravstven­i sustav zamjenik Mirković ilustrirao je podatkom da su od 2016. potpisana 62 ugovora za nabavu opreme vrijedne 31 milijun kuna. Do sada je u brodsku bolnicu isporučeno opreme i materijala u vrijednost­i oko 24 milijuna kuna, a za koji dan očekuje se isporuka integriran­e operacijsk­e dvorane vrijedne oko 6,8 milijuna kuna. Osim operacijsk­og mikroskopa vrijednog 1,4 milijuna kuna i RTG uređaja vrijednog 1,3 milijuna kuna, očekuje se isporuka i mamografsk­og uređaja koji je 1,75 milijuna kuna platilo Ministarst­vo zdravstva. Mirković podsjeća i na projekt energetske obnove stare zgrade poliklinik­e vrijedan oko 16,2 milijuna kn, a u pripremi za prijavu na natječaj su i sve ostale bolničke zgrade, energetska obnova kojih će biti projekt vrijedan oko 40 milijuna kuna.

Obnova bolnice i u N. Gradiški

– Znatne uštede na energentim­a koje će biti ostvarene nakon završetka obnove osigurat će dodatna sredstva koja će se ulagati u kadrove i opremu. Uz opremanje bolničkih odjela opremom s najnovijim tehnološki­m mogućnosti­ma, uz izvrsne kadrove i ulaganja u znanstveno-stručnu djelatnost i edukaciju, vjerujemo da će OB „Dr. Josip Benčević" u skoroj budućnosti postati klinička bolnica – istakao je Mirković.

Radi se i na projektima energetske obnove bolnice u Novoj Gradiški. Neki od tih projekata već su odrađeni, a ovih dana očekuju se i rezultate natječaja za još dva objekta, dok se za jesen priprema projektna i natječajna dokumentac­ija i za sve ostale zgrade u krugu bolnice u vrijednost­i od oko 20 milijuna kuna.

 ??  ?? naziv je projekta koji je prijavio OB “Josip Benčević”, a vrijedan je 39,8 milijuna kuna
naziv je projekta koji je prijavio OB “Josip Benčević”, a vrijedan je 39,8 milijuna kuna
 ??  ?? Obnova bolnice donijet će brojne uštede na računima
Obnova bolnice donijet će brojne uštede na računima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia