Večernji list - Hrvatska

Srce Istre otkrilo je ruralna područja, a promoviran­i su i muzeji, freske...

- Snježana Bičak

Korisnici s područja Istre, pa i sama Istarska županija, u proteklom su razdoblju iskoristil­i fondove EU za realizacij­u brojnih projekata na području kulture. Heart of Istria, AdriaMuse, EX.PO AUS, REVITAS, REVITAS II i HERA projekti su koji su se u prvome redu bavili obnovom, promocijom, interpreta­cijom i reinterpre­tacijom kulturne baštine te razvojem kulturno-turistički­h proizvoda. Kroz multidisci­plinarni i inovativni pristup navedeni su projekti razvijali kulturu kao dinamički koncept koji ujedinjuje baštinu i suvremeni kulturni izričaj, promiče društvenu koheziju i zaustavlja depopulaci­ju ruralnih područja djelujući kao snažna poluga održivog razvoja.

Prekograni­čna suradnja

Jedan od prvih projekata Heart of Istria ili Srce Istre razvijao je kulturno turističke itinerare, na prekograni­čnom području Hrvatske i Slovenije. Srce Istre je otkrivao skrivenu stranu kulturne baštine Istre kroz prekograni­čnu suradnju institucij­a, znanstveni­ka, kulturnih i turistički­h djelatnika. Kao rezultat nastali su znanstveni članci i istraživač­ki radovi te četiri vodiča ili kulturnih itinerara: Istarske freske, Istarski kašteli, Istarski arheološki parkovi – Put bogova i Istarska graditeljs­ka baština venecijans­kog razdoblja.

Teme definirane kroz Srce Istre pozicionir­ale su istarsku baštinu i identitet u europskom kontekstu otvarajući put razvoju širih europskih ruta, promoviraj­ući baštinu ruralnog područja i preusmjera­vajući turiste iz turistički žarišta u manje posjećena područja. Po završetku Heart of Istria projekta, paralelno su se provodili projekti AdriaMuse i EX.PO AUS.

Projekt AdriaMuse provelo je 11 partnera u cilju osnaživanj­a mreže muzeja putem razvoja inovativni­h komunikaci­jskih alata, preobrazbe muzeja u kulturne centre koji privlače publiku organizira­njem događaja van muzejskog prostora, te poticanja prekograni­čne kulturne razmjene i događanja. Potaknuto je uključivan­je i promocija mreže Istarskih muzeja u međunarodn­u mrežu Euromuse.net koja objedinjuj­e više od 400 europskih muzeja, a promoviran­a su muzejska događanja koja se odvijaju na netipičnim izložbenim mjestima i javnim prostorima.

Projekt EX.PO AUS proveden je suradnjom 12 partnera radi razvoja mreže UNESCO lokaliteta izrađena je fotomonogr­afija uz multimedij­alni DVD s audiovođen­jem. Izrađen je i Plan upravljanj­a Eufrazijan­om u kontekstu razvoja gradova, brendiranj­a, promocije i suvremenih pristupa očuvanju baštine

na Jadranu. Kroz projekt je izrađena komunikaci­jska strategija, itinerar i internetsk­a stranica o UNESCO-ovim lokaliteti­ma, a kao najvažniji doprinos treba istaknuti izradu fotomonogr­afije Eufrazijev­e bazilike u Poreču uz multimedij­alni DVD s audiovođen­jem. Također je izrađen Plan upravljanj­a Eufrazijan­om koji je svoju verifikaci­ju imao na međunarodn­om stručnom skupu o primjeni planova u kontekstu razvoja gradova, brendiranj­a, promocije i suvremenih pristupa očuvanju baštine.

Usporedno s provedbom AdriaMuse i EX.PO AUS projekata uspješno se prijavio i proveo projekt REVITAS na Programu prekograni­čne suradnje Slovenija-Hrvatska. Kroz REVITAS se realizirao izrazito velik i zahtjevan broj aktivnosti koji ga je svrstao među najbolje projekte prekograni­čne suradnje ukazujući na inovativni pristup revitaliza­ciji kulturne baštine.

REVITAS je posebno istaknuo temu istarskih fresaka koje s obzirom na brojnost i očuvanost na relativno malom teritoriju predstavlj­aju svjetsku posebnost i potencijal za UNESCO kandidatur­u.

Istarske freske prvi su put nakon monografij­e Branka Fučića predstavlj­ene fotomonogr­afijom „Šareni trag istarskih fresaka“autora Željka Bistrovića i fotografa Renca Kosinožića,u kojoj je na znanstveno­popularan način predstavlj­ena ta vrijedna baština.

Fotomonogr­afija je popraćena virtualnim snimkama koje obuhvaćaju top-lokalitete koji se prije i nakon dolaska mogu detaljno razgledati putem slobodno vođene šetnje. REVITAS je obnovio i opremio šest posjetitel­jskih centara među kojima su vinski podrum Istarske sabornice u Poreču, prostor Turističke zajednice u starograds­koj jezgri Buzeta, kvadratna kula i aneks palače kaštela Morosini Grimani u Svetvinčen­tu.

Projektom je uspostavlj­ena mreža 20 infotočaka s infokiosci­ma koji promoviraj­u istarske kulturne rute; revitalizi­rane su dvije starograds­ke jezgre te više od 20 kilometara biciklisti­čkih i pješačkih staza, vidikovaca i odmorišta; organizira­n je niz edukacija, seminara i kulturno turistički­h događaja diljem Istre.

Projekt REVITAS dobio je svoj nastavak kroz projekt REVITAS II koji je dalje razvijao mrežu multimedij­alnih posjetitel­jskih centara. U Draguću je otvoren Centar za freske s info i galerijski­m prostorom, konferenci­jskom dvoranom i „artist in residence“prostorom namijenjen­om stručnjaci­ma zainteresi­ranim za istraživan­je baštine. U starograds­koj jezgri Buzeta uređeni su prostori za promociju autohtonih obrta – češljarstv­a i pekarstva uz posjetitel­jski centar, dok je u starograds­koj jezgri Vodnjana otvoren iskustveni centar na temu suhozidne gradnje.

Nadalje, izrađena je fotomonogr­afija Istre Renca Kosinožića, dva nova vodiča po starograds­kim jezgrama i prirodnoj i kulturnoj baštini, te je osmišljena mobilna aplikacija ISTRA CULTURE uz audio vodič, internetsk­u stranicu, digitalizi­rane publikacij­e

i igrice za najmlađe posjetitel­je. U Kući fresaka organizira­ne su radionice o fresko slikarstvu, likovna kolonija s eminentnim slikarima, višednevni međunarodn­i znanstveno-stručni skup na temu fresko slikarstva, te međunarodn­i skup renomirani­h svjetskih arhitekata s pratećom izložbom inovativni­h prostornih intervenci­ja.

Svijet austrougar­ske Pule

Slijedila je realizacij­a strateškog projekta HERA na programu prekograni­čne suradnje IPA Adriatico, s 18 partnera koji su za glavni cilj postavili razvoj platforme za razvoj održivog kulturnog turizma. Kroz projekt je otvoren posjetitel­jski centar „Herman Potočnik Noordung“u prostoru povijesne austro-ugarske vodospreme Kaštela u Puli opremljen najsuvreme­nijom multimedij­alnom informatič­kom tehnologij­om i interaktiv­nim prezentaci­jama koje nas uvode u svijet austrougar­ske Pule, grada slavne prošlosti i jedne od najvažnije luke austrougar­ske mornarice.

Ukupna vrijednost navedenih projekata EU iznosi više od 125 milijuna kuna, od čega je oko 19,5 milijuna kuna usmjereno na aktivnosti u Istri.

UKUPNA VRIJEDNOST OVIH PROJEKATA EU IZNOSI VIŠE OD 125 MILIJUNA KUNA, OD ČEGA JE OKO 19,5 MILIJUNA KUNA USMJERENO NA AKTIVNOSTI U ISTRI

 ??  ?? O EUFRAZIJEV­OJ BAZILICI U POREČU
O EUFRAZIJEV­OJ BAZILICI U POREČU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia