Večernji list - Hrvatska

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

- Ivica Beti

Rokovo u Međimurju, manifestac­ija koja je održana u Draškovcu, a dan prije i proslava blagdana Velike Gospe u Svetoj Mariji, pokazali su koliko je još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal vjerskog turizma u najsjevern­ijoj županiji.

“Od Roka do našega doba”

Na tisuće hodočasnik­a okupilo se u te dvije župe, a osim vjerskih slavlja, održani su i brojni svjetovni sadržaji. Proštenja su u Međimurju velik dan za župe. U Draškovcu se tako mogla razgledati izložba slika Kate Dolenec "Anđeli u liku i slici", upriličen je "Draškovski sejem" uz izložbu cvijeća i suvenira, u program je uvrštena i humanitarn­a modna revija "Od Roka do našega doba", prodajna izložba parfema i drugo. Iz Međimurja je prije 259 godina "istjerana" stočna kuga, a po zavjetu grofa Althana sagrađena je crkva u Draškovcu, poznata i po dva tornja. Do Drugog svjetskog rata brojni su vjernici iz drugih župa hodočastil­e u Draškovec, da bi u ratnim godinama to činili samo župljani susjednog Goričana, noseći stare zavjetne svijeće. Tradicija se potom počela obnavljati, a velik je iskorak učinjen dolaskom današnjeg župnika Matije Vonića.

– To je segment turizma kojim se nismo dosad ozbiljnije bavili, no svakako je jedan od potencijal­a Međimurja, pogotovo kad uzmemo u obzir da je, prema nekim autorima, sv. Jeronim rođen u Štrigovi, u rimskom Stridonu, što je s turističko­g aspekta izuzetno zanimljivo. Drugo, imamo prošteništ­a s velikom tradicijom ovdje na sjeverozap­adu Hrvatske. Tu je i povezivanj­e s međunarodn­im hodočasnič­kim putevima poput puta sv. Martina na Muri. Imamo NAJVEĆA VJERSKA MANIFESTAC­IJA i Hrvatsko schönstatt­sko svetište Kraljice srca u Maloj Subotici... – nabraja Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske županije.

Riječ je, napominje, o specijaliz­iranom segmentu turizma kojem treba ozbiljno pristupiti i dobro se pripremiti.

Gardijska radionica za djecu

– Imali smo na proljeće zanimljiv razgovor sa stručnjaci­ma koji su duboko u toj priči oko vjerskog turizma, i idućih godinu dana bavit ćemo se time. Ne možemo sve, puno toga je u tijeku, a to je preozbiljn­a stvar da se radi napola - dodaje Grula. posto u Macincu i čak 75 posto u Vratišincu. Radovi će trajati oko 150 dana.

– Potpisujem­o ugovore vrijedne gotovo osam milijuna kuna kojima se obnavljaju škole koje zajedno s predškolsk­im odgojem i područnom školom broje više od 650 učenika – naglasio je župan Matija Posavec i dodao da je

I obilježava­nje Velike Gospe u Svetoj Mariji preraslo je iz vjerskog događanja u kulturno-povijesno nasljeđe Međimurja. Ta župa ove godine slavi 230. obljetnicu postojanja. Središnje misno slavlje u jednom od naših najstariji­h svetišta predvodio je preč. Antun Hoblaj, uz svetomarsk­og župnika vlč. Pavla Markača.

Najveća vjerska manifestac­ija u Međimurju svakako je Porcijunku­lovo u Čakovcu. Blagdan Gospe od Anđela obilježava se u kolovozu. Franjevci su počeli slaviti obraćenje sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunku­li, crkvi Gospe od Anđela u Asizu u kojoj je sv. Franjo izmolio porcijunku­lski oprost. Osim vjerskih sadržaja, posjetitel­jima se također nudi bogat svjetovni program, od koncerata do radionica. Prvi put održana je, primjerice, edukativno-kreativna radionica “Mali gardist” koju je organizira­la Zrinska garda Čakovec za dječake i djevojčice. dosad obnovljeno 11 osnovnih i pet srednjih škola, a sagrađene su i četiri školske dvorane.

– Ulaganja u obrazovanj­e u Međimurju premašuju iznos od 160 milijuna kuna, a prema najnovijem istraživan­ju, predvodnic­i smo u državi i po ulaganjima u sustav predškolsk­og odgoja – zaključio je.

UŠTEDE U TOPLINSKOJ ENERGIJI IZNOSIT ĆE 52 POSTO ZA ŠKOLU U MACINCU I ČAK 75 POSTO ZA ŠKOLU U VRATIŠINCU

 ??  ??
 ??  ?? Izvođač radova na Osnovnoj školi u Macincu je tvrtka Team gradnja iz Čakovca
Izvođač radova na Osnovnoj školi u Macincu je tvrtka Team gradnja iz Čakovca
 ??  ?? svakako je Porcijunku­lovo u Čakovcu koje se obilježava se u kolovozu. Velik broj vjernika dolazi i u Svetu Mariju
svakako je Porcijunku­lovo u Čakovcu koje se obilježava se u kolovozu. Velik broj vjernika dolazi i u Svetu Mariju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia