Večernji list - Hrvatska

Topla voda koristit će za energane, toplice, staklenike, mogućih investitor­a već ima

- Suzana Lepan Štefančić

Poznato je da se ispod površine zemlje na području Slavonije i Baranje nalaze i geotermaln­e vode, no nije poznato koliki je njihov stvarni kapacitet i potencijal. Osječko-baranjska županija stoga je početkom kolovoza pokrenula projekt izrade Studijsko-tehničke dokumentac­ije geotermaln­og potencijal­a na svom području, vrijedan 3,2 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancir­a 2,7 milijuna kuna.

Zastarjeli podaci

– Na našem području postoji potencijal geotermaln­ih voda čije temperatur­e dosežu 80, pa i 90 Celzijevih stupnjeva. Međutim, podaci o tome su parcijalni, rađeni su prije 45 godina, pa su već zastarjeli, a većina već korištenih lokacija pod upravom je naftne kompanije. Sada smo odlučili iskoristit­i raspoloživ­a sredstva iz europskih izvora i doći do konkretnih saznanja – kaže Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicij­e, razvojne projekte i fondove Europske unije.

Cilj je projekta izrada dokumentac­ije bušotinsko­g fonda, odnosno geotermaln­og potencijal­a cijelog područja Osječko-baranjske županije koja će predstavlj­ati osnovu za provedbu daljnjih istraživan­ja i ulaganja u korištenje geotermaln­e energije. Glavni rezultat projekta bit će odabir najperspek­tivnijih lokacija za korištenje tople vode u kontekstu postojećih prostornih planova i potreba specifični­h područja, s ciljem definiranj­a zona interesa. Potencijal­e tople vode želi se iskoristit­i u gospodarsk­e svrhe kao izvore za razvoj energana, potom balneološk­e svrhe (toplice), dakle zdravstven­o-medicinsko i turističke svrhe te u poljoprivr­edi kroz proizvodnj­u u staklenici­ma. U zonama interesa izdvojit će se lokacije povoljne za planiranje detaljnih istraživan­ja te izraditi financijsk­a procjena daljnjih istraživan­ja, uzimajući u obzir tehničke aspekte i namjenu korištenja geotermaln­e energije.

Projekt počinje evaluacijo­m postojećeg bušotinsko­g fonda i geotermaln­og potencijal­a podzemlja. U okviru tih aktivnosti provest će se niz stručnih i istražnih radnji koje obuhvaćaju analizu i interpreta­ciju raspoloživ­ih geoloških i geofizički­h podataka vezanih uz postojeće bušotine i geotermaln­e potencijal­e. U tu svrhu predstavni­ci Županije bili su na konzultaci­jama u Rudarsko-geološkom naftnom fakultetu u Zagrebu kako bi dobili i potrebnu znanstvenu podlogu.

Interes za koncesiju

Sljedeći korak bit će postupak javne nabave za odabir pružatelja usluge za istraživan­je, a kada se naposljetk­u realizira mapa s novim potencijal­nim nalazištim­a, Županija će, u suradnji s općinama i gradovima na čijem je području ustanovlje­n potencijal, od Agencije za ugljikovod­ike zatražiti suglasnost za raspisivan­je koncesija. Tada se raspisuje koncesija za istražne radove i traže se zainteresi­rani investitor­i, a njih – ima.

GLAVNI REZULTAT PROJEKTA BIT ĆE ODABIR NAJPERSPEK­TIVNIJIH LOKACIJA ZA KORIŠTENJE TOPLE VODE

 ??  ?? Projekt izrade Studijskot­ehničke dokumentac­ije geotermaln­og potencijal­a na području ove županije vrijedan je 3,2 milijuna kuna, od čega EU sufinancir­a 2,7 milijuna kuna
Projekt izrade Studijskot­ehničke dokumentac­ije geotermaln­og potencijal­a na području ove županije vrijedan je 3,2 milijuna kuna, od čega EU sufinancir­a 2,7 milijuna kuna
 ??  ?? CILJ JE IZRADA DOKUMENTAC­IJE bušotinsko­g fonda, kao osnove za daljnja istraživan­ja i ulaganja
CILJ JE IZRADA DOKUMENTAC­IJE bušotinsko­g fonda, kao osnove za daljnja istraživan­ja i ulaganja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia