Večernji list - Hrvatska

Uz uštede energije, bit će ugodniji boravak učenika i nastavnika

- Danijel Prerad

Na početku nove školske godine učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, Lipovljani, Osnovne škole, Novska, Osnovne škole Vladimira Nazora, Topusko, Osnovne škole Gvozd, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Gora, i Osnovne škole Glina ući će u energetski obnovljene objekte.

– Promijenje­na je vanjska stolarija škola, napravljen­a fasada, zamijenjen­i sustavi grijanja i krovišta, postavljen­a nova rasvjeta. Vrijednost projekata veća je od 30 milijuna kuna. Tijekom ljeta nastavljaj­u se ili su započeti radovi i na još osam škola – kazuje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

Obnova vrijedna 100 mil. kuna

– Osnovna škola Sunja, Područna škola Donja Gračenica, Područna škola Gornja Gračenica, Područna škola Voloder, Područna škola Brestača, Područna škola Bročice, Područna škola Stari Grabovac, Osnovna škola Novska – mali rehabilita­cijski centar, Osnovna škola Dragutina Tadijanovi­ća Petrinja počinju obnovu vrijednu gotovo 25 milijuna kuna, a za još sedam škola natječaj za radove raspisat će se na jesen – objašnjava Vlahov.

Energetsko­m obnovom zgrada osnovnog i srednjeg školstva postižu se značajne uštede u energiji, ali stvara i zdravije i ugodnije okruženje za učenike i zaposlenik­e škola. Na objektima koji su već u ovoj sezoni grijanja bile pri završetku energetske obnove već su zabilježen­e uštede na energentim­a koje pokazuju da će se Sisačko-moslavačko­j županiji, uz sufinancir­anje Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja i Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU, energetska obnova škola isplatiti kao investicij­a kroz razdoblje od četiri godine. Energetska obnova zgrada škola i zgrada u sustavu zdravstva, kojima je osnivač Županija, a već su realiziran­e ili će se realizirat­i u ovoj i idućoj godini, vrijedna je više od 100 milijuna kuna.

Tako je proteklog tjedna započela energetska obnova zgrada Doma zdravlja Petrinja na adresi Ulica Radoslava Lopašića 1a, 1b, 1c. Investicij­u vrijednu 2,871.487,97 kuna s 1,684.243,17 kuna sufinancir­a Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Novo grijanje, rasvjeta...

– Radovi uključuju povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete, uvođenje sustava kontrolnih mjerila energenata i vode itd. – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Petrinja Zdenko Matijašec dodavši kako nakon završenih radova očekuju uštedu u potrošnji toplinske energije za grijanje i to za 66,08 posto, uštedu primarne energije za 56,44 posto te smanjenje štetne emisije CO2 za čak 58,62 posto.

 ??  ??
 ??  ?? ŠKOLSKE ZGRADE dobivaju, nakon obnove, novo ruho, a uštede su energije i do 66 posto pa je prosječna investicij­a isplativa već za četiri godine
ŠKOLSKE ZGRADE dobivaju, nakon obnove, novo ruho, a uštede su energije i do 66 posto pa je prosječna investicij­a isplativa već za četiri godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia