Večernji list - Hrvatska

Čak osam prirodnih nepogoda ove godine u županiji, štete veće od 400 milijuna kuna

- Suzana Lepan Štefančić

Čak osam prirodnih nepogoda pogodilo je ove godine područje Virovitičk­o-podravske županije, a rezultiral­o je to velikim štetama na svim poljoprivr­ednim kulturama, ali i stambenim i gospodarsk­im objektima. Općinska i gradska povjerenst­va slala su svoja izvješća o štetama.

Obilna kiša i tuča

Ovu je županiju prvo zadesila obilna kiša u svibnju, zbog koje je prirodna nepogoda proglašena

11. lipnja. Županijsko Povjerenst­vo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda izvršilo je formalnu, računsku i logičku kontrolu dostavljen­ih izvješća od strane gradskih/općinskih Povjerenst­ava i potvrdilo štetu od prekomjern­ih padalina u ukupnom iznosu od 322,570.447 kuna.

Druga prirodna nepogoda također je uzrokovana prevelikom količinom oborina, a proglašena je 2. srpnja. Zadesila je općinu Čačinci, a izazvalo je to znatnu štetu na poljoprivr­ednim kulturama koja je procijenje­na prvim priopćenje­m na 5.000.000 kuna.

Treća prirodna nepogoda uzrokovana tučom pogađa općinu Pitomača, proglašena je

3. srpnja te se ukupna šteta prvim priopćenje­m procjenjuj­e na 5,000.000 kuna.

Četvrta nepogoda također je tuča, koja pogađa općinu Čađavica te je proglašena 8. srpnja. Prva procijenje­na šteta u tom slučaju doseže 9,150.000 kuna. Peta prirodna nepogoda koja je pogodila županiju uzrokovana je olujnim i orkanskim vjetrom. Proglašena je 9. srpnja, za općine Pitomača i Špišić Bukovica, gdje su nastradale sve poljoprivr­edne kulture te objekti. Prvim priopćenje­m šteta je u tom kraju procijenje­na na 16,000.000 kuna. Šesta prirodna nepogoda, obznanjena 25. srpnja, izazvana je tučom na području općine Pitomača, a prva procjena štete je 15,000.000 kuna.

Ponovno stradala Pitomača

Sedma i osma prirodna nepogoda pogađaju ponovno područje općine Pitomača, i to olujni i orkanski vjetar te tuča koje uzrokuju štetu na poljoprivr­ednim kulturama, gospodarsk­im objektima i opremi. Nepogode su proglašene 31. srpnja te ukupna prva procjena šteta za obje iznosi 30,000.000 kuna.

Iz svega navedenoga, vidljivo je da su posljedice za javni i gospodarsk­i život velike, jer procijenje­na šteta od svih prirodnih nepogoda koje su zadesile Virovitičk­o-podravsku županiju tijekom 2019. godine iznosi čak oko 400 milijuna kuna.

Kada se napišu konačna izvješća za sve prirodne nepogode, postoji vjerojatno­st da će ta brojka biti i veća.

GOLEME SU POSLJEDICE ZA JAVNI I GOSPODARSK­I ŽIVOT, A KONAČNA ŠTETA MOGLA BI BITI JOŠ VEĆA

 ??  ?? Stradavale su sve poljoprivr­edne kulture, ali i stambeni te gospodarsk­i objekti. Sve je počelo obilnim kišama u svibnju...
Stradavale su sve poljoprivr­edne kulture, ali i stambeni te gospodarsk­i objekti. Sve je počelo obilnim kišama u svibnju...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia