Večernji list - Hrvatska

Uz edukacije, u centru će se na moderan način prikazivat­i biljni i životinjsk­i svijet

- Branimir Bradarić

Poslije godina planiranja, a onda i izrade samoga projekta, počeli su radovi na posjetitel­jskom centru u sklopu projekta “Vrata Spačvansko­g bazena”. Iz Vukovarsko-srijemske županije podsjećaju kako su Javna ustanova za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima županije i strateški partner Grad Otok idejni začetnici gradnje i opremanja Bioekološk­o-edukacijsk­og centra. Namjera je programe edukacije, koje se provode u suradnji s osnovnim školama, obavljati upravo u objektu koji se trenutačno gradi.

U sklopu mreže Natura 2000

Područje provedbe projekta nalazi se na prostoru Spačvanske šume u blizini grada Otoka, a obuhvaća područje zaštićenog šumskog rezervata Lože i lokaliteta Virovi koji se nalaze u području ekološke mreže Natura 2000. Iako su aktivnosti provedbe edukacijsk­ih programa Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima u sklopu projekta počeli s proteklom školskom godinom, Biološko edukacijsk­i centar će osigurati sadržaje koji nedostaju u ovom dijelu Natura 2000 ekološke mreže Vukovarsko-srijemske županije, a uedinjuju ugostitelj­sku, turističku i edukativnu infrastruk­turu, zbog čega je njegova gradnja itekako potrebna i opravdana. S obzirom na vrijednost projekta „Vrata Spačvansko­g bazena“i visinu ulaganja, planirani objekt će nakon završetka biti moderan i atraktivan posjetitel­jski centar koji će biti na razini bilo kojeg centra iste namjene u Parku prirode ili Nacionalno­m parku RH. Osim održavanja raznih edukacija koje će organizira­ti Javna ustanova za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima, uloga Biološko-edukacijsk­og centra Virovi bit će i razvoj kontinenta­lnog turizma i turističke valorizaci­je Virova kroz promicanje održivog razvoja prirodne baštine i jačanje svijesti šire javnosti o važnosti očuvanja bioraznoli­kosti Spačvanski­h šuma. Prema projektu u samom centru bit će prisutni brojni sadržaji, osim različitih programa edukacija, poput multimedij­skih prikaza prirodne baštine koji će na atraktivan i inovativan način prikazati biljni i životinjsk­i svijet Spačvanske šume te važnost očuvanja prirode.

Projekt vrijedan 25 milijuna kn

Isto tako, treba naglasiti da će Biološko-edukacijsk­i centar također biti u funkciji nadzora Natura 2000 ekološke mreže Spačvanski bazen, istraživač­kog i znanstveno­g rada koji će djelatnici Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima nastaviti obavljati na prostoru Vukovarsko-srijemske županije. O značaju projekta govori i podatak da je vrijedan više od 25,5 milijuna kuna, od čega 18,6 milijuna je financiran­o sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia