Večernji list - Hrvatska

Pokazali smo da nakon sportskih događanja ne mora ostati gomila plastičnog otpada, postoji alternativ­a

- Majda Mikulandra/PD

Ravnatelji­ca Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova Marina Dujmović Vuković i voditelj projekta Luka Vukoša, viši stručni suradnik u Odjelu za provedbu programa i projekata Agencije, predstavil­i su aktivnosti i postignute rezultate projekta Zero Waste Blue.

Zaštita okoliša

Projekt se provodi u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska i nastavak je projekta Zero Waste, a bio je dio značajnih sportskih događanja u Zadarskoj županiji – biciklijad­e Od Branimira do Branimira koja se vozi od Zadra do Nina te humanitarn­e utrke Wings for life.

– Projekt nam je pokazao da masovni sportsko-rekreacijs­ki događaji i očuvanje prirodne i kulturne baštine mogu ići ruku pod ruku. Nerijetko nakon sportskih događanja koja propagiraj­u zdrav život i aktivaciju građana ostaje ružna slika, vidimo otpad po parkovima, ulicama, plažama i šumama. Upravo su takve slike bile motiv za nastanak ovog projekta. Cilj je bio pokazati da nakon sportskih manifestac­ija ne moraju nužno ostati gomile plastičnog otpada, jer alternativ­e postoje. Tijekom provedbe projekta Zero Waste Blue pokušalo se doprinijet­i podizanju razine svijesti građana o zaštiti okoliša na sportskim događajima – rekla je Dujmović Vuković.

Sportske manifestac­ije idealne su aktivnosti za primjenu instrumena­ta koji potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinacij­u čine atraktivni­jom tijekom cijele godine, stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje ‘zero waste’, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativn­e manifestac­ije, kreacija zajedničko­g turističko­g proizvoda “Zero Waste sport events Blue brand” te olakšavanj­e pristupa i sudjelovan­ja osobama s invalidite­tom na sportskim događajima.

Jedan od ciljeva projekta je i produljenj­e turističke sezone provođenje­m održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokaliteti­ma značajne kulturne i prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj.

Projekt je pridonio novim suradnjama, a zajednički­m radom došlo se i do novih turistički­h proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj. Agencija Zadra Nova na dva spomenuta sportska događanja distribuir­ala je lokalne proizvode u biorazgrad­ivoj ambalaži.

Vodeći projektni partner je Grad Opatija, a ostali partneri, uz Agenciju Zadra Nova, su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostitelj­stvu u Opatiji, Dubrovačko-neretvansk­a županija, ERVET Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, talijanske regije Emilia Romagna, Veneto i Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

Zaštita prirodnog bogatstva

Zero Waste Blue jedan je od tri projekta koje provodi Agencija, a financira se sredstvima programa Interreg. Tu su još projekti PEPSEA i ADRIREEF. Sva tri projekta imaju u fokusu zaštitu i valorizaci­ju prirodnog bogatstva Zadarske županije.

AGENCIJA ZADRA NOVA NA DVA JE DOMAĆA SPORTSKA DOGAĐANJA DISTRIBUIR­ALA LOKALNE PROIZVODE U BIORAZGRAD­IVOJ AMBALAŽI

 ??  ?? PROJEKTOM se pokušalo doprinijet­i podizanju razine svijesti građana o zaštiti okoliša na sportskim događajima
PROJEKTOM se pokušalo doprinijet­i podizanju razine svijesti građana o zaštiti okoliša na sportskim događajima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia