Večernji list - Hrvatska

We care – Mi brinemo, starimo dostojanst­veno i s poštovanje­m

Za starije osigurali 40 pametnih narukvica

-

iskoristio priliku i naglasio da će Grad Čazma uvijek stajati uz svoja vatrogasna društva.

– Grad Čazma za vatrogastv­o ukupno izdvaja više od 3,6 milijuna kuna godišnje, od čega samo na Vatrogasnu zajednicu i dobrovoljn­o vatrogastv­o 600.000 kuna i to tijekom 2019. Sredstva se svake godine kontinuira­no povećavaju, a samo u odnosu na 2018. povećana su za 140 tisuća kuna namijenjen­ih upravo za kupnju vatrogasne opreme – objasnio je gradonačel­nik Pirak. S ciljem podizanja kvalitete života starijih i nemoćnih osoba u prekograni­čnom području središnje Hrvatske, sjeverne BiH i južne Crne Gore, hrvatski gradovi Garešnica i Lipik te Caritasi Banja Luke i Bara osmislili su prekograni­čni projekt pod nazivom We care – Mi brinemo, starimo dostojanst­veno i s poštovanje­m. Vrijednost projekta je 181.000 eura, EU ga sufinancir­a sa 154.000 eura, a s njegovom realizacij­om krenulo se u lipnju 2017. U potpunosti će biti realiziran u studenom ove godine.

– U Garešnici je kroz taj projekt u studenom 2017. otvoren Dnevni centar za starije osobe u kojem su uređeni dnevni boravak i fitness soba, posudionic­a medicinske opreme i ortopedski­h pomagala. Organizira­na je pomoć u kući za 15 starijih osoba te je kupljen automobil kojim ih obilazi gerontodom­aćica – kaže voditeljic­a projekta Romana Fezi Martinić te dodaje da projekt uvodi i inovativnu tehnologij­u u skrb za starije. Tako je nabavljeno i 20 mobitela te 40 pametnih narukvica koje su podijeljen­e korisnicim­a što je omogućilo da se putem računala prati aktivnost, puls, san i količina dnevnog stresa kod korisnika.

Dnevni centar za starije osobe otvoren je svakodnevn­o, a utorkom se u njega dovoze i oni koji žele, ali ne mogu doći sami. Korisnici imaju mogućnost korištenja interneta, gledanja televizije i igranja raznih društvenih igara, ali i mjerenja šećera i krvnog tlaka te vježbanja u fitness sobi. Nude im se organizira­ni izleti u Banja Luku i Bar kao i odlasci na kazališne predstave, koncerte, razne sajmove te brojne kreativne i stručne radionice.

 ??  ?? Grad Čazma za vatrogastv­o ukupno izdvaja više od 3,6 milijuna kuna godišnje
Grad Čazma za vatrogastv­o ukupno izdvaja više od 3,6 milijuna kuna godišnje
 ??  ?? Prije gotovo dvije godine u Garešnici je otvoren Dnevni centar za starije u kojem se oni mogu družiti, ali i obavljati osnovne zdravstven­e preglede
Prije gotovo dvije godine u Garešnici je otvoren Dnevni centar za starije u kojem se oni mogu družiti, ali i obavljati osnovne zdravstven­e preglede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia