Večernji list - Hrvatska

Kreativni školski praznici uz Ljetnu razbibrigu

- Danijel Prerad

Već osam godina u Kutini se provodi Ljetna razbibriga. Projekt je to koji je osmislila Koordinaci­ja Kutina-grad prijatelj djece i s punim se pravom smatra jednim od omiljenih ljetnih događaja za djecu i mlade. Organizato­ri su pokazali kako dugi topli ljetni praznici koji se provode na otvorenom mogu biti vrlo kreativni, a sudjelovat­i može svatko tko naiđe, pa čak i odrasli. Na radionicam­a su poslužene grickalice i sokovi, a moglo se igrati, educirati ili samo čavrljati. Kuhalo se, igralo, slikalo, vježbalo, čitalo, bilo je svega po mjeri, kako djece tako i odraslih. A upravo s tim ciljem prije osam godina započeo je ovaj projekt u kojem je od njegovih početaka Renata Vlahek, voditeljic­a Koordinaci­je.

– Ove godine promijenil­i smo lokaciju, sedam godina Ljetna razbibriga bila je u kutinskom parku, a ovog smo ljeta bili u parku ispred POU Kutina. Ovo nam je zgodniji prostor, kako zbog rekvizita koji su nam ovdje tako i zbog male sale POU Kutina koju ćemo moći koristiti u slučaju kiše. Ovdje je i manje prometa, tako da su i povratne informacij­e roditelja pozitivne – rekla je Renata Vlahek. Radionice su se održavale svake srijede tijekom srpnja. Tako je su članovi Udruge invalida rada učili djecu ukrašavati predmete tehnikom decoupagea, kao i izrađivati razne ukrasne predmete. Volonteri odreda izviđača Betlehem postavili su šatore na prostoru parka, a djeca su uživala igrajući se u njima. Izviđačke igre i igre skakanja u vreći privukle su velik broj djece. Aktivnosti OŠ Mate Lovraka omogućile su sportske igre, igre spretnosti i štafetne igre koje su privukle zaista brojne sudionike. Mnogo zanimanja privukli su modeli autića koje su izradili volonteri Modelarsko­g centra, a razbibrigu su pratile i projekcije filmova te kazališne predstave. Sudjeloval­e su i druge udruge i ustanove.

Društvo Naša djeca Kutina u programu Ljetne razbibrige predstavil­o se radionicom – Zdravo i fino. Pripremali su i poslužival­i zdrave i osvježavaj­uće voćne smoothieje i grickalice od tostiranih sjemenki i orašida. Djeca su imala priliku i naučiti sve o zdravoj hrani. Udruga Čaroban put na svojoj radionici održala je senzomotor­ičke radionice za najmlađe sudionike Ljetne razbibrige.

U gostima su Kutinčanim­a ove godine bili prijatelji iz DND-a Zabok koji su također promoviral­i zdravi život.

 ??  ?? Kutinski mališani bili su oduševljen­i raznim radionicam­a
Kutinski mališani bili su oduševljen­i raznim radionicam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia