Večernji list - Hrvatska

Slijedi i festival elektronič­ke glazbe, Outlook festival, festival svjetla...

- Snježana Bičak

Forum, Portarata, Trg sv. Tome, Danteov trg, tržnica, Giardini – najfrekven­tnije lokacije u gradu Puli u subotu 24. kolovoza pretvaraju se u pozornice vrhunske glazbene i gastro scene. Povod je već tradiciona­lna gradska fešta Pulska noć – Notte di Pola! Ove će godine publiku zabavljati mnogobrojn­i regionalni izvođači, Gustafi, Anelidi, Vesna Nežić Ružić, Sergio Valić, Double Dose, Cherry Bombz i drugi uz, naravno, neizostavn­u tradiciona­lnu gradeladu. – Neizmjerno mi je drago što i ove godine petnaesti put nastavljam­o, prije svega, kulturnu i zabavnu tradiciju Pulske noći. Siguran sam da će se naši sugrađani i mnogobrojn­i gosti kao i prijašnjih godina u velikom broju okupiti u središtu grada i uživati u vrhunskoj zabavi. Programsko­g sadržaja ne nedostaje pa vjerujem da će svatko pronaći nešto po svom guštu – poručio je pulski gradonačel­nik Boris Miletić.

Još jedno uzbudljivo ljeto

Iako je vrhunac ljetne sezone već polako iza nas, među ostalima u srpnju je u Puli na Vallelungi održan drugi Goathell Metal festival s vrhunskim izvođačima, bilo je pregršt zabavnih sadržaja, izložbi, performans­a..., Puli predstoje još mnogobrojn­a događanja. Popularni festivali Outlook i Dimensions samo su neki od dijelova bogatog programsko­g mozaika koji će privući mnogobrojn­e posjetitel­je na sam jug Istre. Dimensions, jedan od istaknutij­ih europskih festivala elektronsk­e glazbe, održat će se od 28. kolovoza do 1. rujna u tvrđavi Punta Christo, a nastupit će brojni poznati glazbenici kao što su Jeff Mills, Omar-S, Hunee, Larry Heard aka Mr Fingers Live, Peggy Gou, Nina Kraviz, Paula Temple, Joy Orbison, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, DJ Nobu, Craig Richards i mnogi drugi. Tradiciona­lni spektakula­rni koncert otvorenja u povijesnoj Areni, koja je posljednji­h godina ugostila brojna zvjezdana imena poput Grace Jones, Massive Attacka i Kraftwerka, dat će i ove godine uvodni ritam cijelom festivalu. Nakon Dimensions­a, na scenu stupa Outlook festival od 4. do 9. rujna s nastupima vrhunskih talenata kao što su primjerice drum’n’bass duo Chase& Status, mančesters­ki reper Bugzy Malone, drum’n’bass plemić i nositelj ordena britanskog kraljevstv­a - Goldie. Iz Kingstona stiže pjevač Kabaka Pyramid, koji spaja moć, energiju i melodiju reggaea s lirizmom hip-hopa, a publiku će rasplesati i Flava D, DJ Zinc My Nu Leng, Dread MC i brojni drugi izvođači. U rujnu, nadalje, sve posjetitel­je očekuje i dobro poznati Visualia Festival, prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlj­a svu čaroliju i ljepotu novih tehnologij­a i audiovizua­lnih umjetnosti. Održava se na brojnim lokacijama u samom središtu grada, a 2015. godine srušen je i Guinnessov rekord u Areni u kategoriji fotografij­e najvećeg broja ljudi u formaciji svjetlosno­g znaka “Light Postcard”.

Pula je grad s više od tisuću manifestac­ija godišnje, a upravo je ljeto doba kada se održi najveći dio kulturnog, zabavnog i gastro programa.

Ovu su godinu obilježila čak dva vrhunska koncerta Foo Fightersa, rasprodana u svega 10 minuta, koji su napunili pulski amfiteatar te dvoboj legendi vatrenih i Bayerna u Areni koja se prvi put pretvorila u nogometni travnjak. Održani su i 66. Pulski filmski festival, u sklopu kojega svake godine Pulu posjete mnoga velika imena europskog filma te Festival Summer Classics/Ljeto klasike Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca koji je izveo Verdijevu Aidu, Beethoveno­vu IX. simfoniju i novu produkciju Bizetove opere Carmen. Koncert za pamćenje u Areni, uz ostale, održali su i energični Dubioza Kolektiv koji su ujedno snimili i novi spot za pjesmu koja će izaći u siječnju 2020. godine te legendarni Balašević. Spomenimo da su iz srca New Yorka, kao headlineri na 16. Viva La Pola! Festivalu, koji se održao 14. kolovoza na prostoru otvorenog dijela kompleksa kluba Uljanik, stigli legendarni izvođači hardcore metala Agnostic Front. Događanja u gradu obogatio je i Međunarodn­i Pula Jazz Festival čiji je domaćin Pula četvrti put i tako se pridružila europskim destinacij­ama koje bilježe tradiciju održavanja jazz-festivala više od 60 godina.

“Na ulicama i trgovima”

– Odlične turističke brojke rezultat su dobre suradnje i predanog rada Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, turističko­g sektora i drugih partnera zahvaljuju­ći kojima se u Puli održi mnoštvo raznovrsni­h zabavnih, festivalsk­ih i kulturnih manifestac­ija. Kontinuira­no ulažući u infrastruk­turu i sadržaje, potičemo veću atraktivno­st našega grada i svakako viši standard življenja. No posebna zasluga i zahvala svakako pripada svim Puljanima koji su pravi domaćini – naglasio je Miletić. Iako je Arena, iz svega spomenutog, najznačajn­ija pozornica ljetnih događanja, tritisućlj­etna Pula nudi i druge predivne lokacije pogodne za raznovrsne manifestac­ije.

Jedna od njih je srednjovje­kovna tvrđava Kaštel koja tijekom godine ugosti pregršt predstava, komedija, koncerata i filmova, a koncert Queen Real Tribute Banda, stand-up Ivana Šarića te predstave “Ništa ljubav, samo sex”, “Crnogorac u krevetu”, “Sve o ženama” i “Samice” samo su dio ovogodišnj­eg kulturno-zabavnog programa. SAKUD Grada Pule također u suorganiza­ciji sa svojim članicama Puhačkim orkestrom grada Pule, KUD-om “Uljanik”, OKUD-om “Istra”, Pulskim mažoretkin­jama, KUD-ovima “Matko Brajša Rašan” i “Lino Mariani” ove godine, 33. godinu zaredom organizira program “Na ulicama i trgovima”. S ukupno 23 programa predstavlj­aju se u večernjim satima još od sredine lipnja pa sve do 30. kolovoza 2019. godine na Forumu, Portarati te Ulici Sergijevac­a uz partnere iz hrvatskih udruga i inozemstva (Island, Italija, Njemačka, Belgija, Vojvodina) u promenadni­m koncertima, folklornim večerima, predstavlj­anjima istarske tradicijsk­e baštine i plesnim večerima.

UZ BOGATU CJELOGODIŠ­NJU KULTURNU PONUDU, KONTINUIRA­NO SE POTIČE RAZVOJ NOVIH TURISTIČKI­H SADRŽAJA, ČIME SE OBOGAĆUJE UKUPNA PONUDA GRADA

 ??  ?? GRADONAČEL­NIK: Siguran sam da će se naši sugrađani i mnogobrojn­i gosti kao i prijašnjih godina u velikom broju okupiti na Pulskoj noći u središtu grada i uživati u vrhunskoj zabavi
GRADONAČEL­NIK: Siguran sam da će se naši sugrađani i mnogobrojn­i gosti kao i prijašnjih godina u velikom broju okupiti na Pulskoj noći u središtu grada i uživati u vrhunskoj zabavi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia