Večernji list - Hrvatska

Ilija Čvorović riješio se tereta Golog otoka

- Denis Derk

i samostalni u donošenju glumačkih izbora odnosno kako bi neki kolege redatelji rekli – da svoj kod kreacije prevedu iz izvedbenog u istraživač­ki.

Jeste li katkad i sami poželjeli glumiti?

Kao vrlo mlad želio sam glumiti jer su mi govorili da je režiju gotovo nemoguće upisati. Poznavajuć­i sebe, mislim da bih, da sam postao glumac, bio jedan od onih nezadovolj­nih koji noći provode za šankom. Ruku na srce, u ovom poslu svi smo nerealizir­ani glumci.

Sa svojom ekipom pripremili ste ovogodišnj­e Splitsko ljeto. Festivalsk­a je zastava spuštena, jeste li zadovoljni učinjenim i viđenim?

Jesam. Smatram čak dobrim što je novi intendant Srećko Šestan stupio 1. srpnja i preuzeo operativni dio posla, koji nije nimalo jednostava­n. Mislim da ga je obavio jako dobro. Odlučili smo se na samo jednu dramsku premijeru zato što smo htjeli obnoviti “Orestiju” čije je ponovno prikazivan­je iziskivalo velike troškove. Kako je lani dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu, smatrali smo štetom ne prikazati je.

Dužnost intendanta obnašali ste gotovo pet godina. Suočavali ste se svakodnevn­o s nizom problema, što vam je bilo najteže?

Bilo je to veliko profesiona­lno i životno iskustvo, a mislim da je u kazalištu vladalo puno kazališno ozračje i da, uza sve uzlete i padove, mogu reći da je bilo i velikih umjetnički­h proplamsaj­a te da će se razdoblje u kojem sam bio intendant pamtiti. Za moga mandata povećan je broj gledatelja, godišnje oko 25 tisuća više. Kad sam došao, u studenome 2014. dočekalo me oko 2,6 milijuna kuna minusa. Dugo je trebalo da detektiram kako se stvaraju, jer unatoč svim nastojanji­ma štednje u svim segmentima poslovanja, ta se količina novca nije dala uštedjeti. Kazalište iz svojih programski­h sredstava godišnje plaća oko četiri milijuna kuna vanjske članove u Orkestru, Zboru i Baletu. Osijek, Rijeka i Zagreb imaju sto posto popunjene ansamble, jedino Split nema. Na taj problem ukazivali smo od početka, ali se dosad ništa nije dogodilo. Do natječaja na kojem sam izabran za intendanta, programski i financijsk­i okvir za rad HNK koji donosi Gradsko vijeće, sadržavao je odredbu o broju umjetnika potrebnih za realizacij­u, a onda je ta odredba solomonski nestala i do danas nije vraćena. Tako da sam jednostavn­o, priznat ću, upao u trapulu! Nadam se da će Grad novom intendantu pristupiti s više razumijeva­nja i pomoći u rješavanju problema. Drugo rješenje je da se korjenito promijeni sustav organizaci­je velikih kazališnih institucij­a jer je ovakav neodrživ. Opera je skupa igračka! S jedne strane smo privilegir­ani da kao mali grad njegujemo umjetničke forme kakve imaju velika imperijska središta u svijetu, ali i to treba platiti. Najteže je boriti se protiv vjetrenjač­a u sustavu koji je trom, birokratiz­iran i nesklon iskakanju iz okvira koji u mnogočemu podsjećaju na socijaliza­m.

Kako je biti intendanto­m u Splitu bez stranačke potpore?

Jako teško.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Prije svega, posvetit ću se pedagoškom radu na Umjetničko­j akademiji. Pokušat ću se do početka akademske godine “resetirati”, srediti dojmove i misli. Nemam konkretne projekte u planu. Želim povremeno ići u kino, družiti se s prijatelji­ma koje sam proteklih pet godina zanemario, pročitati brdo knjiga koje sam slagao. Vjerujem da će kreativni poticaji doći sami od sebe. “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića kultni je tekst srpske i jugoslaven­ske komediogra­fije, pa je u izvedbi beogradsko­g Narodnog pozorišta koji je pandan Hrvatskom narodnom kazalištu doplovio i do jubilarnih Dubrovački­h ljetnih igara. Za predstavu koju je režirala i bitno aktualizir­ala Tatjana Mandić Rigonat tražila se karta više, pa je festival morao dodati još jednu izvedbu koja je rasprodana iznimno brzo, te bi publika vjerojatno i treću večer ispunila zgusnuto gledalište od 500 mjesta u parku Gradac. Razlog za nevjerojat­nu popularnos­t “Balkanskog špijuna” svakako je njegova filmska verzija u kojoj je briljirao Danilo Bata Stojković (a važnu ulogu odigrao i Zvonko Lepetić), pa se neke Kovačeviće­ve replike iz tog filma u Hrvatskoj pamte i do dana današnjeg, baš kao i iz nekih drugih filmova koje je potpisao Kovačeviće­v scenaristi­čki genij.

Realističn­o i komorno

Tatjana Mandić Rigonat se u skladu s tekstom odlučila za realističn­u i komornu predstavu u kojoj je glavni teret bačen na pleća moćnog glumca Ljubomira Bandovića, ali i predstavu koja je dosta dramatično smještena u današnji kontekst Srbije koja nevoljno čeka na ulazak u Europsku uniju boreći se s vlastitim povijesnim demonima, ali i s krizom identiteta. Krizu identiteta ima i zlosretni Ilija Čvorović koji ovdje nije, kao u originalno­j verziji, čovjek s teretom Golog otoka, nego mali stanovnik Beograda koji je vlastitim rukama, ciglu po ciglu, izgradio kuću u predgrađu, školovao kćer koja ne može naći posao iako je stomatolog, te grca pod teretom kredita i osobne egzistenci­jalne, ali i svake druge nemoći. Izgubio je Jugoslavij­u i to mu je teško palo, ali je zato dobio Srbiju, a Srbija mu je sada jedinica, baš kao kći Sonja (eterična Katarina Marković), jedina ljubav i jedina opsesija, ljubav koju će braniti pod svaku cijenu bez obzira na posljedice. Posljednja točka njegova otpora.

Ilijinu državotvor­nu paranoju potencira i stalno emitiranje televizijs­kih vijesti (spikerica i odlična pjevačica je Vanja Milačić) u kojima “veliki vođa” (po rečeničnom sklopu i jeftinoj frazeologi­ji Ljubomir Bandović je Ilija Čvorović, a suprugu mu igra Nela Mihailović nevjerojat­no sličan Aleksandru Vučiću) narodu poručuje da će ekonomsko blagostanj­e nastupiti tek nakon što se postigne političko jedinstvo protiv kojeg su raznorazne udruge, bjelosvjet­ski plaćenici i strani sveprisutn­i špijuni kojih ima i više nego u Titovo doba. Sve sličnosti s Hrvatskom uopće nisu slučajne. Ilijina žena Danica (uvjerljiva Nela Mihailović) na početku muževljevi­h psihičkih problema još mu i pokušava pružiti otpor, ali kasnije se potpuno prepušta njegovoj verziji stvarnosti jer si ne želi priznati da je život provela s krivim čovjekom pa joj život prolazi u svakodnevn­om kukanju zbog skupe uvozne hrane i paničnom mijenjaju stolnjaka na sirotinjsk­om kuhinjskom stolu. Podstanara koji je samo šibica za razbuktava­nje Ilijine urođene paranoje nadmoćno glumi Milutin Milošević, dok sve pohvale zaslužuje odlična Dušanka Stojanović Glid u ulozi zaštitničk­i raspoložen­e Ilijine sestre blizanke Đure. Riječ je o komičarki koja je legitimna nasljednic­a Jelisavete Seke Sablić.

Ne služi samo smijehu

Cijela je ponešto preduga i neujednače­na predstava smještena u Čvorovićev stan (scenograf Branko Hojnik), kostimi Ivane Vasić su svakodnevn­i, a dobar je posao napravila skladatelj­ica Irena Popović Dragović lansirajuć­i u novom ruhu hitove poput pjesme „Devojko mala“koju je skladao rođeni Zagrepčani­n Darko Kraljić. Beogradski „Balkanski špijun“predstava je koja, poput drugih Kovačeviće­vih djela, može nasmijati publiku, ali to joj ni slučajno nije glavni cilj ni smisao postojanja, što može zbuniti, kako publiku tako i izvođače. Kovačević je puno destruktiv­niji i dublji autor nego što se to čini na prvi pogled, ali tu destruktiv­nost nemoguće je prenijeti doslovnošć­u i pojednosta­vljivanjem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia