Večernji list - Hrvatska

Jon Jones: Stipe je najbolji teškaš svih vremena

Rekord za rekordom Novi-stari teškaški prvak je ispred legenda poput Fjodora, Caina i Couturea

- Edi Džindo

Je li ovom pobjedom protiv Daniela Cormiera Stipe Miočić postao najbolji borac teške kategorije u povijesti? Možemo li ga staviti ispred velikana kao što su Fjodor Jemjeljanj­enko, Randy Couture i Cain Velasquez? Na kraju se sve ipak svodi na osobni ukus, no kad pogledamo objektivno, Stipe je prema postignući­ma prvi kandidat za taj epitet. Predsjedni­k UFC-a Dana White je to godinama odbijao priznati zbog Stipine slabije popularnos­ti i slabijeg tržišnog potencijal­a, a nakon borbe u nedjelju više nije imao izbora. – Da, valjda jest najbolji teškaš svih vremena – rekao je White. Na Twitteru se među prvima oglasio i Jon Jones, poluteškaš­ki velikan te jedan od najboljih boraca u UFC-ovoj povijesti. “Stipe je najbolji teškaš svih vremena. Nemam što drugo reći.”, napisao je Jones.

Zašto je Miočić sada u svačijim očima postao najveći? Pogledajmo brojke. Kao prvo, gledamo li kroz povijest borilačkih sportova općenito, uvijek su velikane više cijenili kad su se uspjeli vratiti nakon teškog poraza. Kao drugo, Stipe je sad na pet pobjeda u borbama za naslov, jedini na vječnoj ljestvici ispred njega je Randy Couture koji je slavio u šest. Također, već odavno znamo da je rekorder po uzastopnim obranama (3) teškaškog naslova te po upućenim udarcima u jednoj borbi (361 protiv Marka Hunta), a sinoć je postao teškaš s najviše UFC-ovih bonusa poslije borbi. Jučerašnji bonus za izvedbu večeri bio mu je deveti u karijeri. Još jedna uspješna obrana naslova potrebna mu je da bude sam na vrhu s četiri ukupne obrane, a to bi ga lansiralo u besmrtnost. Stipi se sviđa epitet najboljeg kojim su ga mnogi počastili, no kao što smo i očekivali, nije mu to najvažnije.

– Lijepo je da drugi priznaju takve stvari, no najbitnije mi je da se moja kći ponosi mnome. Najvažnije je da budem dobar čovjek, a onda i dobar borac. U životu za sve treba raditi, a tada je i pobjeda slađa – rekao je Miočić za kojeg su u publici supruga i kći navijale u hrvatskim kockicama.

 ??  ?? PRIORITETI Lijepo je sve to, ali meni je samo bitno da se moja kći mnome ponosi, kaže Miočić
PRIORITETI Lijepo je sve to, ali meni je samo bitno da se moja kći mnome ponosi, kaže Miočić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia