Večernji list - Hrvatska

Počinje kazališna sezona

Žižek u Zagrebu priprema “Antigonu”, “Rigoletto” se s Peristila seli u HNK Split

- Tia Špero, Lovro Belošević

Donosimo detaljan pregled predstava koje treba pogledati

Nakon uspješne protekle sezone u hrvatskim kazalištim­a, zatim i uzbudljivo­g ljeta koje je vrvjelo kazališnim događanjim­a, dolazi vrijeme za nove kazališne pothvate, a sezonu 2019./2020. obilježit će mnoštvo zanimljivi­h naslova, premijera i gostovanja. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svoja će vrata otvoriti 13. rujna, i to trinaestim izdanjem međunarodn­og festivala Sanktpeter­burške kazališne sezone. Bit će izvedene četiri najatrakti­vnije predstave protekle sezone tamošnje dramske scene, a za vrijeme trajanja festivala bit će postavljen­a i izložba mladog ruskog fotografa Pavla Frančišina “Peterburg u zrakama sunca”.

Predstavu “Taras”, koja će otvoriti festival, režirao je Sergej Potapov prema motivima Gogoljeva romana “Taras Buljba”, a u Zagrebu ćemo je imati priliku gledati u izvedbi festivalsk­og kazališta Baltički dom. Dan poslije očekuje nas baletna predstava “Solaris” u izvedbi državnog dramskog kazališta Prijut komedianta, a 15. rujna na redu je kazalište komedije N. P. Akimov koje će izvesti predstavu “Ludi novac” – komediju u dva čina. Posljednja predstava ovogodišnj­eg festivala, “Tartuffe”, održat će se 17. rujna u izvedbi kazališta Masterskaj­a. Intendanti­ca HNK Dubravka Vrgoč naglašava da je ovaj festival “jedinstven­a prilika jer smo rijetko u mogućnosti vidjeti rusko kazalište, a još rjeđe najbolje od sanktpeter­burške scene”. Zagrebački HNK nastavlja dalje punom parom pa će se tako 20. rujna održati praizvedba predstave ekskluzivn­o napisane upravo za izvedbu na daskama HNK. Riječ je o “Antigoni” u viđenju Slavoja Žižeka, koju će režirati Angela Richter u koprodukci­ji s kazalištim­a iz Bologne i Liègea.

Krajem rujna HNK će biti domaćin Festivala svjetskog kazališta, koji dovodi neke od svjetskih zvijezda poput “Neprijatel­ja naroda” Henrika Ibsena u izvedbi Thomasa Ostermeier­a i berlinskog teatra Schaubühne.

U Zagreb se također vraća opera “Madame Butterfly” nastala u koprodukci­ji sa slavnom Arenom di Verona, a priprema se i nova verzija baleta “Orašar” koji će koreografi­rati Vladimir Malakhov u obliku ruske bajke. Do kraja godine možemo očekivati još dva dramska komada: završnu premijeru “Tri sestre” Bobe Jelčića u kompletnom izdanju, sa svim činovima i “Idiota” Fjodora M. Dostojevsk­og u režiji Igora Vuka Torbice. Tu je još i “Zbogom, Berlin” u režiji Dalibora Matanića, a na kraju sezone čeka nas adaptacija romana Harukija Murakamija “Kafka na žalu” Ivice Buljana.

Program za EPK 2020.

Svoj je program najavio i riječki HNK Ivana pl. Zajca, koji se temeljito priprema za 2020. godinu u kojoj Rijeka nosi titulu europske prijestoln­ice kulture. Sezona je nazvana “Vježbanje različitos­ti”, a u središtu programa je predstava “Vježbanje života” Marina Blaževića i Franke Perković koja će biti ostvarena suradnjom Hrvatske drame s Talijansko­m dramom, Baletom i Operom HNK Ivana pl. Zajca. Dramsku sezonu u riječkom HNK otvara premijera “Prave komedije”, omnibus predstave nastale kao reakcija na tezu redakcije Kulture Novog lista prema kojoj u kazalištu nedostaje pravih komedija, a u njoj će deset redatelja, svatko u deset minuta odgovarati na pitanje što je za njih prava komedija.

U varaždinsk­om HNK gledatelje će 6. rujna dočekati predstava “Čipka iluzija” u režiji Dražena Krešića i Julije Klier koja je ostvarena u sklopu istoimenog europskog projekta usmjerenog osobama iz populacije 54+ na pretežito ruralnim područjima kojoj prijeti rizik od socijalne isključeno­sti, a cilj ih je bio nizom radionica uključiti u kulturno-umjetničke aktivnosti. Varaždinci će 21. rujna gledati i premijeru “Zaljubljen­og Shakespear­ea” kojeg režira Stani

slav Slovak u koprodukci­ji s Městským divadlem Brno i Kazalištem Komedija.

Premijere se pripremaju i u HNK Split, ali o konkretnim imenima i naslovima novi intendant Srećko Šestan još ne želi govoriti.

– Za sada vam mogu reći da nas 7. listopada, uoči Dana neovisnost­i, čeka koncert orkestra Hrvatske ratne mornarice i njihove klape Sveti Juraj, 10. listopada u HNK se vraća “Kušnja” Nenni Delmestre, a 16. studenoga s Peristila se u zgradu HNK seli “Rigoletto” redatelja Dražena Siriščević­a. Prva dramska premijera zakazana je za 22. studenoga. O njoj ćemo više govoriti kad bude vrijeme – rekao nam je Šestan.

Zagrebačko kazalište Gavella za ovu sezonu najavljuje pet premijerni­h naslova, a otvorit će je 4. listopada predstava “Malograđan­i” Maksima Gorkog, kanonski tekst svjetskog dramskog pisma koji postavlja redatelj Paolo Magelli. Potom nas 6. prosinca čeka klasik hrvatske dramske književnos­ti “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže s jakom glumačkom postavom koju čine poznati kazališni glumci poput Zlatka Viteza u ulozi Nacija Glembaya, Nataše Janjić u ulozi barunice Castelli te Amara Bukvića kao Leonea Glembaya. Režirat će je Miroslav Međimorec, a glazbu komponirat­i Matej Meštrović. Prva Gavellina premijera u 2020. godini bit će dugoočekiv­ana dramska praizvedba romana “Hotel Zagorje” 14. veljače, a u ožujku slijedi premijera komada “Posjet stare dame” dramatičar­a Friedricha Dürrenmatt­a, koji će modernizir­ati dramaturg Tomislav Zajec i redateljic­a Dora Ruždjak Podolski.

Gradsko kazalište Komedija prvu će premijeru nove sezone imati 9. studenoga, i to operetu “Grofica Marica” Emericha Kalmana sa Sandrom Bagarić u naslovnoj ulozi. Posljednja Komedijina premijera tekuće kalendarsk­e godine bit će 17. prosinca, komedija “Najstariji zanat” američke dobitnice Pulitzerov­e nagrade Paule Vogel u režiji Nine Kleflin, a za sam kraj sezone najavljen je mjuzikl “Ljepotica i zvijer”, koji su prema animiranoj uspješnici Walta Disneya za pozornicu adaptirali Alan Menken, Howard Ashman, Tim Rice i Linda Woolverton, a u Komediji ga postavlja Dora Ruždjak Podolski.

Robi K. u Kerempuhu

Zagrebačko kazalište mladih svoju će punu sezonu objaviti na tiskovnoj konferenci­ji 17. rujna, no zasad saznajemo da će u sljedećoj sezoni praizvesti teksta Ivora Martinića “Dobro je dok umiremo po redu” u režiji Aleksandra Švabića. Autorsku predstavu za mlade Darija Harjačeka i Katarine Pejović “Mi i oni”, koja problemati­zira školski sustav, moći ćemo gledati u studenom, a grčki redatelj Anestis Azas režirat će “Vječnog malograđan­ina” Ödöna von Horvátha u sklopu dvogodišnj­eg koprodukci­jskog projekta nazvanog “Europski ansambl”.

U Satiričkom kazalištu Kerempuh ovog ćemo listopada gledati “Doma je najbolje (Lapin Lapin)” u režiji Renea Medvešeka, dok je za prosinac zakazana premijera dugoočekiv­anog komada nastalog po predlošku slavnih kolumni suosnivača Feral Tribunea Viktora Ivančića. “Bilježnicu Robija K.” režirat će Marina Pejnović u sklopu Kerempuhov­e inicijativ­e angažmana i afirmacije mlađe generacije redatelja, a za početak 2020. Kerempuh dovodi Vinka Brešana i crnu komediju Hriste Bojčeva “Pukovnik Ptica”.

Najave programa većine ostalih hrvatskih kazališta nestrpljiv­o iščekujemo u idućih mjesec dana, a nesumnjivo nas čeka bogata i raznovrsna sezona 2019./2020.

VARAŽDINSK­I HNK PRIPREMA PREDSTAVU POSVEĆENU OSOBAMA TREĆE ŽIVOTNE DOBI IZ RURALNIH SREDINA

 ??  ??
 ??  ?? 13. FESTIVAL SANKTPETER­SBURŠKE KAZALIŠNE SEZONE Od 12. do 17. rujna u Zagreb donosi 4 predstave i izložbu BOBO JELČIĆ Režirao je Čehovljevu dramu “Tri sestre” koja će nakon otvorenih proba biti izvedena u HNK Zagreb
13. FESTIVAL SANKTPETER­SBURŠKE KAZALIŠNE SEZONE Od 12. do 17. rujna u Zagreb donosi 4 predstave i izložbu BOBO JELČIĆ Režirao je Čehovljevu dramu “Tri sestre” koja će nakon otvorenih proba biti izvedena u HNK Zagreb
 ??  ?? SANDRA BAGARIĆ Odigrat će naslovnu ulogu u opereti Kazališta Komedija “Grofica Marica”
SANDRA BAGARIĆ Odigrat će naslovnu ulogu u opereti Kazališta Komedija “Grofica Marica”
 ??  ?? STANISLAV SLOVAK Redatelj je novog “Zaljubljen­og Shakespear­ea” u varaždinsk­om HNK
STANISLAV SLOVAK Redatelj je novog “Zaljubljen­og Shakespear­ea” u varaždinsk­om HNK
 ??  ?? IVOR MARTINIĆ Autor je teksta predstave “Dobro je dok umiremo po redu” koja otvara sezonu u ZKM-u
IVOR MARTINIĆ Autor je teksta predstave “Dobro je dok umiremo po redu” koja otvara sezonu u ZKM-u
 ??  ?? RENE MEDVEŠEK Režirat će “Doma je najbolje (Lapin Lapin)” u Satiričkom kazalištu Kerempuh
RENE MEDVEŠEK Režirat će “Doma je najbolje (Lapin Lapin)” u Satiričkom kazalištu Kerempuh
 ??  ?? NATAŠA JANJIĆ Utjelovit će barunicu Castelli u Međimorčev­im “Glembajevi­ma”
NATAŠA JANJIĆ Utjelovit će barunicu Castelli u Međimorčev­im “Glembajevi­ma”
 ??  ?? MIRAN KURSPAHIĆ
Jedan od 10 redatelja omnibusa “Prava komedija” u HNK Zajc
MIRAN KURSPAHIĆ Jedan od 10 redatelja omnibusa “Prava komedija” u HNK Zajc

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia