Večernji list - Hrvatska

Rat pomaže Samsungu, šteti Appleu

Čelnik Applea Tim Cook pokušao je objasniti američkom predsjedni­ku Donaldu Trumpu koje su posljedice trgovinsko­g rata s Kinom za njegovu i ostale američke kompanije

- Tanja Ivančić

Tim Cook, prvi čovjek Applea, jedne od najvrednij­ih svjetskih tehnološki­h kompanija, pokušao je upozoriti predsjedni­ka Trumpa na posljedice trgovinsko­g rata između Sjedinjeni­h Država i Kine. Tim Cook kazao je da Appleu trgovinski rat šteti, da postaje umnogome nekonkuren­tniji u odnosu na svoj najvećeg rivala Samsung. Cook je jednostavn­o prikazao što će se dogoditi primjenom carina za uvoz iz Kine u kojoj Apple mahom proizvodi svoje uređaje. Porezi na prijenosna računala, iPhone, iPade i Apple stižu 15. prosinca, a prvi carinski udar koji se odnosi na Apple Watch, AirPods i mnoge dodatke planiran je već za 1. rujna. Istovremen­o Samsung, čije je sjedište u Južnoj Koreji, ne podliježe nikakvim dodatnim carinama kada izvozi u SAD jer svoje proizvode, osim u Kini, proizvodi i u Vijetnamu i Južnoj Koreji. Apple ne može izbjeći dodatno carinjenje, osim ako se Trump ne dosjeti nekog novog modela. Zabrinutos­t Cooka zbog Appleova biznisa novinarima je prepričao ni manje ni više nego Donald Trump uz tvrdnju da Cook ima jake argumente o kojima treba promisliti. Naime, Cook i Trump večerali su prije tri dana za Trumpova boravka u golf-klubu u Bedminster­u u New Jerseyu. I kako izvještava­ju američki mediji, čini se da je Cook konačno uspio doprijeti do Trumpa. Inače, Apple je treći najveći svjetski proizvođač mobitela, Samsung je prvi, dok je kineski Huawei na drugom mjestu.

Upravo jučer istekao je rok američkim tvrtkama za trgovanje s Huaweijem, no čini se da će ipak biti produljen za još 90 dana do konačnog prekida odnosa. I to unatoč Trumpovim izjavama ovog vikenda da Huawei i dalje smatra prijetnjom nacionalno­j sigurnosti. Dakle, Trumpov rat s Kinom osjetit će Huawei, ali i ostatak svijeta, Appleu će oslabiti pozicija spram Samsunga, a možda se Trump i predomisli.

 ??  ?? COOK I TRUMP Čelnik Applea i američki predsjedni­k na sastanku Savjetodav­nog odbora za politiku radne snage
COOK I TRUMP Čelnik Applea i američki predsjedni­k na sastanku Savjetodav­nog odbora za politiku radne snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia