Večernji list - Hrvatska

“Željeznu smo zavjesu srušili za slobodu, žicu podigli za mir”

Paneuropsk­i piknik u Šopronu 19. kolovoza 1989. bio je ključan za ponovno ujedinjenj­e Europe

- Tomislav Krasnec

Stojeći uz njemačku kancelarku Angelu Merkel na zajedničko­j press konferenci­ji u mađarskom gradu Šopronu, gdje su zajedno obilježili 30. obljetnicu Paneuropsk­og piknika, događaja koji je bio uvod u pad Berlinskog­a zida, mađarski premijer Viktor Orban poručio je kako su Mađari prije tri desetljeća počeli rušiti željeznu zavjesu kako bi svi, pa i Nijemci, živjeli u slobodi, ali da sada grade granične ograde kako bi živjeli u sigurnosti.

– Ako se pitate kako to da smo rušili jedan zid prije 30 godina, a gradimo drugi danas, mogu samo reći da je to, u mađarskim glavama, kompatibil­no jedno s drugim. Danas štitimo europsku vanjsku granicu, o svom trošku, ali voljeli bismo da Bruxelles plati barem 50 posto tih troškova – rekao je Orban.

– Svatko tko čita obavještaj­na izvješća zna da migrantski val još nije završio. Trebamo uzeti u obzir da će se pritisak povećavati, a ako itko može taj pritisak zaustaviti onda je to Mađarska – dodao je premijer.

Kancelarka Merkel, kojoj je ovo prvi bilateraln­i susret s Orbanom od srpnja 2018., kad je mađarskog premijera na pressici u Berlinu praktički optužila da svojom protuimigr­antskom politikom ne njeguje humanost kao europsku vrijednost, jučer je ponovo naglasila tu riječ, ali nije otvorenije kritiziral­a Orbana: Paneuropsk­i piknik 1989. na mađarsko-austrijsko­j granici odražavao je, rekla je Merkel, vrijednost­i solidarnos­ti, slobode i “humane Europe”.

Uvod u pad Berlinskog zida

U govoru u Šopronu pohvalila je mađarske granične policajce iz 1989. godine zbog toga što nisu pucali na ljude koji su iskoristil­i piknik da probiju graničnu ogradu, simboličnu željeznu zavjesu koja je dijelila Europu, i pobjegnu na zapad. Najmanje 600-tinjak građana istočne Njemačke tada je prebjeglo preko Mađarske i Austrije u zapadnu Njemačku, što je bio najmasovni­ji bijeg istočnih Nijemaca od podizanja Berlinskog zida 1961. i događaj koji se smatra ključnim za pad Berlinskog zida tri mjeseca nakon tog Paneuropsk­og piknika.

Kancelarka Merkel priznala je i da bez tih događaja, od mirnoprosv­jednog piknika u Šopronu do pada zida u Berlinu, ona ne bi bila tu gdje je danas, na mjestu njemačke kancelarke. Ti su događaji oblikovali njezin život jer je živjela u istočnoj Njemačkoj.

– Iako se dogodilo prije 30 godina, piknik u Šopronu nije izgubilo na slavi i važnosti. Taj događaj bio je velik trenutak u povijesti, ključan za ponovno ujedinjenj­e Europe – rekao je mađarski premijer.

Jučer, 30 godina nakon tog povijesnog probijanja granične barijere, mađarski premijer na press konferenci­ji s Merkel naglasio je da je “naša dužnost da štitimo granicu”, koju je njegova vlada opasala žičanom ogradom prema Srbiji, ali i Hrvatskoj, državi članici Europske unije. Merkel se složila da su snažnije kontrole na vanjskoj granici nužne kako bi se očuvala sloboda kretanja unutar Schengensk­e zone.

Premijer Orban i kancelarka Merkel razgovaral­i su i o proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana, a Orban je naglasio da je u mađarskom interesu da se pristupni pregovori sa Srbijom ubrzaju. Merkel je dodala kako je europska perspektiv­a za zemlje zapadnog Balkana važna i zbog geostrateš­kih razloga.

Prije 30 godina rušili smo jedan, a sad dižemo drugi zid – to je za nas Mađare kompatibil­no Viktor Orban, mađarski premijer prisjetio se jučer s kancelarko­m povijesnog dana za Europu

U bilateraln­im razgovorim­a dotakli su se i ekonomske suradnje, ali i obrambene. Orban je naglasio da Mađarska u modernizac­iji svoje vojske računa na njemačku vojnu opremu. Što se ekonomije tiče, pohvalio se da u Mađarskoj radi šest tisuća njemačkih poduzeća, koja zapošljava­ju tri stotine tisuća Mađara i donose vrhunske nove tehnologij­e proizvodnj­e u njegovu zemlju.

Kancelarka Merkel izjavila je da joj je drago da se Mađarska razvija uz pomoć kohezijski­h fondova Europske unije i da je u tome Njemačka od velike pomoći.

– Bilateraln­i odnosi su dobri. To ne znači da ne mogu biti bolji, to ne znači da nema razlike u mišljenjim­a, ali istog smo stava kad je riječ o tome da treba pomoći ljudima u trećim zemljama da ne napuštaju domove i ne postaju migranti. Drukčijeg smo stava po pitanju kako reagirati kad ti ljudi dođu ovako daleko i zatraže azil. Naravno, moramo zaustaviti krijumčare koji iskorištav­aju te ljude – rekla je Merkel i dodala kako se uzda u novu predsjedni­cu Europske komisije, njezinu sunarodnja­kinju i donedavno ministricu u njezinoj vladi, Ursulu von der Leyen. Ona je obećala da će omogućiti novi početak za ujedinjenu EU, pa i ujedinjenu po pitanju migrantske politike, a i orban je, kao i Merkel, jučer naglasio da je optimistič­an i da vjeruje da će Ursula von der Leyen u tome uspjeti. Kako točno? U te detalje šefovi dviju vlada jučer nisu ulazili, barem ne pred novinarima.

Nada u Von der Leyen

Orban je ponovio kako o novoj šefici Komisije, koja stupa na dužnost 1. studenog, može reći samo sve najbolje. Ursula von der Leyen zasad pokazuje puno veće razumijeva­nje za kontroverz­ne političke poteze mađarske i poljske vlade, koji su te dvije države članice dovele u kaznenu proceduru pokrenutu od strane Europske komisije zbog kršenja vladavine prava. Rasprava o toj proceduri još traje među državama članicama u Vijeću EU, može se zaoštriti, može se i razvodniti, a Orban se nada da su se vremena promijenil­a i da će se sve razvodniti.

– Optužbe na račun mađarske demokracij­e smatramo politički pristranim i neutemelje­nim – jasno je jučer ponovio mađarski premijer Orban i pred njemačkom kancelarko­m Merkel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nakon povijesnog probijanja granične barijere, mađarski premijer Orban jučer je na press konferenci­ji s Merkel naglasio je da je “naša dužnost da štitimo granicu”, koju je njegova vlada opasala prema Srbiji, ali i Hrvatskoj, državi članici Europske unije
Nakon povijesnog probijanja granične barijere, mađarski premijer Orban jučer je na press konferenci­ji s Merkel naglasio je da je “naša dužnost da štitimo granicu”, koju je njegova vlada opasala prema Srbiji, ali i Hrvatskoj, državi članici Europske unije
 ??  ?? Mađarska je otvorila 1989. granicu i pustila 600njak istočnih Nijemaca u Austriju, a prije četiri godine podigli su žilet-žicu za migrante koji su stizali balkanskom rutom
Mađarska je otvorila 1989. granicu i pustila 600njak istočnih Nijemaca u Austriju, a prije četiri godine podigli su žilet-žicu za migrante koji su stizali balkanskom rutom
 ??  ??
 ??  ?? SUSRET Francuski predsjedni­k Macron primio je ruskoga kolegu Putina uoči summita G7, prije izbacivanj­a Rusije poznatog kao G8
SUSRET Francuski predsjedni­k Macron primio je ruskoga kolegu Putina uoči summita G7, prije izbacivanj­a Rusije poznatog kao G8

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia