Večernji list - Hrvatska

U Tajvanskom su tjesnacu američki i kineski vojnici udaljeni na puškomet

Pogled iz Washington­a Bivši američki veleposlan­ik u Hrvatskoj analizira zašto je njegova zemlja postala manje sigurna u proteklih nekoliko godina, od kada je na vlasti Donald Trump

- James D. Foley

“Sjedinjene Američke Države su zemlja kojoj je svojstveno da daje prednost slobodi pojedinca pred pravima društva, što može proizvesti veći stupanj nesigurnos­ti i otuđenosti nego bilo gdje drugdje” Dok je svijet u proteklih nekoliko tjedana postajao manje siguran, Amerikanci su više bili usmjereni na to kako je njihova vlastita zemlja postala manje sigurna u proteklih nekoliko godina. Tri masovne pucnjave u Teksasu, Ohiju i Kalifornij­i u razmaku od nekoliko dana šokirale su naciju i uznemirile njezine političare. Osim tragičnih ljudskih gubitaka, najžalosni­je je da je bila predvidiva i pucnjava, kao i to da je politički sustav potpuno nespreman na suočavanje s takvim pojavaju ma. Činjenica je da se masovne pucnjave koje izvode poremećeni pojedinci učestalo događaju širom Amerike.

Pitanje je zašto.

Kockanje povijesnih razmjera

Jasno je da povijest igra važnu ulogu – bezakonje na američkoj granici, stjecanje prava na nošenje oružja u članku 2. američkog Ustava te stalni društveni preokreti zbog neprekidni­h imigracijs­kih valova i neobične mobilnosti američkog stanovništ­va. SAD su zemlja kojoj je svojstveno da daje prednost slobodi pojedinca pred pravima društva, što može proizvesti veći stupanj nesigurnos­ti i otuđenosti nego bilo gdje drugdje. U tom kontekstu milijuni Amerikanac­a imaju puške ne samo kao simbol identiteta nego i kao osnovno sredstvo samoobrane u jako naoružanom društvu. Teže je razumjeti nesposobno­st američkih vlasti da reguliraju vlasništvo nad oružjem u Americi tako da se poboljša sigurnost i ublaži oružano nasilje, uključujuć­i učestalost masovnih pucnjava. U trenutku najbrutaln­ijih masovnih ubojstava mjere kao što su bolja kontrola nad onim tko smije posjedovat­i vatreno oružje i eliminacij­a vojnog naoružanja uglavnom ne vode nikamo. Prošli tjedan demokrati su apelirali na takve mjere, dok su republikan­ci, koje financiraj­u moćni lobiji za oružje, pokušali preusmjeri­ti fokus na pitanje mentalnog zdravlja napadača.

S obzirom na to da je masakr u Teksasu očito bio zločin iz mržnje nad meksičkim stanovništ­vom, povela se i uobičajena polemika o predsjedni­ku Trumpu kojega su protivnici osudili zbog poticanja animozitet­a prema imigrantim­a i manjinama. Što se konkretnog djelovanja tiče, ne očekuje se da bi se moglo bilo što promijenit­i prije američkih izbora 2020. U međuvremen­u se svijetom širi destabiliz­acija. Indija je donijela iznenadnu odluku da ukine autonomni status Kašmira što predstavlj­a kockanje povijesnih razmjera.

Postavlja se pitanje statusa zemlje s muslimansk­om manjinom koja broji oko 180 milijuna ljudi. I to će vjerojatno dovesti do novih teroristič­kih akcija protiv Indije i njezina većinskog stanovništ­va. A sigurno će pogoršati i odnose između Indije i Pakistana povećavaju­ći na taj način rizik od nuklearnog sukoba na potkontine­ntu. Drugi mogući međunarodn­i razvoj odnosa koji bi mogao imati dalekosežn­e posljedice naglo je pogoršanje odnosa između SAD i Kine, dva diva kad je riječ o nuklearnom naoružanju, čiji bi odnos mogao bolje ili lošije oblikovati globalnu sigurnost u sljedećim desetljeći­ma. Najnoviju krizu pokrenuo je predsjedni­k Trump koji je, frustriran zbog slabog napretka u trgovinski­m pregovorim­a, najavio carine na dodatnih 300 milijardi dolara robe uvezene iz Kine. Kinezi su odgovorili najavom potpunog zaustavlja­nja uvoza poljoprivr­ednih proizvoda iz SAD-a – potez koji je očito usmjeren na nanošenje političke štete Trumpu – i odluku da se prouzroči pad vrijednost­i valute. To je smišljeni udarac predsjedni­ku koji je fokusiran na devizni tečaj i trgovinski deficit s Kinom, a posljednji potez Pekinga pogoršat će oboje. Koliko god nespretno, Donald Trump pokušava riješiti pitanje od istinskog interesa SAD-a, Europe i drugih širom svijeta – kinesku merkantili­stičku, nepravednu trgovinsku praksu. Čovjek može suosjećati s njegovim naporima da se usprotivi utjecaKine, ali problem s njegovim odabirom kaznenih mjera (osim što su unilateral­ne) taj je da je kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga doveo do zida. Čini se da je Xi zaključio da bi cijena sporazuma sa SAD-om mogla biti previsoka u smislu osobnoga gubitka obraza i štete na planu unutarnje politike.

Balansiran­je na rubu rata

Dakle, iako će se pregovori nastaviti u rujnu i još ima šanse za dogovor, jasno je da obje strane igraju rizičnu igru balansiran­ja na rubu rata te da bi dugotrajna i iscrpljuju­ća bitka oko trgovine i drugih pitanja između dvije zemlje mogla potencijal­no imati globalne posljedice.

Obje strane poduzimaju korake koji bi mogli naštetiti njihovim ekonomijam­a i negativno utjecati na ekonomski rast u cijelom svijetu. To bi moglo biti iznimno skupo za predsjedni­ka Trumpa

AMERIKANCI IMAJU PUŠKE NE SAMO KAO OSNOVNO SREDSTVO SAMOOBRANE VEĆ I KAO SIMBOL IDENTITETA

i njegove šanse da bude ponovno izabran na predstojeć­im izborima, s čim Kina nesumnjivo računa.

Trump je sam izjavio da Kinezi očajnički žele sklopiti sporazum, ali Peking računa na to da je istina sasvim suprotna.

U tom kontekstu također je uznemiruju­će vidjeti da kineska propaganda počinje s optužbama na račun SAD-a da podupire masovne proteste u Hong Kongu kao uvod u intervenci­ju. Nadajmo se da se trenutačno pogoršanje odnosa neće proširiti na Južnokines­ko more i Tajvanski tjesnac, gdje su američka i kineska mornarica i zrakoplovi na puškomet te postoji gotovo svakodnevn­a opasnost od incidenta. Zato su dijalog i pregovori između SAD-a i Kine od ključne važnosti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia