Večernji list - Hrvatska

Ekstremne desničare izjednačuj­u s islamistim­a

-

Njemački savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) uvođenjem specijalni­h odjela i strukturni­m promjenama planira pojačati borbu protiv ekstremne desnice, objavili su jučer njemački mediji.

Prema pisanju istraživač­kog tima WDR-a, NDR-a i Süddeutsch­e Zeitunga (SZ), BKA planira zapošljava­njem 400 novih službenika i uvođenjem specijalno­g odjela usredotoče­nog na borbu protiv „kriminala iz mržnje“pojačano se okrenuti borbi protiv ekstremne desnice.

BKA time reagira na pojačanu opasnost koja prijeti od dijelova ekstremne desnice spremnih na nasilje.

„Inicijalni događaj je ubojstvo demokršćan­skog političara Waltera Lübckea kojeg je u lipnju zbog njegovih liberalnih stavova o izbjeglica­ma ustrijelio jedan pripadnik radikalne desnice“, javlja istraživač­ki tim pozivajući se na interne spise BKA. Daljnji motiv bio je i napad na muslimane na Novom Zelandu što je za BKA dokaz o pogoršanoj sigurnosno­j situaciji na desnom spektru.

Osnovni cilj uvođenja dodatnih odjela i osoblja jest „pojačanje istražnog pritiska“što bi trebalo spriječiti napade s ekstremne desnice.

Atentator na političara Lübckea mjesecima prije svoje je djelo najavljiva­o na društvenim mrežama, ali to je otkriveno tek nakon atentata.

„Cilj je pravovreme­no otkrivanje mreža i poboljšanj­e razmjene informacij­a na nacionalno­m i međunarodn­om planu kako je to već slučaj kada je u pitanju praćenje islamskog ekstremizm­a“, navodi se.

Između ostalog planira se i uvođenje zakona koji bi internetsk­e kompanije obvezao na dulje pohranjiva­nje podataka što bi olakšalo istragu. Do sada u Njemačkoj nije postojalo političko suglasje oko ovog pitanja.

Tri savezne države na istoku Njemačke na jesen imaju izbore, a prema anketama, najjača stranka tamo bi mogla postati protuimigr­acijska Alternativ­a za Njemačku (AfD).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia