Večernji list - Hrvatska

DOKUMENTAR­AC

Jesu li Britanci namjerno širili AIDS po Africi?

- Milena Zajović

Danski redatelj Mads Brügger jedna je od najkontrov­erznijih figura svjetske dokumentar­istike. Hrvatskoj publici najpoznati­ji je po šokantnom filmu “Crvena kapela” u kojem dvojicu Korejaca s posebnim potrebama vodi na navodnu kulturnu razmjenu u Sjevernu Koreju, u kojoj bi kao djeca bili ubijeni, ili pak “Ambasadoru” za čije je snimanje na crnom tržištu kupio diplomatsk­u titulu koja mu je otvorila vrata zakulisnih vođa iznimno korumpiran­og srednjoafr­ičkog društva i njihove crne trgovine dijamantim­a.

Paravojna organizaci­ja

Nakon takvih bizarnih bravura najava da će u novom dokumentar­cu “Zaboravlje­ni slučaj Hammarskjö­ld” istraživat­i navodno naručenu smrt glavnog tajnika UN-a čiji je avion srušen 1961. na području današnje Zambije zvučala je prilično antiklimak­tično. Međutim, luda sreća i šest godina posvećenog kopanja po arhivima Brüggerovu su istragu odveli u potpuno neočekivan­om smjeru, isporučivš­i ništa manje bizaran i šokantan dokumentar­ac od onih kojima se proslavio.

Je li smrt mirotvorca Hammarskjö­lda bila nesreća ili atentat postat će gotovo nevažno nakon što Brügger u suradnji sa sinom nekadašnje­g UN-ova dužnosnika u Zambiji Göranom Björkdahlo­m nabasa na mnogo veću priču: onu o paravojnoj i paraobavje­štajnoj grupi South African Institute for Maritime Research (SAIMR) koju je navodno financiral­a britanska vlada, a koja je, ispostavit će se, imala prste i u namjernom širenju AIDS-a afričkim kontinento­m! Pogodujući zapadnim interesima i krupnom kapitalu, tvrde Brüggerovi sugovornic­i, SAIMR je sustavno destabiliz­irao slobodne afričke zemlje, a nakon okončanja aparthejda provodio je i rasističku kampanju smanjenja crnačke populacije na tim prostorima.

Kontradikt­orni iskazi

Nevjerojat­ne teze u filmu potkrijepl­jene su brojnim dokumentim­a, ali i često kontradikt­ornim iskazima koji ostavljaju prostor za sumnju da je Brügger, istražujuć­i jednu, samo naišao na drugu teoriju zavjere.

Naša publika uskoro će i sama imati prilike presuditi koja im je priča uvjerljivi­ja: hrvatsku premijeru film će imati u nedjelju 25. kolovoza na Rab film festivalu.

 ??  ??
 ??  ?? Kontroverz­ni redatelj Mads Brügger i sin nekadašnje­g UN-ova dužnosnika Göran Björkdahl nabasali su na nevjerojat­nu zavjeru
Kontroverz­ni redatelj Mads Brügger i sin nekadašnje­g UN-ova dužnosnika Göran Björkdahl nabasali su na nevjerojat­nu zavjeru
 ??  ?? DRUGI GLAVNI TAJNIK UN-a Dag Hammarskjö­ld dužnost je obnašao od 1953. do rušenja njegova aviona u Africi 1961. godine
DRUGI GLAVNI TAJNIK UN-a Dag Hammarskjö­ld dužnost je obnašao od 1953. do rušenja njegova aviona u Africi 1961. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia