Večernji list - Hrvatska

Tko želi govoriti sve što misli, ne ide u diplomacij­u

Kako je jedna osoba s očiglednim sklonostim­a da bude važnija nego što joj njezin položaj dopušta, mogla dobiti posao na istaknutoj diplomatsk­oj koti? Bazen je tastov dar unucima

-

provući Elizabeta Mađarević sve do mjesta u Berlinu iako se prije toga na grubi način obračunava­la s vlastima dviju država koje bi, inače, trebala povezivati. Nije diplomacij­a dječja igra, ona suočava i sukobljava države, da bi mogla biti teatar ekstravaga­ncije. Ako netko ne podnosi Angelu Merkel i Andreja Plenkovića, vrijeđa Sonju, Njonju i Blonju, obračunava se sa strankom na vlasti, svejedno kojom, da „prodaje dušu zemlje“, i ako se to moglo znati običnim uvidom u društvenu komunikaci­ju, a nije se otkrilo sve dok čir nije puknuo, onda bi u svakoj ozbiljnoj provjeri trebalo razlučiti odgovornos­t te osobe od odgovornos­ti sustava. Da je prvi ispad posrijedi, reklo bi se da je „puknula“djelatnica. Ali, kad postoji niz takvih ispada, nije funkcionir­ao sustav. Političke borbe ne vode se u diplomacij­i; tamo vlada princip konsenzusa koji se u ozbiljnim državama ne mijenja sa svakim izborima. Diplomacij­a nije politika, još manje ideologija, koja bi se dijelila na ljevicu i desnicu. Dok su na položaju, oni su diplomati koji provode državnu politiku, a ne političari koji se tuku za vlast. Bilo je i u velikim diplomacij­ama različitih iskakanja i na mnogo istaknutij­im položajima; nisu se rješavali prijekim sudom, ali jesu najbržim pravnim putem. I hrvatskoj se diplomacij­i, i po zakonu velikih brojki, moralo dogoditi, prije ili kasnije, da netko iskoči iz sustava; trenutak nije mogao biti gori, samo nekoliko mjeseci prije preuzimanj­a vodstva nad Europskom unijom. Ali, za rasizam nikad nije vrijeme. Na Zrinjevcu i na okolnim brdima poduzeli su što je trebalo da identifici­raju problem neprofesio­nalnog pojedinca; ostaje im da se suoče s problemom sustava koji može proizvodit­i takvoga pojedinca. Političari su u Saboru, u Vladi, u strankama, nisu u diplomacij­i. To što su čelnici hrvatske države prošli školu na Zrinjevcu i u njegovim ispostavam­a ne znači da nema i drugih škola ni da mogu preskakati godine. Tko hoće sačuvati pravo na političku kritiku, taj će se suzdržati od toga prava sve dok je pod profesiona­lnom obvezom da štiti državu i da je pokušava učiniti boljom nego što jest, ili da je barem ne čini lošijom. Nije nevažno je li i posljednji diplomat u stanju dati uvjerljivu interpreta­ciju, ne da vara zemlju domaćina, i u toj su laži kratke noge, nego da stekne povjerenje. I u diplomacij­i postoje obvezne vježbe, a postoji i slobodni program; tko ih ne umije uskladiti, pada.

U gotovo 30 godina, hrvatska je diplomacij­a stekla iskustva da je u stanju riješiti neugodan incident na svome putu. Ali, ne tako da objesi Pedra a da ne izvuče pouke iz slučaja koji joj se nije morao dogoditi. – Imovina koju imamo moja obitelj i ja stečena je zakonito. Prije nego što sam postao gradonačel­nik, 12 godina bio sam vlasnik trgovačkog društva koje je svake godine poslovalo s dobiti. Moja supruga radila je u Austriji, kao i cijela njezina obitelj, te smo prije ženidbe oboje imali sređen život – kazao je SDP-ov gradonačel­nik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač (43) u povodu napisa u tjedniku Međimurje o gradskom zemljištu koje je kupila njegova supruga i o gradnji bazena pokraj obiteljske kuće. – Kuću u kojoj živimo, a kraj koje se i nalazi čestica, od pokojne majke 2005. naslijedil­a je supruga. Bazen, za koji ne treba građevinsk­a dozvola, kaže, financira njegov tast, a dar je unucima. Za sve ima i račune.

NIJE DIPLOMACIJ­A DJEČJA IGRA, ONA SUOČAVA I SUKOBLJAVA DRŽAVE, DA BI MOGLA BITI TEATAR EKSTRAVAGA­NCIJE

 ??  ?? GRADONAČEL­NIK ČAKOVCA očitovao se o kupnji gradskog zemljišta i bazenu
GRADONAČEL­NIK ČAKOVCA očitovao se o kupnji gradskog zemljišta i bazenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia