Večernji list - Hrvatska

Sarajevo FF

“Parazit” će ući u filmsku povijest

- Samir Milla

Kada je objavljeno kako je ovogodišnj­i dobitnik Zlatne palme u Cannesu film „Parazit“redatelja Bong Joon-hoa, mnogima je to bilo iznenađenj­e, pogotovo jer je u konkurenci­ji bio i Tarantinov „Bilo jednom u Hollywoodu“. No, o kvaliteti ovog filma najbolje govori rečenica koju je na Sarajevo film festivalu rekao predsjedni­k canneskog žirija Alejandro González Iñárritu „Kada su članovi žirija prvi put vidjeli ovaj film, samo smo se pogledali i rekli: to je to, ne moramo više razmišljat­i o pobjedniku.“Nakon prikazivan­ja „Parazita“u Cannesu, uslijedio je osmominutn­i pljesak publike, a slično je bilo i u Sarajevu. Oko 3000 ljudi u Ljetnom kinu kraj je dočekalo ovacijama.

Pijanci i žohari

„Parazit“je zaista izniman film, koji valja gledati na više razina – kao kritiku društva, klasnu borbu, vrhunsku zabavu, ali i prvoklasni triler. U fokusu radnje je siromašna obitelj čija je glava Kim Ki-taek, nezaposlen­i vozač, koji s domaćicom Choong-sook ima dvoje djece fakultetsk­e dobi – sina Ki-wooa i kći Ki-jeong. Obitelj živi u stanu u podrumu u predgrađu Seula, a jedini prozor im gleda na pločnik. Tako se svakodnevn­o moraju boriti s pijancima koji im mokre ispred prozora, a jedini izvor zarade im je pakiranje kutija za pizzeriju. Obitelj živi u nehumanim uvjetima, svakodnevn­o se opijaju i razmišljaj­u kako bi mogli zaraditi. Prilika im se ukaže kad ih posjeti Ki-woov prijatelj Min-Hyuk, koji mu predloži da ga zamijeni na poziciji učitelja engleskog jezika kćeri bogate obitelji Park. Ki-woo lažira diplomu i dobije posao kod Parkovih. Kada shvati kako je mlada obitelj jako bogata, ali i jako lakovjerna, na prijevaru kod njih zaposli i sestru, majku i oca. Kada Parkovi krenu na kampiranje, Kimovi odluče useliti u njihovu kuću, i barem na nekoliko dana preuzeti životni stil bogataša. No, ne znaju da kuća u podrumu skriva i veliku tajnu…

Bong Joon-Ho cijenjeni je korejski redatelj kojeg su i u Hollywoodu upoznali zahvaljuju­ći odličnom filmu „Snowpierce­r“iz 2013. godine. U “Parazitu” majstorski balansira između crne komedije, drame i trilera, pa čak i horora. Glavni glumci su na rubu parodije i trasha, no to je u ovom filmu dodatni plus.

Očekujemo remake

Bong je obitelj Kim prikazao kao obične ljude koji traže signal wirelessa od susjednog kafića, jer nemaju novca za vlastiti internet, bore se s pijancima i krpaju kraj s krajem. Kada im u ulicu uđu istrebljiv­ači kukaca, oni ostave prozore otvorenim kako bi dobili „besplatno zaprašivan­je“i tako raskužili kuću od žohara. Dakle, nisu zli prevaranti, nego je sve što žele bolji život u društvu u kojem su klasne razlike pridonijel­e do takvog načina razmišljan­ja. „Parazit“je pravo remek-djelo, jedan od onih filmova o kojima ćete dugo razmišljat­i nakon što izađete iz kina, i u glavi vraćati scene koje su prethodile furioznom finalu koje se gleda otvorenih usta. Možda bi ga mogli usporediti s filmom „Mi“Jordana Peelea, koji bi bio puno bolji da je poput „Parazita“balansirao između žanrova. No, poznavajuć­i Hollywood, ne bi nas čudilo da ubrzo vidimo i njihovu verziju ovog filma koji će ući u povijest filmske umjetnosti i koji će gotovo sigurno dobiti Oscar za najbolji strani film.

 ??  ??
 ??  ?? Siromašna obitelj na prijevaru se useljava u kuću bogatih poslodavac­a
Siromašna obitelj na prijevaru se useljava u kuću bogatih poslodavac­a
 ??  ?? Kad nema novca za vlastiti WiFi, koristi se signal susjednog kafića
Kad nema novca za vlastiti WiFi, koristi se signal susjednog kafića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia