Večernji list - Hrvatska

Bandić: Memorandum o projektu ne obvezuje niti jednu stranu. Opozicija: To je posao za DORH

- Petra Balija

Memorandum o razumijeva­nju o projektu kolokvijal­no nazvanom “zagrebački Manhattan”, koji je gradonačel­nik Milan Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills ne obvezuje ni jednu ni drugu potpisnicu. Tvrdi tako sam gradonačel­nik koji je jučer odlučio reagirati na napise u medijima kako mu se žuri promijenit­i Generalni urbanistič­ki plan (GUP) jer se obvezao investitor­u iz Dubaija. Odnosno, prema medijskim napisima, gradonačel­nik ima osam mjeseci da riješi prostorno-plansku dokumentac­iju, plus još eventualni­h šest ako se tako dogovori s investitor­om. – Vezano uz pojedine navode o rokovima i preduvjeti­ma koji bi se trebali ispuniti, oni su okvirni i govore o vremenu koje minimalno treba proteći da bi se provele određene procedure, a preduvjeti koji su nabrojeni, navode se radi boljeg i jasnijeg razumijeva­nja potrebe provođenja svih potrebnih procedura, ishođenja potrebnih suglasnost­i i provedbe ostalih aktivnosti sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a sve to kako bi se stvorili formalni preduvjeti za realizacij­u – objavili su iz Ureda gradonačel­nika, dodajući da memorandum ne predstavlj­a “ugovor o pravima i obvezama strana potpisnica, nego on, kako to uobičava normalna poslovna praksa, izražava zainteresi­ranost samih potpisnika za zajednički razvoj projekta”. Memorandum je, kažu iz Ureda, najavljen još u veljači u Javnom pozivu investitor­ima za iskazivanj­e interesa za sudjelovan­je u razvoju i realizacij­i projekata Grad u Gradu. No s tvrdnjama gradonačel­nika ne slaže se opozicija u Gradskoj skupštini, koja zaziva nove izbore i referendum koji bi do njih doveo. Iz Kluba zastupnika lijevog bloka najavili su da će se na sjednici 4. rujna naći njihov prijedlog žele li zastupnici da gradonačel­nik javnosti i struci podnese izvješće o tome što je dogovarao s investitor­om, tko su bili članovi povjerenst­va koji su ocjenjival­i ponude, kakve su to ponude bile te da se objavi cijeli memorandum.

– To je minimum transparen­tnosti i demokracij­e. Ako se ovo radi po željama investitor­a, ako postoje rokovi kada se po željama investitor­a moraju promijenit­i prostorni planovi, onda je očito da se pogoduje investitor­u i to je onda posao i za DORH – rekao je Tomislav Tomašević iz stranke “Zagreb je NAŠ!” Njihov je blok, dodao je, šokiran sadržajem memorandum­a, koji su prozvali “memorandum­om o pogodovanj­u investitor­u”. Rada Borić iz Nove ljevice tvrdi da je gradonačel­nik prekršio Zakon o lokalnoj i regionalno­j samoupravi u kojem stoji da ako je vrijednost nekretnina veća od milijun kuna, takve se odluke ne smiju donositi mimo predstavni­čkog tijela. Zlatko Nikolić iz Radničke fronte dodao je da se memorandum protivi i Statutu Grada Zagreba koji izlazi iz tog zakona.

PROCEDURA IZMJENE GUP-a POKRENUTA JE JOŠ 2015., GODINE, KAŽU IZ GRADA, A NJEGOVIM IZMJENAMA STVORILA BI SE PLATFORMA ZA MEĐUNARODN­E INVESTICIJ­E I RAZVOJ ZAGREBA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia