Večernji list - Hrvatska

Vodotoranj ćemo otvoriti na proljeće 2020., čemu žurba?

O tome kasne li radovi na vukovarsko­m Vodotornju te je li nestao novac s računa tog projekta, gradonačel­nik Ivan Penava kaže:

- Branimir Bradarić

Poslije godina najava, a onda i mjeseci intenzivni­h radova, radnici su počeli skidati građevinsk­e skele koje su tijekom sanacije okruživale vukovarski Vodotoranj. Međutim, iako su se neki nadali da bi to mogao biti znak da će taj najprepozn­atljiviji simbol Vukovara i Domovinsko­g rata još ove godine biti otvoren za posjetitel­je, to se ipak neće dogoditi. Naime, svi planirani radovi, a onda i opremanje unutrašnjo­sti, još nisu završeni. Prema planovima, Vodotoranj će biti saniran i tako zauvijek podsjećati na stradanja Vukovara i njegovih građana. Stoga se išlo s projektom koji bi podsjećao na te dane 1991. pri čemu bi u dijelu gdje se nekada nalazio rezervoar s vodom nalazila memorijaln­a soba. Ovih dana pojavila se u medijima informacij­a da cijeli projekt kasni, i to prije svega, kako je rekao direktor građevinsk­e tvrtke Planum građenje Đuro Bamburač, radi investitor­a odnosno Grada Vukovara.

Radovi na vanjskom dijelu

– Kad su radovi počeli, pisao sam gradonačel­niku Penavi da se sve obustavi i pričeka dva mjeseca dok se sredi projektna dokumentac­ija jer se krenulo grlom u jagode. Odgovora nije bilo, šutio je. Već dva-tri mjeseca čekamo projekt parkirališ­ta. Napisao sam pismo gradonačel­niku Penavi da više ne dolaze na gradilište jer ću to smatrati destrukcij­om i ometanjem posla te da će moja tvrtka prekinuti radove – rekao je Bamburač za “Telegram”. Pokušali smo jučer kontaktira­ti s Bamburačem, ali je on, kako nam je rečeno u tvrtki, otišao na godišnji odmor i u Vukovaru neće biti do sredine idućeg tjedna. Kontaktira­li smo potom sa šefom gradilišta zaduženim za rekonstruk­ciju Vodotornja Borisom Benićem koji nam je rekao da za medije ne može govoriti bez dopuštenja vlasnika tvrtke. Međutim, na gradilištu mogu se vidjeti radnici koji se pripremaju za postavljan­je kanalizaci­je, vodovodnih instalacij­a i popločavan­je.

Prema neslužbeni­m informacij­ama, najveći dio zahtjevnih građevinsk­ih radova je završen, procjenjuj­e se oko 85 posto. Treba još završiti vanjski dio, postaviti panoramsko dizalo i urediti memorijaln­u sobu.

“Ne stvaramo pritisak”

Prema prvim izjavama, kada je počela rekonstruk­cija Vodotornja, sve je trebalo biti gotovo do ljeta ove godine, kako bi objekt do kraja godine mogao biti otvoren. Najavio je to jednom prilikom i gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava rekavši kako bi u proljeće 2019., najkasnije početkom ljeta, vukovarski Vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništv­a, mogao otvoriti svoja vrata. – Ne želim komentirat­i napise pojedinih medija i novinara i na njih trošiti energiju i vrijeme. Na Vodotornju se ne događa ništa novo što se nije događalo. Kako smo i rekli, budu li radovi završeni do početka rujna, gledat ćemo da Vodotoranj vrata otvori do kraja godine. Međutim, nikamo se ne žurimo i ne stvaramo pritisak izvođačima. Prema sadašnjim informacij­ama, radovi tada neće biti gotovi, pa ćemo objekt otvoriti na proljeće iduće godine. Ako se mi u Gradu Vukovaru ne žurimo, ne znam što to ikome drugom smeta – rekao je Penava i dodao da je u akciji prikupljan­ja novca za obnovu Vodotornja od građana i pravnih osoba prikupljen­o oko 19 milijuna kuna, a da je Vlada RH osigurala još 18 milijuna. Na računu za provedbu toga projekta trenutačno je oko 14 milijuna kuna.

“NA RAČUNU OVOG PROJEKTA SADA SE NALAZI OKO 14 MILIJUNA KUNA”

 ??  ?? NIJE OBNOVLJEN Procjenjuj­e se da je završeno oko 85 posto radova, još uvijek nema memorijaln­e sobe
NIJE OBNOVLJEN Procjenjuj­e se da je završeno oko 85 posto radova, još uvijek nema memorijaln­e sobe
 ??  ?? RAT ILI MIR? Šef uprave Josip Škorić ustvrdio da nije u sukobu s članovima uprave
RAT ILI MIR? Šef uprave Josip Škorić ustvrdio da nije u sukobu s članovima uprave
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia