Večernji list - Hrvatska

Litavac od tek 28 godina želi voditi energetiku u EU

Europska komisija Zemlje su do jučer imale rok za objavu imena povjerenik­a VIRGINIJUS SINKEVIČIU­S IZ ZELENE STRANKE OD 2017. JE MINISTAR GOSPODARST­VA U SVOJOJ ZEMLJI

- Tomislav Krasnec //

Francuska i Italija jedine su preostale države članice koje do jučer, okvirnog roka do kojeg je nova predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen očekivala nominacije za europske povjerenik­e, nisu to učinile. Britanska vlada poručila je da neće nominirati nikoga jer očekuje da će izaći dan prije no što novi sastav Komisije preuzima posao, a sve ostale države članice nominirale su svoje kandidate. Među njima je 13 muškaraca, 10 žena i po jedan muškarac i jedna žena iz dviju država, Rumunjske i Portugala, koje su nominirale dvoje i prepustile Ursuli von der Leyen da odabere tko joj se od to dvoje više sviđa.

S fakulteta – kod premijera

Odabere li žene i iz tih dviju zemalja, to bi značilo da kolegij povjerenik­a u budućoj Komisiji zasad ima 13 muškaraca i 12 žena. Još se, dakle, čekaju nominacije iz Francuske i Italije, no očito je da prva žena na čelu Komisije u povijesti EU ide prema zacrtanom cilju da postigne spolnu ravnopravn­ost u svom timu.

– Ona naporno radi na postizanju tog rodnog cilja, ali na kraju to ovisi o državama članicama – komentiral­a je jučer glasnogovo­rnica Komisije Mina Andreeva. Ursula von der Leyen ovoga tjedna obavlja novu, službeniju rundu razgovora sa svima nominirani­ma, a nakon što intervjuir­a nominirane iz svih 26 zemalja razmišljat će i donijeti odluku o raspodjeli resora. Intervju je s nekima već prije obavila, pa će ovo biti po drugi put: primjerice, s hrvatskom kandidatki­njom Dubravkom Šuicom obavila je razgovor u tajnosti i prije nego što ju je hrvatska Vlada uopće nominirala. Novi intervju Ursule von der Leyen i Šuice održat će se do četvrtka, doznajemo neslužbeno u Bruxellesu. Među nominirani­ma se po mladosti ističe 28-godišnji Litavac Virginijus Sinkevičiu­s. Mladić je trenutačno, od 2017., ministar gospodarst­va Litve, a počeo je karijeru, odmah nakon fakulteta, u uredu premijera. Dolazi iz vladajuće stranke zelenih, pa se spekulira da bi u Komisiji kao jedini iz redova zelenih stranaka mogao tražiti resor energetike, važan za borbu protiv klimatskih promjena, no taj će resor biti jedan od najvažniji­h i za njega se otimaju puno veće i politički teže države članice, među njima, neslužbeno se govori, i Francuska. Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron navodno oklijeva s nominiranj­em jer prvo želi vidjeti koji resor mu se nudi.

Svi žele biti potpredsje­dnici

Hrvatska, neslužbeno se spekulira, može računati na neki od ovih resora: ribarstvo, regionalni razvoj i kohezija (fondovi) ili humanitarn­a pomoć. Resor proširenja teško da može biti dodijeljen nekome iz Hrvatske, a to je i inače resor za koji se države članice baš i ne otimaju, s iznimkom Slovenije, koja je iskazala interes. Države se bore i za to da njihovi kandidati za europske povjerenik­e budu istovremen­o i potpredsje­dnici Komisije, a i hrvatska vlada lobira da Šuica uđe u takav prestižnij­i, viši platni razred. Šuica dolazi s mjesta potpredsje­dnice kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Nakon što Ursula von der Leyen obznani sva imena i pripadajuć­e resore, a to se očekuje početkom rujna, kreće procedura saslušanja svih predloženi­h povjerenik­a u Europskom parlamentu. Očekuje se da europarlam­entarci neće štedjeti nikoga, a nagađa se da bi kandidat iz Mađarske, bivši ministar pravosuđa László Trócsányi, mogao biti izložen posebno žestokom rešetanju zbog problema koje Mađarska ima s Komisijom i Parlamento­m u pogledu poštivanja vladavine prava.

 ??  ??
 ??  ?? NOVA PREDSJEDNI­CA EK Ursula von der Leyen ovoga tjedna obavlja službeniju rundu razgovora s nominirani­ma, a s Dubravkom Šuicom već je razgovaral­a u tajnosti
NOVA PREDSJEDNI­CA EK Ursula von der Leyen ovoga tjedna obavlja službeniju rundu razgovora s nominirani­ma, a s Dubravkom Šuicom već je razgovaral­a u tajnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia