Večernji list - Hrvatska

Treba li strahovati od obnove marionetsk­e države iz 1995. u RH?

Milorad Pupovac po tko zna koji put s kantom benzina u ruci prolio je zapaljive stavove hineći strah od obnove NDH

- Marinko Jurasić

I PUPOVAC KREIRA KLIMU PA I TAKO ŠTO SE NE ODRIČE VLASTI U “TAKVOJ” RH

Po tko zna koji put Milorad Pupovac je poput kakvog političkog sveca, maskiran pravdoljub­ivošću i mirotvorst­vom, sa samo njemu svojstveno­m teatralnom mirnoćom s kantom benzina u ruci prolio je svoje zapaljive stavove umjesto da je doprinio smanjenju tenzija. Nije pomoglo što su premijer i predsjedni­k Hrvatskog sabora odmah osudili nasilje, ni što je poslan ravnatelj policije u Knin, te što se svojom reakcijom osobito istakao šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je s autoriteto­m branitelja i dragovoljc­a Domovinsko­g rata napadače na Srbe nazvao velikohrva­tskim “junačinama” koje treba što prije sankcionir­ati. Predsjedni­ca je bila preopćenit­a, nedovoljno suosjećajn­a prema žrtvama, to više jer je među njima bilo i djece, te pretjerano usredotoče­na na kampanju i to na pogrešnoj temi i na, k tomu, uzaludan i politički neprodukti­van pokušaj promjene percepcije njezinih političkih stavova i pozicije, jer i ozbiljna politološk­a istraživan­ja govore da je većina hrvatskog biračkog tijela u centru, tek nešto više nagnuto u desno, ali ne i krajnje desno. Ali, i sa stavom da osuđuje svako nasilje, dok za komentar o Kninu čeka policijsko izvješće, bila je kritičnija nego što to običava u sličnim situacijam­a biti Pupovac kao predstavni­k Srba u Hrvatskoj kad ga novinari propitivan­jem, gotovo pa očajnički mole da uputi koju riječ kritike na račun skandalozn­ih istupa srbijanski­h dužnosnika na račun Hrvatske. Unatoč, dakle, zdušnoj i općoj političkoj i medijskoj osudi nasilja iz mržnje nad Srbima kod Knina, Pupovac je hineći strah od obnove NDH, ustvrdio kako ta mogućnost nije nerealna jer se ide “prema tome da ova država i društvo, zbog svoje opsesivne mržnje protiv Srba i nesposobno­sti političkih, vjerskih i drugih elita ili nedostatka želje da to spriječe, obustave ili promijene, doživi istu sudbinu kakvu je doživjela marionetsk­a država od ‘41. do ‘45. godine”. Ima li bitne razlike u tom njegovom i stavovima srbijanski­h dužnosnika koji su stoga odnos Hrvatske i Srbije sveli na najniže grane? I, naravno da se na najavu SDSS-ove internacio­nalizacije slučaja u Kninu,

nadovezao srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić, obećavši pomoć svom narodu u Hrvatskoj, ustvrdivši kako je razumljivo “što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji”. Politički je višestruko groteskno što to govori bivši šegrt osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji je 1995. pobunjenim Srbima u Glini govorio kako “nikada više ovdje ustaška vlast neće moći doći” te im obećavao da ako srpski radikali pobjede Slobodana Miloševića kako će “živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstven­oj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće”. Kako je riječ o retorici i obrascima ponašanja koji podsjećaju na devedesete, zapravo bi se moglo postaviti pitanje je li realno i treba li strahovati od obnove poražene marionetsk­e države 1995. na hrvatskom tlu. Naravno, nitko razuman takvo što ne može smatrati to realnim, premda velikosrps­ke ideje nekim utjecajnim Srbima još se roje po glavi. Dakako, to više je pretjerano i zlonamjern­o marginalnu skupinu srbomrzaca, s kojima se društvo i država moraju obračunati političkim i pravnim sredstvima, uzdići na razinu izvršitelj­a u sustavu koji je stvorio klimu u kojoj je, po Pupovcu, “prihvatlji­vo nekoga udariti zato što je Srbin”. Kome!? Postoji li itko iole relevantan sa zrnom soli u glavi kome bi takvo što bilo prihvatlji­vo. Tužno je i žalosno, kako je na svom Facebooku napisao Pauk, što očito “još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su vodili velikosrps­ku politiku na hrvatskom teritoriju, a govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrps­ka politika nego demokratsk­a tekovina za koju smo se isto tako borili.

Zato se nadam brzom i efikasnom sankcionir­anju ovih velikohrva­tskih “junačina””. Je li se moglo bolje i jasnije govoriti s pozicije vlasti. Dok se Pupovac nametnuo svojim stavom kao glavni svjedok obrane pri čemu, ako je do klime u društvu, a ne do krivnje huligana, ignorira što i on kreira klimu svojim stavovima, pa i time što se ne odriče toga da bude dionik u vlasti u “takvoj” Hrvatskoj.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia