Večernji list - Hrvatska

Javilo mi se puno sveučilišt­a iz SAD-a, ali želim ostati u Splitu!

Franko Grgić (16) Dvostruki svjetski juniorski plivački prvak, senzacija prvenstva održanog u Budimpešti, vratio se u Hrvatsku i na druženju s novinarima otkrio:

- Anton Filić

Zbog njega se na Svjetskom juniorskom plivačkom prvenstvu u Budimpešti dva puta slušala hrvatska himna. Franko Grgić, 16-godišnji plivač splitskog Jadrana, najprije je u četvrtak osvojio zlato na 800 metara, uz europski rekord (7:45.92), a potom je u nedjelju ponovno bio najbolji i na 1500 metara, ali ovaj put uza svjetski rekord (14.46.09). - Osjećaj je bio fascinanta­n, doživljaj fenomenala­n, publika je bila odlična i vrlo glasna. Pa, onda postolje uz hrvatsku himnu, teško je to riječima opisati - kazao nam je Franko po povratku iz Mađarske.

Splićanin duvanjskih korijena

Kakva vam je bila taktika, iz rezultata se vidi da ste sve dionice od 50 metara plivali ispod 30 sekundi, osim jedne?

- Taktika se svodila na to da ja plivam svojim ritmom, kao na treningu. Bez imperativa rezultata i bez obzira na konkurente, da ne moram gledati nikoga drugoga. Najbolje je odvojiti se, da ne moram pratiti nikoga, da ne upadnem u tuđi ritam koji možda meni ne odgovara. Nakon te sporije etape - osjetio sam je, kao da sam imao štopericu u ruci - ubrzao sam i vratio se svom ritmu. Dogovor je bio da sve mora ići ispod 30 sekundi i ta jedna sporija etapa me i sad malo bode - uz osmijeh je spomenuo Franko koji bi s ovim rezultatom na seniorskom SP-u u Gwangjuu bio šesti! - Iskreno, nisam to pratio, ali drago mi je ako je tako - napomenuo je mladi Splićanin duvanjskih korijena, dodavši: - Znam da je ovo značajan doseg, oduševljen sam i sretan, ali mislim da mogu još puno više od ovoga što sam pokazao. S obzirom na ozljedu ramena i sve one dane kada nismo normalno trenirali.

Što vam je trener rekao nakon utrke, je li bio zadovoljan?

- Trener nikad nije zadovoljan, haha..., a uglavnom nisam ni ja. Jer da smo svaki put zadovoljni, onda kako bismo išli dalje. Čujemo da su već zvali skauti nekih američkih sveučilišt­a? Večernjako­v novinar Anton Filić čestitao je Franku Grgiću na dva svjetska zlata iz Budimpešte i zaželio mu još uspjeha u budućnosti - Javilo mi se puno sveučilišt­a, ali ja imam još dvije godine srednje škole. Svaka čast Amerikanci­ma, ali ja bih najradije ostao u Splitu, gdje imam solidne uvjete i odličnog trenera. A o eventualno­j promjeni državljans­tva niti ne razmišljam. Sezona je gotova, sad ćete se vjerojatno malo odmoriti?

- Da, sezona je gotova, a pauza će trajati čitavih pet dana. Nije šala, trener je već za ponedjelja­k zakazao početak priprema za Olimpijske igre. Nadam se da ću do Japana još puno napredovat­i, ali na vrhuncu bih trebao biti 2024. u Parizu, tada ću se boriti za medalju. Trener Mate Ružić (38) ide i korak naprijed, zna gdje nestaju juniorski dragulji, želi preduhitri­ti ozljede: - Dobili smo cijeli set vježbi kako bismo izbjegli ozljede ili opasnost od njih smanjili na najmanju mjeru. Neka upala mišića i može proći, ali rupturu ne smijemo dopustiti.

Mogić mu je podrška

Hrvatsko plivanje odavno nije imalo ovako dobre rezultate. Pitamo Franka je li kriza prošla.

- Hrvatsko plivanje krenulo je naprijed. Marin Mogić i ja vučemo sad to dugoprugaš­ko plivanje koje je donedavno bilo nekako u zapećku. Draganja i Todorović bili su sprinteri, a Marin i ja sad otpočinjem­o eru dugoprugaš­a - kaže 187 cm visoki Franko, koji će za koji dan krenuti u treći razred splitske Tehničke škole za strojarstv­o i mehatronik­u .... Nije mu lako uskladiti školske i sportske obveze, za neke je to spartanski život, ali Franko ga je prigrlio jer je posvećen konačnom sportskom cilju, a to je... – Osvajanje olimpijske medalje! Na početku je, kaže, trenirao i rukomet, nogomet, boks i tekvondo, ali prije pet-šest godina konačno se odlučio za plivanje.

– Najbolje mi je išlo, a i majka mi je sugerirala da se više posvetim plivanju jer je to zdrav sport. Treniram plivanje od šeste godine u POŠK-u, a 2012. sam prešao u Jadran.

Tu ga je dočekao njegov sadašnji trener Mate Ružić, ali i četiri godine stariji kolega Marin Mogić koji je već prolazio putem kojim sada prolazi Franko (obojica imaju olimpijske norme za Tokio).

U SPLITU IMAM SOLIDNE UVJETE, ALI NAJBOLJEG TRENERA. NEMA GOVORA O PROMJENI DRŽAVLJANS­TVA

14:46.09 isplivao je Grgić na 1500 m u Budimpešti. S tim bi bio 6. na seniorskom SP-u

SRETAN SAM ZBOG ISPLIVANIH REZULTATA, ALI MISLIM DA U TOKIJU MOGU BITI PUNO BRŽI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEMA ODMORA Trener mi je dao pet dana odmora, a od ponedjeljk­a krećemo s pripremama za OI 2020.
NEMA ODMORA Trener mi je dao pet dana odmora, a od ponedjeljk­a krećemo s pripremama za OI 2020.
 ??  ?? O TRENERU MATI RUŽIĆU: Nikad nije do kraja zadovoljan, ha-ha...
O TRENERU MATI RUŽIĆU: Nikad nije do kraja zadovoljan, ha-ha...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia