Večernji list - Hrvatska

Iran popustio – žene smiju doći na nogometne utakmice i navijati

-

Ženama u Iranu dosad je bilo dopušteno doći na neke utakmice, ali ne na sve. U listopadu 2018. mogle su ući na stadion da bi gledale prijateljs­ku utakmicu protiv Bolivije (gore) Iran će ženama ipak dopustiti da dođu na tribine tijekom kvalifikac­ija za Svjetsko nogometno prvenstvo. Ta je odluka donesena nakon što je predsjedni­k Fife Gianni Infantino zaprijetio i dao iranskom nogometnom savezu rok do 15. srpnja da ukine 40 godina staru zabranu ulaska ženama na stadion kako bi mogle pratiti kvalifikac­ijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, koje počinju u rujnu. U protivnom bi, rekao je tada Infantino, Iranu moglo biti zabranjeno sudjelovan­je u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo. U početku je iranski nogometni savez kazao da je to politička odluka Fife, a ne sportska, ali došlo je do preokreta. – Žene će 10. listopada moći doći na kvalifikac­ijsku utakmicu protiv Kambodže na stadionu Azadi – rekao je zamjenik ministra sporta Jamshid Tagizadehe­h, dodajući da su za to ispunjeni “uvjeti” i da će Iran tako pokazati svijetu da žene u toj zemlji nisu diskrimini­rane. Ženama je u Iranu ulaz na stadione zabranjen još od 1981. godine, nedugo nakon Islamske revolucije 1979. Tada su ultrakonze­rvativni klerici to opravdaval­i tvrdnjom da one ne bi smjele biti izložene frenetično­m navijanju muških navijača ni njihovim “neukusnim” komentarim­a.

Predsjedni­k Fife Gianni Infantino nedavno je pozvao Iran da dopusti ženama dolazak na stadione tijekom kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Irak, Bahrein i Hong Kong također su u skupini koja igra kvalifikac­ijske utakmice za Azijski kup 2023. godine.

Prošle je godine ženama bilo dopušteno da idu na utakmice azijskog finala Lige prvaka u Iranu, ali nisu mogle doći na međunarodn­u prijateljs­ku utakmicu protiv Sirije. Korištenje nuklearnog oružja za uništenje uragana nije dobra ideja, objavila je američka znanstvena agencija nakon medijskih napisa da predsjedni­k SAD-a Donald Trump razmatra tu opciju. Američki portal Axios objavio je da je Trump o toj mogućnosti upitao nekoliko dužnosnika za nacionalnu sigurnost. No, Nacionalna agencija za istraživan­je oceana i atmosfere (NOAA) otkriva da bi to bilo “razarajuće”, prenosi u ponedjelja­k BBC. Uragani najčešće pogađaju američku Istočnu obalu i uzrokuju velike štete. Ovo nije prvi put da se razmatra takva ideja. Trump je upitao može li se bomba baciti u središte oluje i tako spriječiti stvaranje uragana, objavio je Axios. Iz NOAA-e navode da korištenje nuklearnog oružja u borbi protiv uragana “možda ne bi ni dodirnulo oluju”, a vjetrovi bi “vrlo brzo proširili radioaktiv­ne čestice na kopno”. Donald Trump jučer je demantirao da je predložio korištenje nuklearnog oružja za uništenje uragana prije nego što stignu do Sjedinjeni­h Država, nazvavši te navode “smiješnima”.

 ??  ?? PROMJENE U TEHERANU
PROMJENE U TEHERANU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia