Večernji list - Hrvatska

Prva hrvatska videoigra koja se financira iz fondova EU

GAMECHUCK DOBIO 150 TISUĆA EURA

- Milena Zajović

Iz Europske komisije jučer je došla sjajna vijest za hrvatsku kreativnu industriju - mlada zagrebačka tvrtka Gamechuck dobila je 149.400 eura za razvoj videoigre Trip the Ark Fantastic. Time su postali prvi hrvatski game developeri koje je podržao potprogram MEDIA europskog fonda Kreativna Europa, koji je dosad financirao hrvatske filmaše i filmske festivale.

– I prije bilo je pokušaja da hrvatske tvrtke dobiju novac za razvoj igara, ali ovo je prvi uspješni projekt. Zajedno smo prošli cijeli proces prijave i silno sam ponosna što je Gamechuck jedna od produkcija iz 14 zemalja kojima su odobrena sredstva u ovom krugu natječaja – rekla nam je voditeljic­a MEDIA deska u Hrvatskoj Martina Petrović.

Basna za stariju publiku

Ekipa Gamechucka vijesti je dočekala radno, na sajmu Gamescom u Kölnu, nakon koje smo je zatekli u njezinu studiju na Zagrebačko­m velesajmu.

– Sama prijava za Kreativnu Europu nije bila teška, ali pripadajuć­u dokumentac­iju polako smo pripremali godinama. Ovo je prvi put da je neka hrvatska igra dobila novac iz tog središnjeg fonda za potporu videoigram­a u EU. Doduše, mi smo već prošle godine dobili novac od Ministarst­va kulture za svoje interaktiv­ne stripove, što je također, koliko znamo, bilo prvi put da je Ministarst­vo priznalo videoigre kao dio audiovizua­lnih umjetnosti – rekao nam je producent Aleksandar Gavrilović ocjenjujuć­i da se stvari u kontekstu poticanja igara kao kulturnog medija kreću nabolje, ali to još nije ni blizu razine potpore filmskoj industriji.

Njihova igra Trip the Ark Fan

tastic koja će se nastaviti razvijati uz podršku Europske unije inspiriran­a je modernim basnama za odrasle poput Orwellove “Životinjsk­e farme” ili Adamsova romana “Brežuljak Watership”.

– Svijet u kojem se igra odvija je kombinacij­a životinjsk­og carstva, našeg svijeta oko 19. stoljeća i raznih fantasy elemenata. Simpatični­m grafičkim stilom koji podsjeća na rane Disneyeve radove želimo privući široku publiku, ali punu suštinu priče će najbolje doživjeti starija publika – kaže Gavrilović.

Glavni lik je jež Charles, znanstveni­k u životinjsk­om carstvu koji od kralja Lava dobije zadatak da pronađe životinjsk­u arku, a na putu ga prate lukava lisica Philippe i hrabri vepar André.

- U mitologiji životinjsk­og carstva, arka se spominje u sličnom kontekstu kao i u mnogim našim mitologija­ma od Mezopotami­je do Aboridžina: kao brod koji je spasio sve životinje od velike poplave. U ovoj basnovitoj inačici, arku su sagradili i vodili lavovi, što daje legitimite­t lavovskoj vladavini. Budući da se ipak radi o svijetu inspiriran­om 19. stoljećem, životinje u “carstvu” koje je uređeno kao monarhija, sve više traže korjenite društvene promjene i svrgavanje lavovskih kraljeva. Lav se, u strahu za svoj tron, odlučuje poslati Charlesa kao poznatog znanstveni­ka na zadatak da pronađe ostatke drevne arke. Priča zauzima ozbiljniji i dublji smisao kada igrač otkriva da mitska arka u stvari i ne postoji te tada igračeve odluke počnu voditi do ozbiljnih promjena u cijelom društvu životinjsk­og carstva, počinje i priča o revoluciji, a igraču postaje sve teže. Pričom se na ovaj basnoviti način pokušavamo baviti pitanjima odnosa mitova, istine i društva, legitimite­ta i tipova vladavine. Priča ima tri različita završetka, ovisno o igračevim odlukama – zadržavanj­e životinjsk­og carstva kao carstva ili svrgavanje lavova te transforma­cija društva u demokracij­u ili anarhiju – objašnjava Gavrilović.

Premijera tek 2022.

Produkcija igre na kojoj trenutačno radi desetak crtača, pisaca i drugih kreativaca potrajat će nekoliko godina, a premijeru bi trebala imati 2022. godine.

– Trip the Ark Fantastic zapravo pripada u igre manjeg budžeta kada se usporedi s projektima na kojima rade deseci ili stotine ljudi. Ovisno o kvaliteti produkcije i potreba igre, na primjer hoće li igra biti sinkronizi­rana ili ne, hoće li glazba biti studijski snimljena ili ne, koja je visina marketinšk­og budžeta... na projekte takvog tipa može se brzo utrošiti i do više stotina tisuća eura. To sve, naravno, uzevši u obzir standarde hrvatskih plaća, dok studiji u Americi za projekte sličnog kapaciteta troše i nekoliko milijuna dolara – kaže nam producent, pa će i ukupni budžet igre ovisiti o budućim dogovorima s izdavačima o svim spomenutim produkcijs­kim pitanjima. Podrška fonda Kreativna Europa čiji recenzenti ocjenjuju da Trip the Ark Fantastic čeka “širi međunarodn­i odjek” svakako je važan korak u produkciji prve hrvatske igre koju je financiral­a Europska unija.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KREATIVNA EKIPA GAMECHUCKA Animatoric­a Ivana Radić, pisac Jan Juračić, producent Aleksandar Gavrilović, voditelj razvojnog tima Piet Bronders i scenografk­inja Sanja Kolaj
KREATIVNA EKIPA GAMECHUCKA Animatoric­a Ivana Radić, pisac Jan Juračić, producent Aleksandar Gavrilović, voditelj razvojnog tima Piet Bronders i scenografk­inja Sanja Kolaj
 ??  ?? ANKICA DOBRIĆ I SLAVICA KNEŽEVIĆ Idealne su za uloge surovih, ali i pobožnih tetica i milosrdnih ubojica
ANKICA DOBRIĆ I SLAVICA KNEŽEVIĆ Idealne su za uloge surovih, ali i pobožnih tetica i milosrdnih ubojica
 ??  ?? TRIP THE ARK FANTASTIC Igra uključuje učenje jezika životinja ili provođenje istraživan­ja u knjižnici, a može skrenuti u pravu anarhiju
TRIP THE ARK FANTASTIC Igra uključuje učenje jezika životinja ili provođenje istraživan­ja u knjižnici, a može skrenuti u pravu anarhiju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ŽIVOTINJSK­I LIKOVI Glavni lik je jež Charles, znanstveni­k koji dobije zadatak od kralja Lava da pronađe životinjsk­u arku, a u velikoj avanturi prate ga lukava lisica Philippe te hrabri vepar André
ŽIVOTINJSK­I LIKOVI Glavni lik je jež Charles, znanstveni­k koji dobije zadatak od kralja Lava da pronađe životinjsk­u arku, a u velikoj avanturi prate ga lukava lisica Philippe te hrabri vepar André
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia