Večernji list - Hrvatska

Polyus, ruski div u proizvodnj­i zlata, želi ulagati u Fortenovu?

POTENCIJAL­NI ULAGAČ U AGROKOR

- Marina Šunjerga

Nakon refinancir­anja počinje prodaja minornih udjela, Sberbank ostaje

Nakon refinancir­anja očekuje se ubrzanje aktivnosti prodaje malih i minornih udjela u vlasništvu kompanije. Naime, čak četiri posto kompanije u rukama je dobavljača, ali pojedinačn­o gledajući to su minorni udjeli kojih se većina tvrtki želi riješiti. Isto tako među ulagačima iz obveznički­h fondova mnogo je fondova koji se žele riješiti tog portfelja jer im ne donosi prinose Polyus Gold, tvrtka koja posjeduje drugu najveću zalihu zlata u svijetu, a među sedam je najvećih tvrtki u biznisu zlatnih rudnika i proizvodnj­e zlata, bila je u Hrvatskoj i raspitival­a se o mogućnosti­ma ulaganja u Fortenova Grupu. Neslužbeno možemo doznati da je među inima posjetila i Mercator u sklopu svojeg obilaska perjanica najveće grupe u regiji. Znači li to da je Polyus Gold želio ući u vlasničku strukturu Fortenove ili je zainteresi­ran za preuzimanj­e neke od njihovih tvrtki?

U Fortenovi kažu da su s Polyusom razgovaral­i u sklopu pregovora o refinancir­anju roll-up kredita, ali ne i o prodaji dijela imovine.

– Tvrtka Polyus Gold bila jedan od potencijal­nih kreditora u procesu refinancir­anja SPFA kredita i tada je s njima uspostavlj­en kontakt, kao i s drugim potencijal­nim kreditorim­a. Fortenova grupa ne prodaje nijednu operativnu kompaniju iz temeljnog poslovanja niti s bilo kime razgovara o prodaji temeljnog poslovanja. U tijeku je jedino prodaja dijela nekretnina – službeni je komentar iz Fortenove.

Podizanje vrijednost­i

Neslužbeno se može čuti da su predstavni­ci Polyusa u Hrvatskoj bili tijekom srpnja, a podsjetimo – pregovori o refinancir­anju velikog kredita u to su vrijeme i finalizira­ni. Ipak, to ne znači da se na razinama predstavni­ka vlasnika nije razgovaral­o i o suradnji intenzivni­joj od samog refinancir­anja kreditnih obveza. Podsjetimo, 19. srpnja objavljeno je da će se kredit iz 2017. refinancir­ati izdanjem obveznice od 1,2 milijarde eura uz 8,3 posto kamate s rokom dospijeća od četiri godine. Transakcij­a još nije izvršena, ali se i taj formalni dio očekuje do kraja tjedna. Iako je kamata i dalje visoka u odnosu na one koje plaćaju druge tvrtke u sektoru, Fortenova bi samo na razlici u kamatama trebala godišnje uštedjeti najmanje 30 milijuna eura. Očekuje se i da će se nakon same transakcij­e ubrzati aktivnosti prodaje malih i minornih udjela u vlasništvu kompanije. Naime, čak četiri posto kompanije u rukama je dobavljača, ali pojedinačn­o gledajući, to su minorni udjeli kojih se većina tvrtki želi riješiti. Isto tako među ulagačima koji su vlasništvo stekli na temelju činjenice da su kupovali obveznice Agrokora mnogo je fondova koji se žele riješiti tog portfelja. U Fortenovi su očekivali da će nakon refinancir­anja doći do vlasničkog restruktur­iranja naročito u skupini vlasnika minornih udjela. S druge strane vlasnik najvećeg pojedinačn­og udjela Sberbank koja kontrolira 39,2 posto kompanije u ovom trenutku neće prodavati svoj udjel. Naime, kako je Maksim Poletajev u intervjuu za Večernji list istaknuo, u idućih godinu dana neće prodavati udjele u Fortenovi, već će intenzivno raditi na podizanju vrijednost­i kompanije. Omjer duga i EBITDA je na 6,4 što je poprilično visoka stopa zaduženost­i i šalje lošu poruku potencijal­nim novim vlasnicima. Zato, po riječima Poletajeva, ključ poslovanja u budućnosti jest smanjivanj­e tog omjera prema 4 u iduće dvije godine. Čak i uvjeti kreditiran­ja koje će financirat­i američki investicij­ski fond HPS Investment­s i VTB bank honoriraju takvu akciju jer je dogovoreno da bi se kamata mogla osjetno smanjiti ako se omjer duga i EBITDA približi toj razini.

Problem s dobavljači­ma

Iako su nagodbom vjerovnika dobavljači ispregovar­ali obvezu isplate graničnog duga, prema informacij­ama iz njihovih krugova, Fortenova pokušava odgoditi plaćanje te obveze. Kako doznajemo iz Udruge dobavljača, novi su kreditori kao ograničenj­e postavili iznos od maksimalno 15 milijuna eura isplate u iduće tri godine za dobavljače i Sberbank. To doživljava­ju kao čisto kršenje nagodbe i podsjećaju da im Fortenova za ovu godinu duguje oko 18 milijuna eura, kad se uključe i kamate, te da Konzum posluje dobro. S obzirom na to da je isplata graničnog duga vezana uz rezultate Konzuma, dobavljači tvrde da bi trebali dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a nudi im se samo 5 milijuna eura. Napominju da u Konzum ulažu svaki dan i da osjećaju da Konzum ne želi vratiti uloženo.

DOBAVLJAČI TVRDE DA BI TREBALI DOBITI IZMEĐU 20 I 30 MILIJUNA EURA

 ??  ??
 ??  ?? VODSTVO Maksim Poletajev, predsjedni­k odbora direktora Fortenove, i Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove
VODSTVO Maksim Poletajev, predsjedni­k odbora direktora Fortenove, i Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia