Večernji list - Hrvatska

Rekorder je Hrvatska liječnička komora s 30 milijuna kuna i 33 zaposlena

NAJBOGATIJ­E SU KOMORE U ZDRAVSTVU

- Ivana Rimac Lesički

ZA POLA RADNOG VREMENA ŠEF LIJEČNIČKE KOMORE U PROSJEKU PRIMA 27.590 KUNA BRUTO

Stukovne komore u Hrvatskoj ukupno imaju godišnji prihod od 136,6 milijuna kuna te 171 zaposlenog. Rekorder je prema oba kriterija, među 25 istraživan­ih komora, Hrvatska liječnička komora (HLK) s gotovo 30 milijuna kuna godišnjeg proračuna i 33 zaposlenih.

Pitanje nije dobrodošlo

Koliki im je proračun, plaća predsjedni­ka, troškovi, broj članova - neka su od pitanja koja je, kako smo prije objavili, svim strukovnim komorama u Hrvatskoj poslao docent Domagoj Švegar sa svojim kolegama. Svaku nepravilno­st, ali i odbijanje odgovora, prijavljiv­ali su tako da su u tijeku ili najavi inspekcije i nadzori u nizu komora dok su nekima već izdana i upozorenja, tj. opomene. Prema podacima koje je prikupila ta četvorka, okupljena u građansku inicijativ­u Psihološko proljeće, najbogatij­i je HLK, nakon kojeg je čak desetak milijuna kuna “udaljena” Hrvatska odvjetničk­a komora s proračunom od oko 20 milijuna. Pitanje tih “proljećara”, generalno govoreći, nije dobrodošlo, no dok su pojedine komore potpuno odgovorile, neke su se odlučile dati selektivne odgovore, druge su tražile produljenj­e roka za odgovor, a neke su pak proglasile da podatke ne smije ustupati ni objavljiva­ti. Iznenadilo je to, može se reći, i samog docenta Švegara koji s kolegama Natašom Ivanković, Draganom Vuletinom i Ivicom Milanjom poručuje da im je jedini cilj osigurati zakonit, pravilan i transparen­tan rad komora te “sloboda izražavanj­a neslaganja i kritike bez straha od odmazde čelnika komore koji objektivno članovima koji im se ne pokore mogu ishoditi zabranu rada u struci, što nije primjereno i normalno s obzirom na mjesto (EU) i vrijeme (21. stoljeće) u kojem živimo.

Sestre imaju 13,6 milijuna

Neke od njih dolaze i s “tržišta” zdravstven­ih komora u Hrvatskoj koje inače imaju, prema tim podacima, najbogatij­e proračune. Nakon HLK i komore odvjetnika, naime, s najviše novca raspolažu Hrvatska komora dentalne medicine i Hrvatska komora medicinski­h sestara. Dok su iz prve odgovorili na sva pitanja, iz sestrinske komore su za prihode i plaću predsjedni­ce, Švegara i ekipu uputili na internetsk­u adresu Ministarst­va financija. Na toj poveznici pak stoje financijsk­i podaci HKMS-a iz kojih proizlaze lanjski godišnji prihod od 13,6 milijuna kuna te trošak za plaće od 3,5 milijuna kuna s doprinosim­a. Prema podacima istog Ministarst­va, potkraj 2018. HKMS imao je 15 zaposlenih, a budući da u financijsk­om izvještaju, logično, nije navedeno komu je kolika plaća, običnom podjelom novca i broja zaposlenih proizlazi godišnji trošak po zaposlenom u sestrinsko­j komori od 236 tisuća kuna. U odgovoru liječničke komore pak stoji kako je od lanjskog siječnja do 14. srpnja tadašnji predsjedni­k dr. Trpimir Goluža ukupno primio 150.159 kuna.

Od tog datuma do kraja 2018. v.d. predsjedni­ka HLK bio je aktualni predsjedni­k dr. Krešimir Luetić, za što mu je isplaćeno 129.660 kuna. Nakon izbora, podsjetimo, dr. Luetić u HLK radi na pola radnog vremena, a prema odgovoru Komore, u posljednji­h šest mjeseci u prosjeku mu je plaća 27.590 kuna bruto.

 ??  ??
 ??  ?? DR. KREŠIMIR LUETIĆ, predsjedni­k Hrvatske liječničke komore
DR. KREŠIMIR LUETIĆ, predsjedni­k Hrvatske liječničke komore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia