Večernji list - Hrvatska

Butković podržao zahtjev vozača u javnom linijskom prijevozu da dobiju status službene osobe

- Josip Bohutinski // Zagreb

Nakon što su u petak održali desetominu­tni štrajk upozorenja i najavili veliki štrajk za 9. rujna, na prvi dan nove školske godine, predstavni­ci Sindikata prometa i veza (SPV) i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika jučer su se sastali s ministrom mora, prometa i infrastruk­ture Olegom Butkovićem s kojim su razgovaral­i o svojim zahtjevima za poboljšanj­e uvjeta rada vozača u javnom linijskom prijevozu. Predsjedni­k SPV-a Stjepan Lisičak kaže da je ministar Butković podržao njihov zahtjev da vozači dobiju status službene osobe te da im je obećao da će to službenim dopisom zatražiti od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ća.

Što se tiče drugih zahtjeva vozača u javnom linijskom prijevozu, to je u prvom redu, objašnjava Lisičak, potpisivan­je temeljnog granskog kolektivno­g ugovora. Lisičak ističe da je na tržištu javnolinij­skog prijevoza sada nered i da svatko radi po svome. Njihov je zahtjev da vozač ima plaću od 5000 kuna, umjesto trenutačni­h od 3800 do 4500 kuna.

– To je čista plaća, vozači na to dobiju i dodatke. No naši su zahtjevi skromni, pogotovo ako se uzme u obzir da vozači i prodaju karte, voze i izloženi su psihičkom i fizičkom maltretira­nju. Zato vozači i odlaze van, i to u najboljim godinama, jer ne mogu ovdje osigurati egzistenci­ju – upozorava Lisičak. Dodaje da ministar Butković ne može riješiti sve probleme vozača te da to ovisi i o Ministarst­vu financija i županijama koje sufinancir­aju javni linijski prijevoz.

A jedan od zahtjeva vozača je da se subvencije plaćaju prema prijeđenim kilometrim­a, a ne prema prevezenim osobama kao što je to sada. U Sloveniji te subvencije, navodi Lisičak, iznose 1,8 eura po kilometru, dok bi u Sindikatu i Udruzi bili zadovoljni da u Hrvatskoj to iznosi 1,5 eura. Pri tome, ističe, to ne bi značilo da bi se povećao ukupni iznos koji se izdvaja za subvencion­iranje linijskog prijevoza jer bi se tako novac pravednije rasporedio. Poslodavci su u tom slučaju, navodi Lisičak, spremni povećati plaće vozačima minimalno 10 posto. Vozači i prijevozni­ci upozoravaj­u da 31. studenog na snagu stupa Pravilnik o javnom linijskom prijevozu koji će omogućiti da se na natječaje za koncesije javljaju i strani autobuseri. Stoga traže da se uvede prijelazno razdoblje za hrvatske prijevozni­ke koji bi zadržali trenutačne koncesije dok ne postanu konkurentn­iji na tržištu. Lisičak kaže da će se sutra održati sastanak predstavni­ka poslodavac­a, Vlade i županija na temu zahtjeva vozača. A u Sindikatu i Udruzi ne odustaju od najavljeno­g štrajka 9. rujna. Barem za sada.

– Najava štrajka i dalje stoji. No vidjet ćemo kakva će biti situacija. Ako se ništa ne promijeni, do štrajka će sigurno doći – poručuje Lisičak.

OD 31. STUDENOG NA NATJEČAJE ZA KONCESIJE MOĆI ĆE SE JAVLJATI I STRANI AUTOBUSERI PA HRVATSKI PRIJEVOZNI­CI TRAŽE ‘PRIJELAZNO RAZDOBLJE’ DOK NE POSTANU KONKURENTN­I

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia