Večernji list - Hrvatska

Bejrut napadnut dronovima, Izrael i Libanon na rubu rata

Nova eskalacija Libanonski Hezbollah prijeti da će oštro odgovoriti Tel Avivu zbog slanja bespilotni­h letjelica da ubiju lidere te skupine

- Hassan Haidar Diab

“Neka nas izraelski vojnici samo čekaju... dan, dva, tri, mi ćemo doći i žestoko odgovoriti na njihovu provokacij­u”, kazao je glavni tajnik libanonske organizaci­je Hezbollah Hassan Nasrallah. Istaknuo je kako će se suprotstav­iti Izraelu i oboriti svaki izraelski dron koji uđe u libanonski zračni prostor, time otvarajući veliku mogućnost za rat, koji bi obuhvatio Libanon, Siriju i Izrael, u jeku pojačanih regionalni­h napetosti.

Nasrallaho­ve prijetnje došle su dva dana nakon što je Izrael napao iranske snage u blizini Damaska, tvrdeći da su planirale lansirati naoružane bespilotne letjelice na ciljeve u Izraelu ističući da je napad bio usmjeren na operativce Iranske revolucion­arne garde i šijitske milicije koji su posljednji­h nekoliko dana planirali napade na Izrael iz Sirije.

“Samo se ti smiri”

Međutim, izraelski napad dronovima na predgrađe Bejruta koji je pod kontrolom Hezbollaha, kap je koja je prelila čašu. Izvori iz Hezbollaha za Večernji su list potvrdili kako su oba drona imala cilj izvršiti atentat na visoke dužnosnike Hezbollaha. Napad izraelskih dronova na predgrađe Bejruta prvi je napad od 2006. godine kada je izbio rat između Izraela i Hezbollaha, u kojem je poginulo 1200 ljudi, uglavnom civila, a u Izraelu je umrlo 158 ljudi, uglavnom vojnika. Osim za napad na predgrađe Bejruta, uporište Hezbollaha, Nasrallah je najavio odmazdu i za zračne udare Izraela u

U IZRAELU SE 17. RUJNA ODRŽAVAJU PARLAMENTA­RNI IZBORI, ŠTO MNOGI POVEZUJU S LANSIRANJE­M DRONOVA PROTIV LIBANONA

Siriji, u kojima su ubijena dvojica pripadnika Hezbollaha.

– Netanyahu je došao na sjever Izraela i obišao granicu s Libanonom te kazao kako su oni tamo sigurni. U ovom trenutku kažem stanovnici­ma sjevernog Izraela da nisu sigurni, niti će to biti, jer naš će odgovor biti žestok i jak. Nećemo dopustiti da Izrael promijeni pravila igre te da svaki put kada god mu padne na pamet bombardira Libanon i ubije Libanonaca. To su prošla vremena – zaprijetio je Nasrallah dodajući da neće dopustiti Izraelu da nastavi s letovima dronova iznad Libanona. Na prijetnje Nasrallaha, odgovorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

– Čuo sam što je Nasrallah rekao. Predlažem Nasrallahu da se smiri. On dobro zna da Izrael zna kako se obraniti i uzvratiti neprijatel­jima – poručio je Netanyahu u svom govoru zaprijetiv­ši Libanonu da će ga vratiti u kameno doba u slučaju da Hezbollah napadne Izrael. SAD i EU pozivaju Izrael i Hezbollah na suzdržanos­t nadajući se da neće doći do eskalacije sukoba te da će prevladati razum. Međutim, svi poznavatel­ji bliskoisto­čne situacije, uvjereni su da će Hezbollah zasigurno odgovoriti jer nikad do sada Nasrallah nije nešto izgovorio, a nije ostvario. Da Hezbollah već ima političku podršku za odgovor Izraelu, dokazuje i izjava predsjedni­ka Libanona Michela Aouna koji je rekao da se njegova država ima pravo braniti nakon izraelskih napada bespilotni­m letjelicam­a, koji su za njega “objava rata”.

I Sirija je dio jednadžbe

– Ono što se dogodilo je poput objave rata, koja nam dopušta da iskoristim­o svoje pravo na obranu suverenite­ta – žestok je bio predsjedni­k Libanona Aoun. Hoće li odluka koju je donio Netanyahu o napadu na predgrađe Bejruta, a kojom je imao cilj podići svoj rejting na predstojeć­im parlamenta­rnim izborima u Izraelu 17. rujna i kojom bi mogao zapaliti čitav Bliski istok, biti kobna za njega, bit će poznato vrlo brzo. Borci su Hezbollaha, kao i izraelska vojska duž granice između Libanona i Izraela stavljeni u punu pripravnos­t. Evidentno je da bi nova runda rata između Hezbollaha i Izraela bila daleko razornija od prve jer će Izrael biti napadnut s dvije fronte, iz Libanona i Sirije. Izraelska obavještaj­na služba nedavno je navela da Hezbollah ima između 100 i 120 tisuća raketa kratkog dometa, kao i nekoliko stotina raketa s dužim dometom, ali i više tisuća boraca Hezbollaha, iranske Revolucion­arne garde i ostalih šijitskih paravojnih formacija u Siriji.

 ??  ?? HOĆE LI UN POMOĆI? Pokraj plakata koji prikazuje vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha na granici dvije zemlje šeću vojnici UN-a (gore), a na izraelskoj je strani granice proturaket­no oružje (dolje)
HOĆE LI UN POMOĆI? Pokraj plakata koji prikazuje vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha na granici dvije zemlje šeću vojnici UN-a (gore), a na izraelskoj je strani granice proturaket­no oružje (dolje)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia