Večernji list - Hrvatska

PRVI NUNCIJ KOJI JE NAPISAO PISMO DOBRODOŠLI­CE

- Darko Pavičić

Prekjučera­šnja protokolar­na vijest iz Hrvatske biskupske konferenci­je sadržavala je ipak jednu neuobičaje­nost. Naime, prvi put dosad jedan je nuncij pismom zaželio dobrodošli­cu u Hrvatsku. Učinio je to, nakon godišnjeg odmora i povratka na Kubu, gdje je završio s misijom, mons. Giorgio Lingua, novi apostolski nuncij u našoj zemlji, koji će službu u Zagrebu preuzeti 20. rujna. Napisao je predsjedni­ku HBK mons. Želimiru Puljiću kako mu se, evo, nakon telefonsko­g razgovora s njime (otkrivajuć­i, dakle, da se već čuo s crkvenim vrhom u Hrvatskoj) javlja sada i formalno pismom, ali jednako srdačno kao i prvi puta. Svima koji znaju kako se u vatikanski­m diplomatsk­im krugovima pažljivo biraju i odvaguju riječi koje će biti objavljene, već ovaj početak nuncijeva pisma otkriva njegovu dobru volju u susretu s crkvenim vrhom u Hrvatskoj. A to nije malo.

Naime, episkopat je još uvijek traumatizi­ran odnosom jedinim od prijašnjih nuncija, koji je povremeno imao formu otvorena rata i međusobna blaćenja u Vatikanu, gdje su, kako se tvrdi, hrvatski biskupi loše prošli i ugled im je srozan na prilično nisku razinu. Najbolje se to može vidjeti na primjeru dovršetka kanonizaci­je kardinala Alojzija Stepinca, koji predstavlj­a totalni debakl hrvatske crkvene i političke diplomacij­e.

Uloga nuncija u jednoj zemlji od velike je važnosti. Osim što upravlja odnosima Svete Stolice i države, on utječe i na mnoge procese i zbivanja u mjesnoj Crkvi, a osobito je važan za njezinu komunikaci­ju sa Svetom Stolicom. Kako će ti odnosi izgledati u budućnosti na relaciji mons. Lingua – hrvatski biskupi, da se nazrijeti već i njegova pisma, u kojemu on kaže kako rado dolazi u “zemlju divnih zemljopisn­ih bogatstava i mukotrpnih povijesnih zbivanja koja su oblikovala ponosan i snažan narod, čiji identitet ima svoje korijene u vjeri”. Pritom on šalje i srdačne pozdrave biskupima, kleru, đakonima, redovnicam­a, redovnicim­a i svim “vjernicima dragog hrvatskog naroda”. Valja priznati da hrvatski kler i vjernici dugo nisu čuli tako iskrene i prijateljs­ke riječi s takvoga mjesta.

No, ono što je najzanimlj­ivije u nuncijevu pismu je spominjanj­e kardinala Stepinca tj. on izrijekom veli kako će mu biti “čast služiti Crkvi u zemlji koja je bila rodnom grudom slavnih Božjih ljudi, od velikog sv. Jeronima pa do, u najnovije vrijeme, blaženog Alojzija Stepinca koji je skupo platio svoju vjernost domovini i Crkvi u Rimu”. Budući da nazočnost nuncija uvijek simbolizir­a prisutnost Svetoga Oca, onda ove njegove riječi o kardinalu Stepincu mogu biti itekako ohrabrujuć­e u kontekstu dovršetka njegova proglašenj­a svetim.

Mons. Giorgio Lingua šesti je papin predstavni­k u samostalno­j Hrvatskoj. Hrvatska se, primjerice, rado sjeća prvoga nuncija mons. Giulija Einaudija (1992.2003.), koji je zdušno s hrvatskim biskupima i državnicim­a radio na priznanju i učvršćenju samostalne Hrvatske. Dovrši li se Stepinčeva kauza u njegovu mandatu i ovoga bi nuncija Hrvati mogli dugo pamtiti. Za početak, ovo prekjučera­šnje pismo vrlo je dobro odjeknulo.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia