Večernji list - Hrvatska

HRVATICA U LOVU NA OLUJE

- Bojan Arežina

Jedna svinjskom mašću obilno premazana motka, tri zastave i natjecatel­ji koji, na veselje gledatelja, padaju u Mediteran. Tako izgleda Gostra, popularna malteška tradiciona­lna igra u kojoj se sudionici pokušavaju domoći zastava na vrhu motke, a koja je upravo održana ovaj vikend u obalnom gradu San Ġiljanu (Sveti Julian).

Natjecanje se posljednji­h 200 godina održava krajem kolovoza tijekom velike gradske gozbe u čast rimokatoli­čkog sveca po kojemu je grad dobio ime. U Gostri sudjeluje 10-12 natjecatel­ja koji se zatrčavaju na 16 metara dugu motku premazanu s 15 litara masti i postavljen­u na obali pod kutom, kako bi vrh bio iznad mora.

A na vrhu su tri zastave religijske simbolike, koje natjecatel­ji moraju uhvatiti dok mast i gravitacij­a ne učine svoje. Bijelo-plava zastava posvećena je svetoj Mariji, žuto-bijela Vatikanu, a treća je belgijska trobojnica u čast svetom Julianu, za kojeg se vjeruje da je rođen u belgijskom gradu Athu 7. godine. Gostra se igra i u drugim mjestima na Malti pa se boja zastava može razlikovat­i. Zapravo je tijekom ljeta teško naći grad ili selo u ovoj sredozemno­j državi u kojoj se ne zatrčava po motci...

U San Ġiljanu, na iznenađenj­e mnogih turista, belgijske trobojnice dominiraju cijelim gradom tijekom četverodne­vnog festivala čija je Gostra glavna atrakcija.

Iako sama riječ gostra vuče podrijetlo iz talijanske riječi giostra, malteško natjecanje zapravo se temelji na napolitans­koj tradiciji cuccagna, u kojoj se natjecatel­ji penju na motku koja na vrhu ima nagradu, poput šunke, a motka je također premazana mašću ili pak sapunom.

Organizato­r Gostre u San Ġiljanu neumorni je Simon Bugeja, a taj je posao prije njega 50 godina obavljao njegov otac Nazju, čije je ime sinonim za Gostru. Grad se Nazjuu odužio za petu godišnjicu smrti, kad je Simon od dirigenta Manoela Pirotte naručio marš u njegovu čast, piše Malta Today.

– Simonov posao je održavati tradiciju na životu, kao što je njegov otac želio – rekao je Pirotta.

Bugeja priprema mast za motku mjesecima prije samog događaja. Pripreme traju dva-tri mjeseca, tijekom kojih se organizato­ri među ostalim bave nagradama za pobjednike i dozvolama. A natjecati se mogu samo oni koji pomažu u organizaci­ji. Organizato­ri se žale da je broj sudionika pao, dok su troškovi, posebno za osiguranje, porasli.

– Ovo je kao nogometna ekipa, morate biti dio ekipe da biste sudjeloval­i – kaže Neville Zahra (37), jedan od dugogodišn­jih organizato­ra, za Reuters.

– Za mene je to dio života – dodaje Zahra, koji je u Gostri sudjelovao još od malih nogu, a kući je odlazio s više trofeja i nekoliko masnica.

– Štos je u tome da se koncentrir­ate i ne bojite. Možete se ozlijediti, ali, kao i u bilo kojem sportu, ne smijete dopustiti da vas to dotuče – poručuje.

 ??  ??
 ??  ?? ZASTAVE na vrhu motke imaju religijsku simboliku. Bijelo-plava zastava posvećena je svetoj Mariji, žuto-bijela Vatikanu, a treća je belgijska trobojnica u čast svetom Julianu, za kojeg se vjeruje da je rođen u belgijskom gradu Athu 7. godine. Belgijske trobojnice tijekom festivala dominiraju gradom
ZASTAVE na vrhu motke imaju religijsku simboliku. Bijelo-plava zastava posvećena je svetoj Mariji, žuto-bijela Vatikanu, a treća je belgijska trobojnica u čast svetom Julianu, za kojeg se vjeruje da je rođen u belgijskom gradu Athu 7. godine. Belgijske trobojnice tijekom festivala dominiraju gradom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia