Večernji list - Hrvatska

Posveta ženama i vremenu u kojem je Pluton još bio planet

- Maja Car

Ljeto još traje, ali ne i za zagrebačku Laubu. Ferije su okončali i u jesensku shemu zagazili jučerašnji­m otvorenjem dviju izložbi mladih suvremenih autorica, Marije Koruge i Ivane Tkalčić.

Poezija Vesne Parun na platnu

Izložbom nastalom na temelju istraživan­ja o znamenitim hrvatskim ženama, Marija Koruga u sklopu ciklusa “Prisutne” upućuje na potrebu da se povijest redefinira kroz suvremenu prizmu, a tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstveni­ca i umjetnica poput Vesne Parun, Marije Monterisi, Bare Kramarić, Dore Filipović, Ane Maletić, Renate Kroneisl-Rucner, Dore Pejačević, Zdenke pl. Makanec i Mire Hercigonje. Slikarica iznova skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanj­em, a izložila je šest akvarela velikih formata, gotovo kvadratnog oblika koji prelaze tri metra svaki posvećen jednoj od žena iz hrvatske povijesti.

– Tako veliki akvareli za mene su poput probijanja izazova te same slikarske tehnike, no njihova veličina je tu da naglasi i moju posvetu tim ženama kao i veličinu njihova rada. Svoje prijašnje istraživan­je povijesti i povijesti žena započela sam dvjema prethodnim izložbama od kojih je jedna bila posvećena umjetnicam­a kroz svjetsku povijest, a druga našim umjetnicam­a. Na ovu treću izložbu potakao me susret s leksikonom znamenitih žena “Naše žene” Luke Boršića i Ivane Skuhale Karasman. Prolazeći kroz njega, nailazila sam na detalje njihovih života koji su me intrigiral­i i potakli na slikanje – govori Marija Koruga pa otkriva da je Vesnu Parun oslikala kroz jednu njezinu pjesmu, Doru Pejačević kroz skladbu “Život cvijeća”, a kod Zdenke pl. Makanec i Mire Hercigonje slikajući razmišlja o konceptu relativnos­ti prostora i vremena oslonjenoj na geometriju Lobačevsko­g. Kod Ane Maletić pak privukla ju je činjenica da je pisala knjige o plesu starih civilizaci­ja pa je na slici posvećenoj njoj spojila ideju tih tekovina i suvremenog plesa dok su je kod Milke Trnine zanimali sloboda zvuka i glasa.

Što se promijenil­o 2006.?

Kao kontrapunk­t nježnosti akvarela multimedij­alna je izložba Ivane Tkalčić “BWPWP/Back When Pluto Was a Planet” koja je spoj videoradov­a, arhivskih materijala, slika, kolaža, objekata i instalacij­a. U središtu njezina istraživan­ja s jedne strane je utjecaj obitelji i genetike na pojedinca, a s druge utjecaj novih tehnologij­a i društvenih mreža na percepciju te iste osobe. – Izloženi radovi nastali su unutar tri godine, dio u Hrvatskoj, a dio na rezidencij­alnim programima u Norveškoj, Grčkoj, Nizozemsko­j, Belgiji i Austriji. U skladu s rezidencij­ama mijenja se i izričaj, ali svi imaju istu polaznu točku, a ona je definiranj­e pojedinca u okviru prirode i društva, odnosno kako ga prvo određuje obitelj a potom tehnologij­a – kaže Ivana Tkalčić pa pojašnjava zanimljiv naziv izložbe.

– Pluton je otkriven 30-ih godina prošlog stoljeća i proglašen devetim planetom, što je bio sve do 2006. kada se službeno prestaje smatrati takvim. Materijaln­e baze kojima se u radovima bavim također datiraju od 30-ih godina do te 2006. koja je prijelomna i smislu da Facebook tada postaje dostupan svima starijim od 13 godina... Dakle, ne samo da Pluton prestaje biti planet već se i do tada utopijski pristup internetu počinje mijenjati. Od 2006. digitalni razvoj je otišao u diktatorsk­om smjeru u smislu prikupljan­ja podataka i poznavanja točne prisutnost­i svakog od nas u svakom trenutku na određenom mjestu što i nije neka sreća. I nije više utopija – kaže umjetnica. Obje izložbe otvorene su do 10. rujna.

KORUGA ISTRAŽUJE JAKE ŽENE, A TKALČIĆ UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA POJEDINCA

 ??  ?? Ivana Tkalčić
Ivana Tkalčić
 ??  ?? Marija Koruga
Marija Koruga
 ??  ?? AKVAREL POSVEĆEN ANI MALETIĆ za koji je Korugu inspiriral­a činjenica da je Ana Maletić pisala knjige o plesu starih civilizaci­ja
AKVAREL POSVEĆEN ANI MALETIĆ za koji je Korugu inspiriral­a činjenica da je Ana Maletić pisala knjige o plesu starih civilizaci­ja
 ??  ??
 ??  ?? PARADISE NOW Fotografij­a Ivane Tkalčić nastala na rezidencij­ama unutar EU
PARADISE NOW Fotografij­a Ivane Tkalčić nastala na rezidencij­ama unutar EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia