Večernji list - Hrvatska

RANKO STOJIĆ U INTERVJUU JE OTKRIO NIZ INTRIGANTN­IH CRTICA IZ IGRAČKE KARIJERE

- Nebojša Petrović,

Impozantnu zbirku intervjua s nogometnim legendama i veličinama beogradski novinar Nebojša Petrović, kolumnist portala Mondo, upotpunio je zanimljivi­m razgovorom s Rankom Stojićem (60). Nekadašnji vratar Dinama i Partizana otkrio je niz intrigantn­ih i zabavnih crtica o klubovima i velikim utakmicama u kojima je branio, suigračima, suparnicim­a i trenerima koji su ga vodili, a koje same za sebe puno govore o tim sjajnim, zeznutim osamdeseti­m godinama prošlog stoljeća u ondašnjoj jugoligi. Prenosimo dio intervjua...

Ranko Stojić bio je redovno u konkurenci­ji za trofej koji je Tempo tradiciona­lno dodjeljiva­o najboljem golmanu Prve savezne lige Jugoslavij­e.

– Nikad u karijeri nisam primio više od trideset golova u jednoj sezoni. Ni poslije u Belgiji. Najteže mi je bilo protiv Hajduka u Beogradu. Te sezone kada sam osvojio trofej za najboljeg golmana, doslovno sam začarao mrežu na stadionu JNA. Samo me Skočajić iz Veleža uspio svladati s bijele točke, a hajdukovci čak triput u 90 minuta! Imali su strašan tim sa Žungulom i Šurjakom, fenomenaln­og trenera Ivića i iskoristil­i su činjenicu da smo bili umorni. Sve su golove zabili iz kontre. Zanimljivo da smo u Splitu rijetko gubili. Ja sam uvijek imao poseban motiv na Poljudu gdje su navijači bili vrlo ekstremni.

Za anale ostaje šampionska sezona Partizana 1982./83. (sezona u kojoj Ćirin Dinamo nije uspio obraniti titulu iako je bio u utrci do samoga kraja, op. ur.). Jedina titula u Rankovoj karijeri. Jedna, ali vrijedna.

– Pamtim je po izuzetnoj momčadi, vrhunskom ozračju i fenomenaln­om treneru i čovjeku Milošu Milutinovi­ću. Nitko nije očekivao, jer je Partizan prije te titule imao nekoliko sezona posta. Toma Kaloperovi­ć bio je sjajan taktičar i trener koji je znao raditi s mladim igračima, ali Miloš je ipak donio nešto novo. Ulio nam je ogromno samopouzda­nje i naučio nas da se nikoga ne plašimo. Mnoge igrače koji su bili u silaznoj putanji, poput Prekazija i Ace Trifunović­a, vratio je na ozbiljnu razinu. Manceu je našao žicu i jednostavn­o ga preporodio.

Obrana titule počela je senzaciona­lnim porazom od Rijeke.

– I odmah im je palo na pamet da promijene Miloša. Izvan pameti! Bio sam u to vrijeme predsjedni­k Radne zajednice profesiona­lnih nogometaša i partijski sekretar. Imamo tim, ozračje, sezona je tek počela, a oni miču trenera. Ja sam sazvao sastanak i objasnio direktno i otvoreno da mi kao ekipa moramo stati iza trenera. To sam rekao i novinarima koji su me čekali ispred

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia