Večernji list - Hrvatska

Kraljice São Paula imaju 28 pobjeda u nizu!

- Katarina Kušec

Brazilski klub Corinthian­s učinio je puno u svojoj 109-godišnjoj povijesti. Štoviše jedan je od najuspješn­ijih klubova u Brazilu. Osvojio je pet puta brazilsku prvu ligu, tri puta brazilski kup, a 2000. godine postao je prvi klub koji je osvojio FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo. Poslije su se još jednom okitili tom titulom, 2012.

No, oni su sada u drugom planu jer ženski tim je taj koji je postavio svjetski rekord. Naime, corinthian­sice su dostigle svjetski rekord od 28 uzastopnih pobjeda u svim natjecanji­ma. Nakon poraza 1:2 od Santosa još u ožujku ženski tim Corinthian­s je započeo svoj izvanredni pobjedničk­i niz. Postigle su od tada 96 pogodaka, a primile su samo osam!

Nakon Ajaxa i TNS-a

Inače, punim nazivom Sport Club Corinthian­s Paulista je nogometni klub iz brazilskog grada São Paula. Ženski pogon s radom je počeo 1997. godine i redovito se natječu u Seriji A. Dok je klub kao klub osnovan 1910. godine. Brazilke su se nedavnom pobjedom nad Ferroviári­jom od 4:1 izjednačil­e s Velšanima i njihovim rekordom od 27. pobjeda u nizu. Golove su zabile Gabriela Zanotti, Maiara i dva je upisala Giovanna Crivellari i time su svojoj momčadi donijele 27. pobjedu, ali i otišle korak dalje. Na vrhu je s tom brojkom prije njih bio velški klub The New Saints. Sveci su se u prosincu 2016. godine upisali u povijest s 27 uzastopnih pobjeda postavši tako novi rekorderi u svim europskim ligama. Pobjedom kod Cefn Druidsa (4:0) stigli su do tog famoznog 27. trijumfa u nizu, imali su 21 pobjedu u prvenstvu, a u nacionalno­m Kupu je velški klub skupio još šest pobjeda. A prije Saintsa rekord je držao veliki Ajaxa iz 1972., kada je klub iz Amsterdama s legendarni­m Johanom Cruyffom nanizao 26 pobjeda u ligi.

Sada su došla neka nova vremena kada klubovi koji nemaju velikane poput Cruyffa dostižu takve brojke. Još je ljepše vidjeti da te rekorde obaraju sada i žene. Naime, ključna utakmica za tim Corinthian­sa bila je ona protiv São Joséa. I tu su cure pobijedile i slavile s 1:0.

Jedini gol na utakmici zabila je sjajna Millene i time svoj tim uvela u polufinale brazilskog prvenstva, ali i donijela mu 28. uzastopnu pobjedu. Brazilke tako slave novi rekord jer nitko u povijesti nije imalo toliko pobjeda u nizu.

Trener Arthur Elias s njima očito dobro radi, a velika pohvala za dobar rad kluba je i činjenica da su tri igračice pozvane u brazilsku reprezenta­ciju. Érika Cristiano dos Santos i Tamires Cássia Dias Gomes igraju na poziciji braniča, pozvana je i napadačica Millene Karine Fernandes.

Jake su u prvenstvu

Inače, brazilsko žensko nogometno prvenstvo, odnosno Campeonato Brasileiro de Futebol Feminino pod tim nazivom postoji od 2013. godine, a 2017. sustav natjecanja je promijenje­n i danas funkcionir­a tako da ima 16 timova u dvije grupe. Nakon međusobnog igranja, najboljih osam timova prelazi u play-off. Tu je uključeno i ispadanje, ali i promocija u novi Série A2, koji će imati 16 timova podijeljen­ih u dvije grupe od osam. U prvenstvu je Corinthian­s trenutačno prvi. Odigrano je 15 utakmica. U čak 14 njih su slavile, jednu su utakmicu izgubile. Prvenstvo im je trenutačno u fazi četvrtfina­la drugog kola. Sljedeća stepenica je polufinale koje počinje 8. rujna. Finale prvenstva je 20. listopada. Prošle godine prvakinje Brazila u ženskom nogometnu bile su baš igračice Corinthian­sa. Ove godine nadaju se istome. U svojim redovima imaju i najbolju napadačicu. Naime, Millene je zabila 19 pogodaka ove sezone. Uz sve to imaju i svjetski rekord od 28 pobjeda... Gdje im je kraj?!

96-8 omjer je zabijenih i primljenih pogodaka brazilskog tima Corinthian­s ove sezone

 ??  ?? NOGOMETAŠI­CE Corinthian­sa prestigle su velški klub The New Saints koji je 2016. imao 27 pobjeda
NOGOMETAŠI­CE Corinthian­sa prestigle su velški klub The New Saints koji je 2016. imao 27 pobjeda
 ??  ?? MILLENE je najbolja napadačica prvenstva, zabila je 19 golova
MILLENE je najbolja napadačica prvenstva, zabila je 19 golova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia