Večernji list - Hrvatska

U čijoj se trenerskoj eri Bayern najbolje pojačava?

Trener Bayerna Niko Kovač mora biti zadovoljan dosadašnjo­m bilancom prijelazno­g roka, dobio je Philippea Coutinha i Ivana Perišića

-

Talijanska Gazzetta dello Sport raspisala se o posljednji­m danima prijelazno­g roka u Italiji. U tekstu o igračima koje Juventus očajnički želi prodati do 2. rujna kako bi rekonstrui­rao bespotrebn­o skupu momčad, spominje se i hrvatski napadač Mario Mandžukić. Njegova agonija o prelasku u drugi klub još uvijek traje, a oni tvrde kako Mandžo već ima kofere u rukama, samo nedostaje klub koji bi kupio njegove usluge. Spominjao se tu interes nekih Bundesliga­ša, no izgleda kako se ta priča izjalovila.

Na listi za otpis su i Gonzalo Higuaín kojeg se Juventus ne može “riješiti”, tu su i Blaise Matuidi, Emre Can, Rodrigo Bentancur, Paolo Dybala te Daniele Ruganii. Svi oni od reda ne uklapaju se u nogometnu filozofiju trenera Sarrija i bespotreba­n su trošak torinskog kluba. Neki od njih dobili su ponude koje Juventus razmatra, a za neke od njih klub još traži kupca.

Zvučnošću imena ovogodišnj­i je Bayernov prijelazni rok još jači (i mnogo skuplji) od prošloljet­nog kad su u München doputovala dva fenomena. Serge Gnabry, nabavljen 2017. od Werdera pa posuđen Hoffenheim­u, pokazao se najboljim Kovačevim čovjekom u sezoni okončanom dvostrukom krunom, dok je tihi i učinkoviti eks-šalkeovac Leon Goretzka ušao u top tri najistaknu­tija.

Izdatak za Kovačeva pojačanja zasad iznosi 153,5 milijuna eura, uz napomenu da je Goretzka stigao besplatno, dok je osam milijuna za Gnabryja knjiženo u Ancelottij­evo doba.

S obzirom na rečeno, hrvatski trener ne može puno zavidjeti svojim prethodnic­ima na Bayernovoj trenerskoj klupi i na pojačanjim­a koja su mu omogućili klupski čelnici Uli Hoeneß i Kalle Rummenigge.

KOVAČ JE OSTAO BEZ FAMOZNOG TANDEMA “ROBBERY”, NO NJEMU JE POMALO ISTJECAO ROK TRAJANJA

Pepu Guardioli su za prvu sezonu isporučeni njemački fenomen Mario Götze iz Dortmunda i španjolski reprezenta­tivac Thiago iz Barcelone, obojica kao budući nositelji igre.

Još je plodniji bio prijelazni rok 2014., kad je bavarski div inkorporir­ao najubojiti­jeg bundesliga­škog napadača desetljeća, Poljaka Roberta Lewandowsk­og, španjolsku živu legendu Xabija Alonsa, i luksuznog marokansko­g stopera Mehdija Benatiju. Najintenzi­vniji je šoping obavljen 2015. dovođenjem četvorice zvijezda – Vidala, Douglasa Coste, Kingsleya Comana i Joshue Kimmicha.

Za 13 pojačanja u Guardiolin­oj eri Bayern je iskrcao 204 milijuna eura, no iznos bi bio mnogo veći da Lewandowsk­i nije došao kao slobodan igrač, a Coman na posudbu.

Opstane li, nadamšit će sve

IZDATAK ZA KOVAČEVA POJAČANJA ZASAD IZNOSI VELIKIH 153,5 MILIJUNA EURA

Carlo Ancelotti nadgledao je dva ljetna prijelazna roka u kojima su se momčadi priključil­a petorica igrača, dok je šesti poslan na posudbu. Ukupna cijena od 173,5 milijuna eura nerealno je visoka, jer je uračunat 21 milijun eura za otkup Comanova ugovora, iako je Francuz već igrao za Bayern na posudbi od Juventusa.

Također je pribrojeno osam milijuna za Gnabryja, iako je prvu sezonu proveo u Hoffenheim­u. Talijana je u rujnu 2017. zamijenio Jupp Heynckes, koji nije sudjelovao u ljetnoj trgovini.

Opstane li bivši hrvatski izbornik na Bayernovoj klupi do sezone 2020./2021., vrijednost njegovih ulaznih transfera vjerojatno će nadmašiti Ancelottij­eve i Guardiolin­e.

 ??  ?? MARIO MANDŽUKIĆ još uvijek traži klub u kojem će igrati ove sezone
MARIO MANDŽUKIĆ još uvijek traži klub u kojem će igrati ove sezone
 ??  ?? BAYERN će posudbu Coutinha platiti 8,5 milijuna eura
BAYERN će posudbu Coutinha platiti 8,5 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia