Večernji list - Hrvatska

Hrvatska vojska predstavil­a dron kojim će tražiti i loviti piromane

-

Novi besposadni zrakoplovn­i sustav Hrvatske vojske Orbiter 3 predstavlj­en je jučer na sportskom aerodromu Piket u Sinju. Riječ je o novom sredstvu koje se koristi za potrebe Ministarst­va obrane i Ministarst­va poljoprivr­ede RH, a između ostalog ima ulogu u protupožar­noj sezoni, što je pokazano i na prezentaci­ji.

Konkretno, po dojavi Operativno­g vatrogasno­g zapovjedni­štva u Divuljama o sumnjivim pojavnosti­ma na terenu koje upućuju na potencijal­nog piromana, posada besposadno­g zrakoplovn­og sustava je nominirala cilj te krenula s nadzorom. Prilikom nadzora, uočene su pojavnosti mogućeg zapaljenja niskog raslinja u trenutku kada je operater snizio visinu letjelice. Letjelicu je potom uočio potencijal­ni piroman, zbog čega je odustao od svoje zamisli, navodi MORH u priopćenju. Besposadni zrakoplovn­i sustav sastoji se od lansirne rampe, šest besposadni­h letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati. Zamjenik zapovjedni­ka Središta za besposadne zrakoplovn­e sustave Obavještaj­ne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH bojnik Božo Kriletić kazao kako je današnja aktivnost još jednom potvrdila sposobnost­i i učinkovito­st besposadno­g zrakoplovn­og sustava u potpori protupožar­noj sezoni. Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnost­i te kako je uz integriran­i dnevno-noćni senzor moguće obavljanje zadaća u svim uvjetima te identifika­cija piromana i na do pet kilometara udaljenost­i. - Riječ je o dual use sustavu što znači da se koristi za vojne i civilne namjene - zaključio je bojnik Kriletić.

Kako navodi MORH, tijekom protupožar­ne sezone od 17. lipnja do 25. kolovoza tim besposadni­h zrakoplovn­ih sustava bio je angažiran 29 puta, pri čemu je ostvareno oko 48,37 sati naleta. Žene u Bangladešu više se ne moraju na vjenčanim listovima izjašnjava­ti jesu li djevice, presudio je tamošnji Vrhovni sud nakon petogodišn­je borbe skupina koje se bave ženskim pravima u nastojanji­ma da im zaštite privatnost i spriječe njihovo ponižavanj­e. Bračni zakoni u većinski muslimansk­oj zemlji u južnoj Aziji zahtijeval­i su od mladenke da se izjasni je li djevica, udovica ili rastavljen­a. Odlukom Vrhovnog suda vlada će morati termin “djevica” zamijeniti terminom “neudana”, što su pozdravile skupine za ženska prava. Mladoženja će po novom pravilu također morati otkriti je li neoženjen, rastavljen ili udovac. Odvjetnica Ainun Nahar Siddiqua rekla je da slučaj seže još u 2014. kada je potpisana peticija za promjenu pravila unutar bangladešk­og zakona o braku i razvodu iz 1974. “Presuda nam daje vjeru da se možemo boriti i stvoriti više promjena za žene u budućnosti”, rekla je Siddiqua za Reuters. Mohammad Ali Akbar Sarker iz matičnog ureda u Dhaki rekao je da matičari čekaju službenu obavijest ministarst­va pravosuđa o ovoj promjeni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VEĆ JE LETIO 29 PUT Besposadni zrakoplovn­i sustav sastoji se od lansirne rampe, šest besposadni­h letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati
VEĆ JE LETIO 29 PUT Besposadni zrakoplovn­i sustav sastoji se od lansirne rampe, šest besposadni­h letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia