Večernji list - Hrvatska

Srbe kod Knina napala je organizira­na skupina huligana

ZBOG NASILJA U UZDOLJU PRIVELI ČETVORICU IZ SPLITA

- Frane Šarić

Petnaestak pripadnika splitske navijačke skupine sastalo se 21. kolovoza u Splitu. Poznati otprije policiji i već procesuira­ni zbog navijačkog nasilja, odlučili su taj dan napraviti nerede i nasilno se obračunati s navijačima Crvene zvezde u kafiću u Uzdolju kod Knina. Ondje su došli u četiri automobila... Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić, obrazlažuć­i o kaznenom djelu izazivanja nereda iz mržnje za koje je zapriječen­a kazna do pet godina zatvora, opisao je i način na koji su maskirani napadači, inače pripadnici splitske navijačke skupine, krenuli u obračun.

“Skinite majice ako ste face”

– Kad su stigli blizu kafića prvo su poslali jednu osobu da provjeri stanje, a potom je počeo napad motiviran nacionalno­m netrpeljiv­ošću... Uhitili smo četiri osobe u dobi od 19 do 21 godine, a tragamo za njih još desetak – rekao je Kostanić.

Zbog napada u Uzdolju podnesena je kaznena prijava protiv pet osoba zbog nasilničko­g ponašanja počinjenog iz mržnje, oštećenja tuđe stvari i nanošenja tjelesnih ozljeda. Četiri su osobe privedene i ispitao ih je zamjenik općinskog državnog odvjetnika zbog događaja koji se 21. kolovoza dogodio kod Knina, dok je jedna osoba u bijegu, rekao je jučer glasnogovo­rnik županijsko­g DORH-a Emilijo Kalabrić. Među njima nema maloljetni­ka, riječ je o mlađim osobama, a uhićene su u utorak navečer na splitskom području. Privođenje osumnjičen­ih mladića iz splitske u šibensku policiju počelo je jučer prije podneva, svi su pokrivali glavu majicama da im se ne vidi lice, a nakon dolaska jedan

od njih viknuo je “Novinari Srbi!”. U nekoliko sljedećih sati policija je dvojicu po dvojicu mladića privodila iz policijske postaje u sud, a pritom su se čula dovikivanj­a i komentari Šibenčana koji su to promatrali. I dok su neki vikali mladićima da skinu majice s glave ako su face, od drugih se čulo da osuđuju napad u Uzdolju, pogotovo zbog toga što su ondje bila i djeca, no isto su tako komentiral­i i da su se oni kao djeca za vrijeme rata u Hrvatskoj skrivali u podrumima pred granatama srpske paradržave. U više navrata četvoricu napadača policija je uvodila i izvodila iz zgrade suda, a DORH je naposljetk­u zatražio njihovo pritvaranj­e na mjesec dana zbog mogućnosti ponavljanj­a djela jer su gotovo svi već bili procesuira­ni prekršajno iz domene navijačkog nasilja. – Stavlja im se na teret da su došli u lokal gdje se pratila utakmica Crvene zvezde i bez ikakva razloga i povoda napali skupinu građana koji su promatrali utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih te oštetili inventar lokala. Nakon ispitivanj­a podnesen je prijedlog za određivanj­e istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na ostale svjedoke te zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer su svi prekršajno evidentira­ni prema Zakonu o sprečavanj­u nasilja na sportskim utakmicama. Neki su i kazneno evidentira­ni – rekao je glasnogovo­rnik DORH-a Emilio Kalabrić. Na pitanje novinara, odgovorio je da nitko od privedenih nije sudjelovao u lipanjskom napadu na sezonske radnike na Braču.

– Prema raspoloživ­im informacij­ama, izjavama oštećenika i onome što su oni prijavili, bilo je više od pet osoba. Policija će i dalje provoditi izvide. Identitet ovih osoba se ne poklapa s identiteto­m osoba na drugim mjestima – rekao je Kalabrić. Odgovaraju­ći na pitanje novinara nije li bilo osam privedenih, odgovorio je da vjerojatno nije bilo osnovane sumnje za preostale tri osobe da su sudjeloval­e u počinjenju djela.

Komentar premijera

U napadu maskiranih mladića koji su 21. kolovoza na goste kafića u Uzdolju kod Knina nasrnuli palicama, ozlijeđeno je pet osoba, a najteže sedamnaest­ogodišnjak. Zbog udarca u glavu dok je gledao utakmicu Crvene zvezde, dobio je osam šavova. Vlasnik kafića u Uzdolju Boris Petko odmah nakon napada, i sam ozlijeđen, rekao nam je da su napadači taj dan oko 22.30 uletjeli maskirani u kafić te psujući vikali “Ovdje ste našli gledati Crvenu zvezdu” te potom palicama, mačetom i bocama napali goste, a da su se djeca skrila ispod šanka i stolova. Petko je dan nakon napada tvrdio da su on i njegovi gosti napadnuti zbog nacionalne nesnošljiv­osti odnosno zato što su Srbi. Kasnije poslijepod­ne taj dana u Petkov kafić došao je i Milorad Pupovac, predsjedni­k SDSS-a. Isti dan kad su napadnuti gosti kafića u Uzdolju, napadnut je i 62-godišnji vlasnik kafića u Đevrskama kojem su dvojica pijanih mladića rekla da će Srbi opet bježati iz Hrvatske na traktorima. Pritom su ga i fizički napali i razbili dio inventara kafića. Privođenje je prokomenti­rao i premijer Andrej Plenković.

– Još jednom ponavljam da nema generalizi­ranja. Policija je reagirala brzo i učinkovito, otkrila je i uhitila počinitelj­e i protiv njih slijedi postupak. Mislim da se nitko u hrvatskom društvu, pogotovo ne Vlada i vladajuća stranka, ne može identifici­rati s nekim tko se upušta u takva kaznena djela. To su pojedinci, možda i organizira­ni, ali oni nisu plod nekakve klime u društvu, to su devijacije kojima treba stati na kraj temeljem individual­ne odgovornos­ti – poručio je.

 ??  ??
 ??  ?? SKRIVALI LICA Privođenje osumnjičen­ih iz splitske u šibensku policiju počelo je jučer prije podneva, a svi mladići skrivali su pritom lica i vikali “Novinari Srbi!”
SKRIVALI LICA Privođenje osumnjičen­ih iz splitske u šibensku policiju počelo je jučer prije podneva, a svi mladići skrivali su pritom lica i vikali “Novinari Srbi!”
 ??  ?? KAD SU STIGLI U BLIZINU KAFIĆA, POSLALI SU JEDNU OSOBU DA PROVJERI STANJE, A ONDA JE POČEO NAPAD MOTIVIRAN NACIONALNO­M NESNOŠLJIV­OŠĆU IVICA KOSTANIĆ načelnik PU šibensko-kninske
KAD SU STIGLI U BLIZINU KAFIĆA, POSLALI SU JEDNU OSOBU DA PROVJERI STANJE, A ONDA JE POČEO NAPAD MOTIVIRAN NACIONALNO­M NESNOŠLJIV­OŠĆU IVICA KOSTANIĆ načelnik PU šibensko-kninske
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SVI POČINITELJ­I, potvrdila je policija, pripadnici su navijačke skupine iz Splita i otprije poznati policiji po istim djelima
SVI POČINITELJ­I, potvrdila je policija, pripadnici su navijačke skupine iz Splita i otprije poznati policiji po istim djelima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia