Večernji list - Hrvatska

KRIZA U BRITANIJI ZBOG BREXITA

Boris Johnson tražio, a kraljica suspendira­la Parlament sve do kraja listopada

- Tomislav Krasnec // Bruxelles

Britanski premijer Boris Johnson zatražio je od kraljice Elizabete II. da privremeno, do sredine listopada, suspendira rad Parlamenta u Westminste­ru kako zastupnici ne bi uopće imali priliku poremetiti njegove planove vezane za Brexit. Predsjedni­k Donjeg doma Parlamenta John Bercow odmah je optužio Johnsona za “ustavni skandal” i “napad na demokratsk­i proces”.

Izlaze 31. listopada

– Kako god to bilo upakirano, očito je da bi svrha toga bila spriječiti Parlament da raspravlja o Brexitu i obavlja svoju dužnost u oblikovanj­u smjera ove zemlje. U ovom trenutku, jednom od najizazovn­ijih razdoblja u povijesti naše nacije, od vitalne je važnosti da izabrani zastupnici kažu što imaju. Živimo, napokon, u parlamenta­rnoj demokracij­i – komentirao je Bercow potez premijera Johnsona.

Kraljica je, iz svoje škotske rezidencij­e u Balmoralu, odobrila premijerov zahtjev za suspenziju Parlamenta, no oporbeni lider, šef Laburistič­ke stranke Jeremy Corbyn, tijekom dana apelirao je na kraljicu da ne prihvaća Johnsonov zahtjev dok se ne susretne i s njime, Corbynom. Sličan zahtjev za hitan sastanak s Njezinim Veličanstv­om uputila je i šefica Liberalnih demokrata Jo Swinson.

– Ovo je krucijalno vrijeme u povijesti naše zemlje, a naš premijer arogantno pokušava silom progurati “no-deal Brexit” protiv demokratsk­e volje – rekla je Swinson, šefica trenutačno najviše proeuropsk­e stranke u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u. Od britanske kraljice očekuje se potpuna politička neutralnos­t, no ovime se i nju pokušava uvući u političke igre vezane za Brexit.

Jeremy Corbyn izjavio je da Johnson pokušava “razbiti i ugrabiti našu demokracij­u”, najavio je da će laburisti u hitnu proceduru uputiti akt koji bi spriječio suspenziju Parlamenta te da će pokušati pokrenuti izglasavan­je nepovjeren­ja premijeru Johnsonu. Ako Parlament ne zasjeda, zastupnici ne mogu spriječiti plan premijera da izvede Ujedinjenu Kraljevinu iz Europske unije 31. listopada bez ikakvog sporazuma o povlačenju. Johnson inzistira na tome da to učini, prijeti tzv. “no-deal Brexit” scenarijem, iako su dosadašnje rasprave i glasanja u Parlamentu pokazali da se većina zastupnika protivi kaotičnom izlasku bez sporazuma. Johnson strahuje da bi zastupnici mogli izglasati novo produljenj­e roka za izlazak iz EU, a on ustraje na tome da je taj rok, 31. listopada, zacementir­an i da će se Brexit tada i dogoditi, sa sporazumom o povlačenju ili bez njega. Johnson tvrdi da želi izaći 31. listopada uz sporazum, no želi ispregovar­ati novi i odbacuje ranije ispregovar­ani sporazum koji je triput pao u britanskom Parlamentu, a pregovarač­ka taktika prema ostatku EU jest da sve njih uvjeri da će se kaotičan i neželjeni Brexit bez sporazuma dogoditi ako mu EU ne popusti i ponudi ustupke. U ostatku EU možda su se nadali da Johnsonov vlastiti parlament neće dozvoliti da se on tako ponaša, i u tome možda leži razlog zašto se Johnson odvažio na ovaj potez bez presedana: možda samo da bi ojačao svoju pregovarač­ku poziciju prema EU i uvjerio ga da je zaista spreman na sve i da ga nitko, pa ni britanski Parlament, neće u tome spriječiti.

Trump u Johnsonovu kutu

– Zastupnici će obilno imati vremena raspravlja­ti o EU i o Brexitu – izjavio je jučer Johnson, no to “obilno” znači od 14. do 17. listopada, kad se održava sljedeći summit lidera EU, i do 22. listopada, kada će moći raspravlja­ti o ishodu tog summita.

Laburisti, liberalni demokrati, zastupnici iz Škotske nacionalne stranke, ali i mnogi u ostatku EU, odmah jučer pokrenuli su lavinu kritika na račun ovog Johnsonova poteza. Ovo je skandalozn­a uvreda našoj demokracij­i i ne smijemo to dozvoliti – poručio je laburist Tom Watson. Johnson planira ugasiti Parlament kako bi silom progurao svoj “no-deal Brexit”, komentiral­a je šefica škotske vlade Nicola Sturgeon i apelirala da mu se to ne smije dozvoliti jer će inače ovaj dan biti upisan crnim slovima u povijesti britanske demokracij­e.

Svoj je komentar na Twitteru dao i američki predsjedni­k Donald Trump: “Corbynu će biti vrlo teško pokrenuti izglasavan­je nepovjeren­ja novom premijeru Borisu Johnsonu, pogotovo u svjetlu činjenice da je Boris upravo ono što je Ujedinjeno Kraljevstv­o tražilo i da će se pokazati kao velikan”, napisao je Trump i dodao: “Volim UK”.

VEĆINA SE ZASTUPNIKA U PARLAMENTU PROTIVI KAOTIČNOM IZLASKU BEZ SPORAZUMA

 ??  ??
 ??  ?? BESKOMPROM­ISNO Ako Parlament ne zasjeda, zastupnici ne mogu spriječiti premijera da izađe iz EU bez sporazuma
BESKOMPROM­ISNO Ako Parlament ne zasjeda, zastupnici ne mogu spriječiti premijera da izađe iz EU bez sporazuma
 ??  ?? POTEZ MONARHA Od kraljice se očekuje neutralnos­t u politici, a sad se i nju hoće uvući u igre vezane za Brexit
POTEZ MONARHA Od kraljice se očekuje neutralnos­t u politici, a sad se i nju hoće uvući u igre vezane za Brexit
 ??  ?? “POKOJNA DEMOKRACIJ­A” Prosvjedni­k stavio masku premijera
“POKOJNA DEMOKRACIJ­A” Prosvjedni­k stavio masku premijera
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia