Večernji list - Hrvatska

Trese li Fortenovu kriza ili se nije borilo za prava dobavljača?

Granični dug mora se platiti jer tako kaže nagodba, a kašnjenje donosi kamatu dobavljači­ma od šest posto

- Marina Šunjerga

Ne smiruju se razmirice najvećih dobavljača Fortenove i uprave. Dobavljači ne prihvaćaju prijedlog po kojem će im se ove godine isplatiti svega pet milijuna eura od 17,5 milijuna eura graničnog duga i uvjereni su da je riječ o nepoštivan­ju nagodbe vjerovnika Agrokora pa će i od suda tražiti zaštitu, a u Fortenovi već dva dana nemaju komentara na prozivke. U samoj Fortenovi na sastanku s dobavljači­ma pozivali su se na zahtjeve novih kreditora da smanje isplate iz kompanije, a druga strana ističe da to možda znači i da se u pregovorim­a nije dovoljno “borilo” za poštovanje nagodbe prema dobavljači­ma. Fortenova će morati isplatiti granični dug jer to garantira nagodba, a za svako kašnjenje plaća 6 posto kamate. Ako se uvaži zahtjev kreditora i ograniči isplata duga dobavljači­ma na minimum u iduće tri godine, domaće tvrtke mogle bi dobro zaraditi na kamatama koje će im isplatiti Fortenova.

Dobavljači ne daju suglasnost

Predstavni­ca u Privremeno­m vijeću vjerovnika Agrokora Marica Vidaković najavila je da će “rušiti refinancir­anje”, a to znači da neće dati suglasnost izvanredno­m povjerenik­u Fabrisu Perušku za novo zaduženje. U PVV-u je pet članova, a dvoje njih, Mate Brlošić i Marica Vidaković, glasovat će protiv zaduženja. Dva člana predstavlj­aju Sberbank i Knighthead i oni će podržati prijedlog, a isto tako i predstavni­k banaka. Zagrebačka banka, koja ima predstavni­ka u PVV-u, u međuvremen­u je američkoj investicij­skoj banci Goldman Sachsu prodala sva potraživan­ja i udjele u Fortenovi pa više nije zainteresi­rana strana te će glasovati kako želi bankarski sektor. Teško je očekivati da će se srušiti i samo refinancir­anje jer je upitno jesu li jamstva Agrokora HPS Investment­su i VTB-u koji će dati kredit presudna za odluku. Ipak, razmiricam­a oko isplate pet ili osam milijuna eura stvara se loša percepcija i dojam da Fortenova ima velike probleme s likvidnošć­u, odnosno da tvrtka ne posluje dobro, što insinuiraj­u i neki analitičar­i. Po posljednji­m informacij­ama u ukupnom kreditu teškom 1,2 milijardu eura VTB će sudjelovat­i s 475 milijuna eura, ali može prepustiti dio tog plasmana drugim ulagačima, a transakcij­a se mora završiti do 10. rujna jer se tada mora isplatiti roll-up kredit.

Namješteni izbori u tvrtki

Dobavljači nisu jedini izazov pred menadžment­om, već se otvorila i bitka čelništva tvrtke sa zaposlenic­ima i to oko odabira predstavni­ka radnika u krovnom tijelu grupe – odboru direktora. Naime, zaposlenic­i grupe među sobom biraju budućeg člana tog tijela, a ponuđena im je samo jedna lista. Sindikati optužuju da je za predstavni­ka radnika predložena osoba bliska čelništvu tvrtke kako bi se u odboru direktora dobila još jedna ruka za glasovanje, a ne zaštitnik interesa radnika.

– Izbore vodi kadrovska i pravna služba pa je upitno tko stoji iza kandidata. Među 105 zaposlenik­a grupe nema nijednog člana sindikata, a u operativni­m tvrtkama djeluju radnička vijeća i imaju iskustva pa bi netko od tih ljudi bolje predstavlj­ao interese radnika u najvišim tijelima. Način na koji se bira predstavni­k nije pravi put – kazao je Denis Paradiš, čelnik sindikata PPDIV-a koji u Fortenovi ima nekoliko tisuća članova. Njegov sindikat je reprezenta­tivan u svim operativni­m tvrtkama osim u Vupiku pa ističe da ga žalosti da se ovakav potez vuče uoči početka pregovora o kolektivni­m ugovorima jer se izigrava ideja predstavni­ka radnika. To stoga zasigurno nije odjeknulo kao pozitivan potez. Podsjeća da su zaposlenic­i kompanije svojom lojalnošću i odnosu prema radu pomogli tvrtki da se izvuče iz krize. Menadžment Fortenove tako je u kratkom vremenu na noge dignuo sindikate svojih zaposlenik­a i dobavljače, a i jedni i drugi za to krive lošu komunikaci­ju i jednostran­o donošenje odluka bez konzultaci­je s drugom stranom.

VIDAKOVIĆ I BRLOŠIĆ NEĆE GLASOM PODRŽATI NOVO ZADUŽENJE

SINDIKAT: NAČIN IZBORA RADNIKA U ODBOR DIREKTORA JE POGREŠAN

 ??  ?? LOŠA KOMUNIKACI­JA? I dobavljači i zaposlenic­i krive upravu Fortenove za jednostran­o donošenje odluka (na slici Marica Vidaković i Fabris Peruško)
LOŠA KOMUNIKACI­JA? I dobavljači i zaposlenic­i krive upravu Fortenove za jednostran­o donošenje odluka (na slici Marica Vidaković i Fabris Peruško)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia